Pască
Acum că Paștele se apropie, e un moment numai bun să încerci acestă rețetă de pască cu aluat de cozonac. Acesta este un preparat aproape simbol al Paștelui, iar amintirile noastre referitoare la perioada de sărbători se învârt și în jurul acestui preparat. Preparați-o și bucurați-vă de ea așa cum trebuie: la o masă mare împreună cu familia și prietenii.
Ingrediente necesare pentru pască
Pentru maia:
10 grame drojdie proaspătă
1 lingură zahăr
50 ml lapte
Pentru siropul de lapte și zahăr:
80 grame unt
50 grame zahăr
125 ml lapte
Pentru aluat:
500 grame făină
1 linguriță coajă rasă de lămâie
1 ou
sare
Pentru umplutură:
300 grame brânză dulce de vaci
200 grame zahăr
2 ouă
100 grame stafide
1 linguriță esență de vanilie
1 linguriță coajă rasă de lămâie
1 ou, bătut
Cum să prepari pască
- Pentru maia: se amestecă drojdia cu zahărul și laptele într-un bol mic și se lasă deoparte timp de 10 minute.
- Pentru sirop: se încinge o cratiță pe aragaz la foc mediu. Se adaugă untul, zahărul și se amestecă ușor. Când untul a început să se topească, se toarnă laptele.
- Se amestecă ușor până se topește zahărul și apoi se lasă puțin la răcit.
- Pentru aluat: se toarnă făina într-un bol mare. Se adaugă maiaua, siropul de zahăr, oul, coaja de lămâie și un praf de sare.
- Se mixează folosind mixerul sau robotul de bucătărie până când se obține un aluat lipicios și omogen.
- Aluatul se lasă în bol și se acoperă cu un prosop. Se lasă la dospit pentru următoarele două ore.
- Pentru umplutură: se adaugă brânza de vaci într-un bol mare. Se adaugă zahărul, ouăle, stafidele, esența de vanilie și coaja de lămâie. Se amestecă cu o spatulă până când se obține o compoziție omogenă.
- Se ia aluatul și se așază pe suprafața de lucru. Se rupe o bucată cam de 1/4 din aluat și se lasă deoparte.
- Aluatul cel mare se întinde cu făcălețul până când ajunge la o grosime de aproximativ 1 cm. Se ia apoi și se așază într-un vas rotund de cuptor, cu un diametru de aproximativ 25 de cm.
- Se toarnă deasupra umplutura de brânză dulce.
- Aluatul rămas se ia și se întinde până când ajunge la o grosime de aproximativ 1 cm. Apoi se taie pe verticală în fășii lungi, cu o lățime de aproximativ 1.5 cm.
- Fâșiile se iau 3 câte 3 și se împletesc. Apoi se așază pe margine, de jur împrejurul tăvii. Restul de aluat poate fi folosit pentru a decora pasca în partea de mijloc.
- Aluatul se unge la sfârșit cu ou bătut și se dă la cuptor pentru 45 de minute la 150 de grade Celsius.