Pască

  • Dificultate: Mare
  • 3 ore și 20 de minute
  • 10 porții

Acum că Paștele se apropie, e un moment numai bun să încerci acestă rețetă de pască cu aluat de cozonac. Acesta este un preparat aproape simbol al Paștelui, iar amintirile noastre referitoare la perioada de sărbători se învârt și în jurul acestui preparat. Preparați-o și bucurați-vă de ea așa cum trebuie: la o masă mare împreună cu familia și prietenii.

Ingrediente necesare pentru pască

Pentru maia:

 

10 grame drojdie proaspătă

1 lingură zahăr

50 ml lapte

 

Pentru siropul de lapte și zahăr:

 

80 grame unt

50 grame zahăr

125 ml lapte

 

Pentru aluat:

 

500 grame făină

1 linguriță coajă rasă de lămâie

1 ou

sare

 

Pentru umplutură:

 

300 grame brânză dulce de vaci

200 grame zahăr

2 ouă

100 grame stafide

1 linguriță esență de vanilie

1 linguriță coajă rasă de lămâie

 

1 ou, bătut

 

Cum să prepari pască

  1. Pentru maia: se amestecă drojdia cu zahărul și laptele într-un bol mic și se lasă deoparte timp de 10 minute.
  2. Pentru sirop: se încinge o cratiță pe aragaz la foc mediu. Se adaugă untul, zahărul și se amestecă ușor. Când untul a început să se topească, se toarnă laptele.
  3. Se amestecă ușor până se topește zahărul și apoi se lasă puțin la răcit.
  4. Pentru aluat: se toarnă făina într-un bol mare. Se adaugă maiaua, siropul de zahăr, oul, coaja de lămâie și un praf de sare.
  5. Se mixează folosind mixerul sau robotul de bucătărie până când se obține un aluat lipicios și omogen.
  6. Aluatul se lasă în bol și se acoperă cu un prosop. Se lasă la dospit pentru următoarele două ore.
  7. Pentru umplutură: se adaugă brânza de vaci într-un bol mare. Se adaugă zahărul, ouăle, stafidele, esența de vanilie și coaja de lămâie. Se amestecă cu o spatulă până când se obține o compoziție omogenă.
  8. Se ia aluatul și se așază pe suprafața de lucru. Se rupe o bucată cam de 1/4 din aluat și se lasă deoparte.
  9. Aluatul cel mare se întinde cu făcălețul până când ajunge la o grosime de aproximativ 1 cm. Se ia apoi și se așază într-un vas rotund de cuptor, cu un diametru de aproximativ 25 de cm.
  10. Se toarnă deasupra umplutura de brânză dulce.
  11. Aluatul rămas se ia și se întinde până când ajunge la o grosime de aproximativ 1 cm. Apoi se taie pe verticală în fășii lungi, cu o lățime de aproximativ 1.5 cm.
  12. Fâșiile se iau 3 câte 3 și se împletesc. Apoi se așază pe margine, de jur împrejurul tăvii. Restul de aluat poate fi folosit pentru a decora pasca în partea de mijloc.
  13. Aluatul se unge la sfârșit cu ou bătut și se dă la cuptor pentru 45 de minute la 150 de grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *