Sufleuri cu spanac și brânză Gruyere

Poate pare complicat să faci aceste sufleuri cu spanac, dar merită să depui efortul! Trebuie să gătești spanacul în lapte și apoi, pentru a-l îngroșa, să-l amesteci cu unt și făină. Gustul special e dat de brânza Gruyere, parmezan și destul de multă smântână.
Ingrediente necesare pentru sufleuri cu spanac și brânză Gruyere
3/4 cană lapte
150 grame spanac decongelat
2 linguri unt
¼ cană făină
½ cană brânză Gruyere, răzuită
½ linguriță nucșoară
sare
piper
2 ouă
3/4 căni parmezan răzuit
4 linguri smântână
Cum să prepari sufleuri cu spanac și brânză Gruyere
- Pune laptele și spanacul într-o cratiță, pe foc mic. Amestecă până când laptele începe să fiarbă, apoi mai gătește spanacul în lapte pentru aproximativ 5 minute. Ia vasul de pe foc.
- Topește 1 lingură de unt într-o tigaie pe foc mic. Adaugă făina. Amestecă rapid până când untul se amestecă cu făina și formează o compoziție fărâmicioasă.
- Adaugă amestecul de lapte și spanac în tigaie, amestecând continuu, până obții o compoziție cremoasă. Pune totul într-un bol.
- Adaugă brânza Gruyere și nucșoara. Asezonează cu sare și piper, apoi amestecă totul cu o lingură.
- Separă albușurile de gălbenușuri. Bate spumă albușurile și lasă-le deoparte.
- Adaugă gălbenușurile peste spanac și amestecă. Apoi, adaugă albușurile bătute spumă și încorporează-le cu mișcări lente, folosind o spatulă.
- Preîncălzește cuptorul la 175⁰C.
- Pune compoziția în vase tip ramekin. În funcție de dimensiunea acestora, vei avea nevoie de două sau patru ramekinuri. Pune vasele într-o tavă înaltă în care ai pus, în prealabil, apă până la jumătate. Dă sufleurile la cuptor pentru 30 de minute.
- Când sufleurile sunt gata, lasă-le să se răcească la temperatura camerei.
- Topește untul rămas și unge cu el un vas termorezistent. Presară pe fundul vasului parmezan răzuit, dar păstrează aproximativ 4 linguri pentru mai târziu.
- Scoate sufleurile din vasele ramekin și pune-le în vasul termorezistent. Acoperă cu folie de aluminiu și dă-le la cuptor peste noapte.
- A doua zi, îndepărtează folia de aluminiu și pune o lingură de smântână și parmezan pe fiecare sufleu. Dacă e nevoie, presară sare și piper. Dă vasul la cuptorul preîncălzit la 170⁰C pentru 30 de minute.
- Dacă vrei, poți servi sufleurile cu extra smântână.