Ingrediente necesare pentru pască
Pentru maia:
10 grame drojdie proaspătă
1 lingură zahăr
50 ml lapte
Pentru siropul de lapte și zahăr:
80 grame unt
50 grame zahăr
125 ml lapte
Pentru aluat:
500 grame făină
1 linguriță coajă rasă de lămâie
1 ou
sare
Pentru umplutură:
300 grame brânză dulce de vaci
200 grame zahăr
2 ouă
100 grame stafide
1 linguriță esență de vanilie
1 linguriță coajă rasă de lămâie
1 ou, bătut
Cum să gătești pască
- Pentru maia: se amestecă drojdia cu zahărul și laptele într-un bol mic și se lasă deoparte timp de 10 minute.
- Pentru sirop: se încinge o cratiță pe aragaz la foc mediu. Se adaugă untul, zahărul și se amestecă ușor. Când untul a început să se topească, se toarnă laptele.
- Se amestecă ușor până se topește zahărul și apoi se lasă puțin la răcit.
- Pentru aluat: se toarnă făina într-un bol mare. Se adaugă maiaua, siropul de zahăr, oul, coaja de lămâie și un praf de sare.
- Se mixează folosind mixerul sau robotul de bucătărie până când se obține un aluat lipicios și omogen.
- Aluatul se lasă în bol și se acoperă cu un prosop. Se lasă la dospit pentru următoarele două ore.
- Pentru umplutură: se adaugă brânza de vaci într-un bol mare. Se adaugă zahărul, ouăle, stafidele, esența de vanilie și coaja de lămâie. Se amestecă cu o spatulă până când se obține o compoziție omogenă.
- Se ia aluatul și se așază pe suprafața de lucru. Se rupe o bucată cam de 1/4 din aluat și se lasă deoparte.
- Aluatul cel mare se întinde cu făcălețul până când ajunge la o grosime de aproximativ 1 cm. Se ia apoi și se așază într-un vas rotund de cuptor, cu un diametru de aproximativ 25 de cm.
- Se toarnă deasupra umplutura de brânză dulce.
- Aluatul rămas se ia și se întinde până când ajunge la o grosime de aproximativ 1 cm. Apoi se taie pe verticală în fășii lungi, cu o lățime de aproximativ 1.5 cm.
- Fâșiile se iau 3 câte 3 și se împletesc. Apoi se așază pe margine, de jur împrejurul tăvii. Restul de aluat poate fi folosit pentru a decora pasca în partea de mijloc.
- Aluatul se unge la sfârșit cu ou bătut și se dă la cuptor pentru 45 de minute la 150 de grade Celsius.