Există alimente care îmbătrânesc și alimente care sunt mai prietenoase cu organismul uman. Nu e nevoie să le excluzi complet din alimentația ta, ca să arăți și să te simți mai bine cât mai mult timp, ci să încerci să le mănânci mai rar, optând pentru alternativele mai sănătoase.
Să fim sinceri, e ușor să îți dai seama ce e bine și ce nu e bine să mănânci, dar e foarte greu să adopți niște schimbări alimentare. De aceea, e bine ca, din când în când, cineva să-ți reamintească ce alimente trebuie să eviți și de ce.
Procesul de îmbătrânire este accelerat de doi factori majori: expunerea la soare și produsele avansate de glicozitate finală (AGEs). Acestea din urmă se formează atunci când proteinele sau grăsimea sunt combinate cu zahăr. Deși nu putem controla complet acești factori ai îmbătrânirii, dacă folosim cremă de protecție solară și avem grijă ce mâncăm, avem șanse ca organismul nostru să ne protejeze și să ne vindece pielea mai mult timp.
Știi și tu că există alimente care îmbătrânesc, iar pe unele le știi punctual. Însă nu e ușor să te abții de la cartofi prăjiți, dacă ai crescut cu ei în copilărie și erau masa ta preferată. Nu toată lumea vrea sau poate să mănânce numai mâncare integrală sau vegetariană sau crudă. Și în niciun caz nu vei începe brusc să faci riduri numai pentru că mănânci unul sau două alimente care îmbătrânesc din lista de mai jos. Dar e bine să te gândești la adoptarea unei diete cât mai echilibrate, dacă vrei să ai o piele elastică și frumoasă cât mai mult timp.
10 alimente care îmbătrânesc și alternative sănătoase la ele
1. Cartofi prăjiți
Cartofii prăjiți sunt gustoși, dar sunt și primii pe lista cu alimente care îmbătrânesc. De ce? Pentru că au și sare multă și sunt și prăjiți, ceea ce le crește “scorul”. Alimentele prăjite în ulei la temperaturi ridicate eliberează radicali liberi care pot provoca deteriorarea celulelor din piele. Expunerea la radicali liberi grăbește îmbătrânirea prin faptul că pot slăbi elasticitatea pielii și afectează AND-ul.
Pe de altă parte, dacă mănânci prea sărat, te poți deshidrata, iar asta duce, evident, la creșterea riscului de a face riduri.
Ce poți să faci? Înlocuiește cât de des cartofii prăjiți cu cartofi dulci, chiar dacă îi faci tot prăjiți. Cartofii dulci conțin cupru, care are efect anti-îmbătrânire și ajută la producerea de colagen.
2. Pâinea albă
Atunci când carbohidrații rafinați intră în contact cu proteine, rezultatul este apariția acelor produse avansate de glicozitate finală despre care vorbeam mai sus. Ei bine, aceste AGEs au efect direct asupra bolilor cronice și a procesului de îmbătrânire.
Alimentele cu un indice glicemic mare, cum este pâinea albă, pot provoca inflamații în corp, iar inflamațiile sunt direct corelate cu îmbătrânirea.
Ce poți să faci? Înlocuiește pâinea albă cu pâinea integrală cu germeni, care nu are zahăr adăugat. Pâinea cu cereale germinate conține și antioxidanți care au efecte benefice asupra pielii.
3. Zahărul alb
După cum știi, zahărul e unul dintre cei mai mari dușmani ai pielii și organismului în general. Însă, deși știi asta, uneori e nevoie să îți mai reamintească cineva. Zahărul e vinovat pentru acnee și deteriorarea colagenului.
Ce poți să faci? Când ți-e poftă de ceva dulce, mănâncă fie fructe, fie ciocolată neagră. Coacăzele previn pierderea de colagen. Iar dacă vrei să faci dulciuri, mai bine pui miere în ele decât zahăr.
4. Margarină
Mai folosești margarină? Mai multe studii au arătat că persoanele care nu consumă margarină (sau unt) au mai puține riduri decât cele care mănâncă aceste alimente. Studiile arată că margarina e mult mai rea, din acest punct de vedere, pentru că, spre deosebire de unt, are un nivel ridicat de uleiuri parțial hidrogenate, care fac pielea să fie mai sensibilă în fața radițiilor ultraviolete.
Ce poți să faci? Înlocuiește margarina cu ulei de măsline sau avocado pasat, care au antioxidanți cu efecte anti-îmbătrânire.
5. Carne procesată
Hot dog-ii, crenvurștii, cârnații, mezelurile și alte cărnuri procesate din magazine pot să-ți facă rău. În general, produsele din carne tocată pe care le găsești în magazine au mult sodiu, grăsimi saturate și sulfiți – toate acestea deshidratând pielea și reducând colagenul.
Ce să faci? Înlocuiește aceste produse fie cu carne mai slabă, de pui sau curcan, fie cu ouă sau proteine vegetale.
6. Lactatele
Nu știi cum să te poziționezi în privința lactatelor? Nici cercetătorilor nu le e prea clar deocamdată. Unii spun că pielea arată mult mai bine după ce renunți la lactate, alții nu au sesizat schimbări majore. S-ar părea că depinde și de organism. La unele persoane, lactatele înmulțesc inflamațiile din organism, ceea ce duce la stres oxidativ – una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii. Așadar, o alimentație cu mai puține lactate poate proteja de riduri pielea.
Ce să faci? Lactatele sunt, totuși, o sursă bună de calciu, care e esențial pentru piele. Dar mai există și alte surse de calciu: semințe, fasole, mazăre, migdale, verdețuri și smochine.
7. Cafea și sucuri acidulate
Cafeaua și sucurile acidulate nu au legătură direct cu apariția ridurilor, dar îți afectează somnul. Iar somnul îți afectează tenul. Dacă nu dormi bine, semnele îmbătrânirii apar și ele, sub formă de riduri și cearcăne.
Ce să faci? În loc de cafea, poți să bei lapte cu turmeric, așa-zisul lapte de aur. Turmericul e bogat în antioxidanți și are un puternic efect anti-îmbătrânire.
8. Alcool
Nu spune nimeni să nu te mai atingi de alcool, dar e bine să-l bei cu moderație. Alcoolul poate cauza o mulțime de probleme când vine vorba de piele – însemnând orice de la roșeață la umflare, pierdere de colagen sau riduri.
Alcoolul poate afecta hidratarea și absorbția de substanțe nutritive în organism, inclusiv a vitaminei A, responsabilă pentru regenerarea celulară și producerea de colagen.
Ce să faci? Bea cu moderație. Asta însemnă o băutură pe zi pentru femei și două pe zi pentru bărbați. Asigură-te că te hidratezi bine.
9. Alimentele gătite la temperaturi ridicate
Unele uleiuri polisaturate, bogate în acizi grași omega 6, cum este uleiul de floarea soarelui sau cel de porumb, pot genera radicali liberi care cresc nivelul inflamațiilor din corp. Astfel, dacă prăjești sau folosești aceste uleiuri când gătești la temperaturi ridicate, nu e prea bine.
Ce să faci? În loc de ulei de floarea soarelui, folosește ulei de măsline. Are antioxidanți și vitamina E și reduce inflamațiile.
10. Orezul expandat
De câte ori ai mâncat rondele de orez expandat în ideea că nu îngrașă sau ca înlocuitor pentru pâine? Ei bine, sunt alimente care îmbătrânesc și nu au efecte pozitive asupra pielii. Aceste rondele au un indice glicemic mare și pot declanșa creșteri ale insulinei din organism, acestea acționând ca un “accelerator” pentru îmbătrânire.
Ce să faci? Dacă vrei o gustare sănătoasă, alege hummus cu fâșii de ardei. Năutul și ardeiul sunt bune pentru piele!