Bananele, un aliat excelent pentru sănătate

banane Banane sau medicamente? Tu ce alegi? Foto: Pixabay
Citește mai multe articole despre

Îți plac bananele și știi că sunt sănătoase, dar te ferești să le consumi, de frică să nu te îngrași? Greșești.

Într-adevăr,  banana este considerată a fi al doilea cel mai caloric fruct, după avocado. Din acest motiv nu este tocmai bine văzută, mai ales în curele de slăbire. Dar imaginea nu este completă dacă nu vedem ce beneficii pentru sănătate oferă consumul de banane!

Principalele caracteristici ale bananelor

Bananele sunt unul dintre cele mai consumate alimente din lume și, de asemenea, unul dintre cele mai sănătoase. Banana conține doar 90-100 de calorii la 100 de grame de fruct. Pe lângă calorii, o porție de 100 g de banană mai conține: 1 gram de proteine, 25 de grame de carbohidrați, 3 grame de fibre și mai puțin de un gram de grăsime. Este un fruct extrem de valoros din punct de vedere nutrițional, un amestec de energie, minerale și vitamine, potrivit pentru toate tipurile de diete, inclusiv pentru cele de slăbire.

Bananele sunt o sursă semnificativă de zaharuri și diverse minerale, cum ar fi potasiu, magneziu, fier și beta-caroten. De asemenea, bananele sunt cunoscute pentru conținutul ridicat de vitamine, inclusiv cele din grupa B, acid folic, vitamina C și vitamina E.

Prin urmare, includerea bananelor în cantități adecvate în dieta noastră ne va oferi multe beneficii pentru sănătate. Să le descoperim:

Bananele pot înlocui unele medicamente și suplimente

Anti-depresive

Bananele sunt bogate în potasiu și stimulează secreția de serotonină, îmbunătățindu-ne starea de spirit. Ajută în combaterea depresiei și a sindromului premenstrual. Deoarece conțin triptofan (un precursor esențial al aminoacizilor serotoninei, care favorizează calmul și relaxarea), bananele sunt cunoscute pentru beneficiile lor împotriva depresiei. Combinate cu efectele vitaminelor din grupul B, conversia triptofanului în serotonină, hormonul fericirii, ajută la refacerea unei stări de spirit pozitive și la un sentiment de bine și seninătate. De asemenea, bananele promovează echilibrul mental, întăresc funcțiile creierului și calmează, dar îndeplinesc și multe alte funcții în organism.

Fortifiante

Banana este un aliment complet și echilibrat, bogat în carbohidrați, fibre și cu foarte puține grăsimi. Totuși, nu trebuie consumată seara, deoarece organismul s-ar putea să nu reușească să ardă acest exces de calorii pe timpul nopții și greutatea noastră ar putea fi afectată.

Un consum adecvat de banane ne oferă o doză suplimentară de energie. Motiv pentru care sunt fructele preferate ale sportivilor care doresc să-și crească nivelul electrolitic și să se reîncarce  cu energie într-un timp scurt. Consumul de banane combate oboseala și slăbiciunea de moment.

Regulatoare ale tranzitului intestinal

Bananele sunt o sursă excelentă de fibre solubile, foarte utile pentru un tranzit adecvat. Nu uita să introduci banane în dieta ta zilnică, pentru a contracara constipația și orice alt disconfort intestinal. Bananele ajută la restabilirea funcțiilor normale ale colonului, mai ales în caz de diaree. Înainte ca banana să fie complet coaptă, aceasta are proprietăți astringente, așa că o poți folosi în caz de diaree, colită și hemoroizi. Împotriva hemoroizilor, poți folosi, de asemenea, banană coaptă la aburi, cu tot cu coajă, până când devine foarte moale. E necesar să mănânci de 2 ori pe zi, pe stomacul gol.

Neuroprotectoare

Pe lângă vitaminele B, bananele au un conținut ridicat de potasiu, un electrolit mineral folosit de inimă, rinichi și alte organe. Neuronii se bazează pe niveluri ridicate de potasiu și, când acesta lipsește, pot apărea stări de confuzie și alte probleme cognitive.

Remedii tradiționale

Bananele tonifică intestinele și plămânii și sunt benefice împotriva constipației și a ulcerului. Ele sunt, de asemenea, un remediu excelent pentru combaterea setei și a uscăciunii gurii. În caz de tuse uscată, consumă o banană tăiată în felii și gătită într-o supă.

Milkshake cu banane și avocado

Atenție la consumul excesiv de banane!

În unele cazuri, consumul excesiv de banane poate determina unele efecte secundare pentru organism. Dacă suferi frecvent de migrenă, este mai bine să eviți consumul de banane. Aceste fructe conțin o substanță numită tiramină care poate declanșa dureri de cap și migrene. Deoarece bananele au un conținut mare de potasiu, consumul excesiv poate determina prezența unei cantități mari de potasiu în sânge, rezultând hiperkaliemia. O afecțiune ce poate duce în unele cazuri și la atacuri de cord. De asemenea, deoarece banana este extrem de bogată în amidon, pot apărea frecvent carii, în urma consumului excesiv.

Important! Bananele ar trebui consumate exclusiv din producție ecologică, deoarece altfel sunt foarte bogate în reziduuri chimice. Bananele non-organice pot conține cantități apreciabile de dioxină, insecticide și fungicide, iar maturarea forțată produsă cu gaze face, de asemenea, ca acest fruct minunat să fie foarte toxic. Copiii ar trebui să consume doar banane organice.

Așadar, bananele te ajută să ai o sănătate bună și pot înlocui cu succes unele medicamente. Depinde de tine ce, cum și cât alegi să le consumi. Fii precaut și echilibrat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *