Ingrediente necesare pentru plăcintă de carne
¼ căni făină
400 grame aluat de foietaj (2 foi)
¼ cană sos de roșii
200 grame cârnat proaspăt
200 grame mozzarella cu umiditate scăzută, răzuită
250 grame carne tocată de vită
1 ceapă, tocată mărunt
1 linguri pesmet
1 gălbenuș de ou
1 lingură sos barbecue
2 linguri lapte
Sare
½ linguriță nucșoară
Piper
1 lingură pătrunjel proaspăt, tocat
1 ou, bătut
Cum să gătești plăcintă de carne
- Presară făină pe suprafața de lucru și așază o foie de aluat pe ea. Taie foaia în formă circulară, folosind o farfurie plată cu diametrul de aproximativ 22 de centimetri. Îndepărtează resturile de aluat. Procedează la fel cu cea de-a doua foaie.
- În centrul uneia dintre cele două foi circulare, fă opt tăieturi în formă de raze. Pornește dinspre centru și oprește-te la aproximativ 3-4 cm de marginea foii.
- Pune hârtie de copt pe o tavă, apoi așază pe ea foaia circulară care nu are tăieturi în centru. Cu grijă, plasează peste aceasta cea de-a doua foaie.
- Unge foaia de deasupra cu sos de roșii, folosind o pensulă de bucătărie, dar numai pe spațiul dinspre margine, unde nu sunt tăieturi.
- Pune cârnatul pe suprafața pe care ai dat cu sos de roșii, apoi acoperă-l cu mozzarella.
- Îndoaie colțurile de aluat ale foii de deasupra peste umplutura de cârnat și mozzarella.
- Începe să pregătești compoziția de carne: pune într-un bol carnea tocată de vită, ceapa, pesmetul, gălbenușul, sosul barbecue, laptele, nucșoara și pătrunjelul. Asezonează cu sare și piper și amestecă totul cu mâna.
- După ce ai amestecat bine compoziția, aplatizeaz-o într-o formă destul de mare încât să încapă în centrul plăcintei.
- Unge “razele” plăcintei cu ou bătut.
- Coace plăcinta la cuptorul preîncălzit la 200⁰C pentru 45 de minute.
- Dacă vrei, decorează cu ketchup și pătrunjel proaspăt.