Foarte multe surse de informație pe nutriție ridică în slăvi tot felul de alimente trendy în ultima vreme. Ni se spune că au proprietăți miraculoase și că ar trebui să le consumăm cât mai des. Dar nu e chiar așa. Niciunul dintre ele nu e special sau indispensabil.
Zilele astea, chiar și actul de a mânca pare câteodată epuizant. E greu să distingi ce e bine să mănânci, și când, și cum. Cercetătorii se tot contrazic reciproc. Cum ar fi în cazul acestei controverse legate de carnea roșie. Și cum rămâne cu acele alimente trendy despre care merge vorba prin „târgul” Internetului? Mi se pare frecvent că sunt mai degrabă produse de marketing. Ca să nu mai zic că de multe ori sunt scumpe și poți obține toate elementele nutritive pe care le conțin ele din alte surse, mai ieftine și mai accesibile.
Dar care sunt aceste alimente trendy despre care vorbesc? Am făcut o scurtă listă!
5 alimente trendy de ignorat
1. Sucul de rodie
Presupusele beneficii de sănătate ale sucului de rodie, cum ar fi reducerea inflamației, au fost descoperite numai în urma studiilor realizate pe animale de laborator. Nu prea există dovezi concludente atunci când vine vorba de efectele anti-inflamatoare. Mai mult, sucul de rodie conține destul de mult zahăr, care are chiar proprietăți inflamatoare. Deci, chiar dacă ar avea efecte pozitive, aproape se anulează cu cele negative.
Dar dacă ești în căutare de un aliment care să conțină antioxidanți similari, nu poți da greș cu afinele!
2. Zeama de oase
Am tot vorbit despre cât de importantă este sănătatea tractului gastrointestinal, dar asta nu înseamnă că trebuie să iei de bun tot ce se recomandă pentru a menține sănătatea digestivă. De exemplu, zeama de oase nu este mult mai bună pentru tine decât stock-ul normal. Și există tipuri care ar putea conține plumb.
3. Fructele de açaí
Aceste fructe sud-americane sunt pline de antioxidanți care scad riscul de a face anumite tipuri de cancer. Dar sunt destul de scumpe, nu-i așa? De ce să nu le înlocuim cu fructe de pădure pe care le găsești mai peste tot, precum coacăze și zmeură? Acestea conțin aceleași tipuri de antioxidanți.
4. Oțet din cidru de mere
În ultimii ani, toată lumea recomandă folosirea oțetului din cidru de mere în locul oricărui alt tip de oțet. Se spune că îți poate îmbunătăți digestia și nivelul glicemiei, dar și să îți îmbunătățească sănătatea pielii. Dar oare chiar face asta? Aparent beneficiile sale sunt mai degrabă valabile pentru diabetici și oamenii de știință nu știu dacă îi ajută și pe non-diabetici în vreun fel. Așa că nu te stresa, poți folosi orice oțet vrei.
5. Cafeaua bulletproof
Pe tine ce alte alimente trendy te enervează sau te-au dezamăgit?