Cât de utilă este planificarea meselor la început de săptămână?

planificare mese Foto de Vegan Liftz via Unsplash
Citește mai multe articole despre

Mesele preparate acasă nu doar că îți permit să mănânci întotdeauna sănătos, cu ingredientele preferate, dar te ajută și să reduci cheltuielile în acest sector. Și în loc să te întrebi zi de zi ce ai mai putea găti, mai bine aloci o jumătate de oră pentru planificarea celor trei mese pentru minimum o săptămână, respectiv câteva ore pentru a face cumpărăturile necesare.

Ce înseamnă să planifici mesele?

Indiferent care ar fi numărul de persoane pentru care gătești, preparatele și mesele pe care obișnuiești să le iei acasă, planificarea meselor este mai degrabă un “instrument” care te va ajuta să te disciplinezi, să reduci timpul alocat cumpărăturilor și să eviți risipa alimentară.

Pe scurt, planificarea meselor este un proces simplu, ce constă în câțiva pași:

1. Alegerea rețetelor pentru mic dejun, prânz și cină

Selecția este personalizată în funcție de obiceiurile alimentare și preferințele culinare. Poți să te documentezi online cu privire la rețete tradiționale, pe bază de carne sau rețete vegane, desert, citind articole sau vizualizând video cu indicații precise de preparare.

femeie planificând mesele

Foto via Pexels

2. Identificarea ingredientelor pe care le ai și a celor pe care va fi nevoie să le cumperi

Planificarea meselor înseamnă și reducerea risipei alimentare, așa că te poți folosi de anumite alimente pe care le remarci în frigider atunci când începi să alcătuiești lista cu mesele. În funcție de rețetele pe care le alegi, va trebui să treci pe lista de cumpărături tot ce ai nevoie, pentru a merge o singură dată la cumpărături.

porții prânz

Foto de Ella Olsson via Pexels

3. Prepararea ingredientelor

O parte dintre persoanele care obișnuiesc să își planifice mesele preferă să și pregătească o parte din alimente și să le conserve până la preparare: tocarea legumelor, porționarea alimentelor etc.

Cum te va ajuta planificarea săptămânală a meselor?

Îți poți personaliza inclusiv modalitatea de planificare a meselor – la sfârșit de săptămână, la început de săptămână, pentru o săptămână sau pentru două, în funcție de cât de încărcat e programul tău. Însă un lucru e sigur – avantajele care vin cu adoptarea acestei rutine sunt numeroase și te vei bucura de ele, cu siguranță:

  • Organizarea zilnică a meselor nu mai este o problemă, fie că este vorba despre mesele luate acasă sau de pachetul pentru serviciu sau pentru copii
  • Mănânci sănătos, chiar și atunci când îți propui să renunți la zahăr sau ai nevoie să urmezi o dietă strictă
  • Vei economisi o sumă considerabilă, pentru că nu vor mai apărea situații în care trebuie să comanzi sau să mănânci la restaurante, pe care trebuie să le alegi cu grijă
  • Petreci mai puțin timp cu pregătirea meselor
  • Nu vei mai petrece mult timp la cumpărături
  • Vei reduce și chiar elimina risipa alimentară

Care sunt obiceiurile tale alimentare? Te gândești să începi să îți planifici mesele în fiecare săptămână? Aici găsești constant rețete noi de preparate delicioase!

 

 

 

 

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *