Ți-e frig? 7 alimente care te încălzesc iarna

Ți-e frig? 7 alimente care te încălzesc iarna - 1 Imagine de Bubi The Bear de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Hainele groase nu sunt singurul truc la care poți apela pentru a-ți ține de cald iarna asta. Încearcă și o altă abordare – una mai sănătoasă și mai gustoasă, am zice noi.

Dacă te numeri printre cei care nu suferă frigul, bine ai venit în club! Probabil cauți deja în stânga și-n dreapta surse alternative de căldură care să te ajute să treci cu bine peste gerul iernii. Oprește-te. Nu te uiți unde trebuie. Pont: Lasă-ți privirea în jos și urmărește cu atenție lista alimentelor care-ți încălzesc organismul.

Legătura dintre alimente și încălzirea corpului

Când temperaturile de afară scad, metabolismul încetinește, cu scopul de a conserva energie și de a menține corpul cald. Iată unul dintre motivele pentru care ți-e somn, te simți letargic și nu ai chef de nimic iarna.

Vestea bună este că mâncărurile digerate mai greu contribuie la creșterea temperaturii corpului, deci implicit îți țin de cald. Fenomenul se numește termogeneză și este definit ca procesul prin care organismul produce căldură prin metabolizarea alimentelor. Pe scurt, iarna ai nevoie de alimente bogate în grăsimi sănătoase, carbohidrați și proteine, care necesită mai mult timp pentru a fi digerate.

Alimente care îți țin de cald iarna

1. Rădăcinoase

Alimente precum ridichile, napii sau cartofii dulci fac parte din categoria rădăcinoaselor, a căror digestie este mai lentă, deci ajută corpul să genereze mai multă căldură. Le poți folosi în prepararea supelor, felul de mâncare preferat în sezonul rece, sau în alcătuirea unor salate proaspete.

2. Semințe de susan

Bogate în calciu, grăsimi bune, fibre, minerale și vitamine esențiale, semințele de susan sunt considerate a fi o adevărată „fabrică de nutrienți”, iar avantajul este că, după digestie, ajută la creșterea temperaturii corpului.

3. Banane

Bogate în vitamina B și magneziu, bananele sunt un super-aliment ce ajută la funcționarea corectă a tiroidei și a glandelor suprarenale, care la rândul lor contribuie la reglarea temperaturii corporale.

4. Miere

Aliatul de bază pentru întărirea sistemului imunitar în sezonul rece, mierea are proprietăți medicinale care te vor ajuta să ții gripa, răceala sau infecțiile virale la distanță. O poți consuma regulat diluând-o în ceai, apă caldă sau luând o lingură direct din borcan, dimineața.

Mierea întărește sistemul imunitar și are proprietăți medicinale

Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay

5. Nuci și fructe uscate

Stafide, caju, fistic sau migdale, te poți baza pe fiecare în parte să-ți ajute corpul să genereze mai multă căldură. Sunt un bonus delicios în cazul în care ai anemie sau deficiență de fier, așa că nu te sfii din a le mânca crude sau a le arunca într-un bol de salată ori într-un pahar de iaurt.

6. Ouă

Din topul alimentelor bogate în proteine și vitamine care ajută organismul să se încălzească din interior nu puteau lipsi ouăle. Perfecte pentru micul dejun, ouăle sporesc nivelul de energie și ajută în lupta contra infecțiile atât de răspândite în sezonul de iarnă.

7. Terci de ovăz

Sunt dimineți în care nu-ți vine să scoți de sub plapumă nici măcar degetul mic de la picior, așa-i? Dacă totuși te încumeți să te dai jos din pat, prepară-ți o porție consistentă de terci de ovăz, cu topping-ul preferat, pentru energia și motivația (care-ți lipsește) de a ieși afară din casă. Ovăzul este o cereală integrală vedetă la micul dejun, care-ți asigură doza de fibre și proteine vegetale necesare pentru a-ți încălzi corpul.

Pe lângă alimentație, hidratarea este la fel de esențială în sezonul rece, iar acum este perioada ideală din an în care te poți răsfăța cu băuturi calde. Bea apă, ciocolată caldă, cafea, ceai de ghimbir, ceai cu scorțișoară, ceai cu lămâie și miere, ceai de măceșe, soc sau cătină, și orice alte combinații de plante îți fac cu ochiul.

În final, tot ceea ce contează este să-ți încălzești organismul și din interior, nu doar la exterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *