Cum să separi albușurile

… de gălbenușuri. Există o grămadă de rețete în care ți se cer doar albușuri sau doar gălbenușuri sau chiar ambele, dar separate. Prin urmare va trebui să spargi ouăle și, cu grijă, să separi albușurile de gălbenușuri. Știi cum se face?

Oul este un aliment extrem de nutritiv, un aliment complet, am putea spune. E doldora de vitaminele A, B2, B5, B6, B9, B12, apoi D, E, K, dar și fosfor, seleniu, calciu și zinc. Un ou mai conține și cam 6 grame de proteine și 5 grame de grăsimi bune. Deci fă bine și mănâncă ouă. Totuși, cum separăm albușul de gălbenuș?

În afară de ouă, mai ai nevoie de 3 castroane: unul pentru albușuri, altul pentru gălbenușuri și al treilea ca să spargi ouăle deasupra lui; în caz că se întâmplă un accident, nu vrei să pierzi toate albușurile sau toate gălbenușurile pe care le-ai separat până atunci. Dacă, atunci când spargi oul, pică albuș printre gălbenușuri sau gălbenuș printre albușuri, totul este compromis (sau numai bun pentru paparadă sau omletă). Al treilea castron este bun mai ales pentru începători.

1. Este bine să folosești ouă proaspăt scoase din frigider. Când sunt reci, gălbenușul se sparge mai greu, deci separarea merge mai ușor. Din nou, asta este valabil mai ales pentru începători.

2. Nu uita să te speli pe mâini înainte. Normal că știai asta, scuze.

3. Sparge oul de marginea castronului, ușor. Spărtura nu trebuie să fie prea mare, ci doar cât să poți introduce prin ea vârful degetelor mari de la fiecare mână.

4. Introdu vârfurile degetelor mari și desparte cu grijă cele două jumătăți de coajă. Acest pas are loc deja, deasupra castronului în care vei strânge albușurile.

5. Albușul începe deja să se scurgă în castron. Stai cu ochii pe gălbenuș și trece-l dintr-o jumătate de coajă de ou în cealaltă, lăsând să se scurgă, treptat, tot albușul. Când albușul se încăpățânează să nu cadă în castron, folosește-te de marginile „tăioase” ale cojii pentru a-l „tăia”.

6. După ce ai scăpat de albuș, dă drumul gălbenușului în castronul pentru gălbenușuri. Continuă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *