Ștefan Iancu este un actor tânăr, charismatic, care a jucat în multe producții atât românești, cât și internaționale, dar rolul din VLAD, renumitul serial de pe Pro TV, i-a scos și mai mult în evidență calitățile de actor. Spune că personajul pe care îl joacă este foarte diferit de el însuși, dar mai multe despre viața personală, preferințele culinare și dorințele de viitor am aflat din interviul pe care ni l-a acordat.
Ce înseamnă pentru tine bucătăria? Te pasionează mai degrabă mâncatul sau gătitul?
Mâncatul. Deși nu pare, sunt chiar gurmand. Tot timpul când călătoresc, mesele sunt un mic ritual și-mi place să diversific pe cât pot, atât specificul locurilor în care merg, cât și mâncarea. Iar de gătit nu se pune problema, mai mult de o omletă nu știu să fac.
Care este felul de mâncare cu care îți răsfeți prietenii?
La mine în casă nu prea se gătește. Singura mâncare gătită și care nu este cumpărată provine de la mama.
Ai vreun fel de mâncare preferat?
Am descoperit în ultima vreme că îmi place mult salata cu pulpă de rață confiată.
Care este locul care te-a impresionat cel mai mult din punct de vedere culinar?
Italia. Cred că e țara în care am călătorit de cele mai multe ori și în care, indiferent la ce restaurant am mers, mâncarea era bună. Au și-o istorie, totuși.
Care a fost primul rol pe care l-ai avut? În reclame cu specific gastronomic ai jucat?
Primul rol cred că a fost în ceva reclamă la o brânză pentru Israel. Cred că am mai apărut în ceva reclame cu specific gastronomic, tot la brânză.
Care a fost cea mai mare provocare a lui Ștefan Iancu ca actor?
Au tot fost de-a lungul vremii. Cele mai recente sunt niște secvențe din VLAD, din ultimele sezoane. Cred că nici sezonul ăsta nu scap fără vreo rafală de plâns și urlete. Na, personajul.
Dar care a fost rolul după care ai tânjit și pe care nu l-ai primit (încă)?
Am zis-o și o s-o zic de câte ori am ocazia: Spider-Man. Cred că aș face un Peter Parker perfect. Dacă joc rolul ăsta pot să stau liniștit după. Asta pe film. Iar pe teatru, aș vrea foarte tare să joc Hamlet.
Ai accepta să te îngrași excesiv pentru un rol? Dar să slăbești îngrozitor de mult?
Depinde foarte tare de proiect. Dacă ajung să cred în el și sunt convins realmente că este ceva pentru care merită să îmi schimb corpul, atunci da. Dar îmi vine greu să cred că ceva de genul ăsta s-ar întâmpla în România. În primul rând, pentru că aici regizorii de regulă nu iau decât actori care sunt „potriviți” pentru un anumit rol și nu riscă cu cineva care să facă un soi de compoziție. În al doilea rând pentru că nu cred că s-ar face un proiect de genul aici. Asta cu îngrășatul sau slăbitul implică foarte multe alte aspecte pe lângă: hrana pe care ți-o pun ei la dispoziție, un nutriționist care să te aibă constant în vedere, un plan de regenerare a metabolismului de după etc. E complicat. Nu știu cum reușește Christian Bale.
Ce diferențe sunt între Ștefan și Răzvan (personalul pe care îl joci în serialul Vlad)?
Destule. Răzvan cred că e eminamente bun și mult mai credul decât am fost eu vreodată în viață. Se aruncă cu capul înainte și e genul de om care are de multe ori de suferit din cauza asta. Mie îmi place să cred că sunt ceva mai echilibrat, chiar dacă am și eu momentele mele în care îmi place să nu mă gândesc așa de tare la consecințe.
Ce spectacol de teatru din repertoriul actual ne recomandă Ștefan Iancu? (Cu sau fără el în distribuție.)
Richard al III-lea de la Teatrul Bulandra. Urmează să se reia la început de august. Marius Manole face un rol extraordinar. L-am văzut acum un an și ceva și țin minte că mi-aș fi dorit să mă duc la Marius să îi spun ce mult m-a impresionat, dar pe atunci nu eram prieteni. Acum aș putea să îi spun. De fapt chiar i-am zis. 🙂
Ce preferă Ștefan Iancu
Porc sau pui?
Pui. Porc foarte rar.
Dulce sau picant?
Picant. Să simt că mănânc, totuși, ceva.
Fructe de mare sau fructe de pădure?
Fructe de mare, în ultima vreme.
Bere sau votcă?
Bere. Nu sunt fan votcă.
Papanași sau înghețată?
O să merg pe înghețată, chiar dacă îmi plac și papanașii.
Ce nu ai mânca niciodată?
E o listă lungă, sunt foarte „picky” când vine vorba de mâncare. Nimic ce are grăsime. Și, cu siguranță, niciodată piftie sau măduvă. Numai să scriu și mi-a fost greu.
Cu ce mâncare asociezi copilăria?
Salată de vinete, cel mai probabil. Încă sunt mare fan.
Cel mai mare dezastru în bucătărie a fost când…
Am ars cablul de la un „rice cooker” și nu înțelegeam de ce nu merge.
Care este restaurantul preferat din București?
Îmi place mult să merg la Frudisiac pentru că au mâncare echilibrată și obișnuiam să merg mereu acolo după ce alergam în Herăstrău.
Care este preparatul cu care te poți lăuda că îți iese cel mai bine?
Omleta. E și singurul.
Dacă te-ai muta într-o țară pentru specificul ei culinar, care ar fi aceea?
Italia, fără doar și poate. Nu-i bate nimeni pe italieni la capitolul mâncare.
Rețeta ta preferată a lui Ștefan Iancu, pe care ar recomanda-o și cititorilor SoDelicious este…
Nu mă prea pricep eu la rețete, deci n-aș ști să zic, dar dacă știe cineva să facă ratatouille ca la carte, îl rog să mă anunțe și pe mine, că vreau să gust.