Cumpără și cheltuie într-un mod responsabil

la cumpărături Cumpără și cheltuie conștient. Foto: Pixabay
Citește mai multe articole despre

De cele mai multe ori plecăm la cumpărături cu ideea „lasă că văd eu acolo ce mai găsesc, ce-mi mai trebuie”. Doar că acolo mai vezi și găsești și ce nu-ți trebuie… neapărat.

Dacă că nu te organizezi puțin înainte, vei ajunge la toate rafturile, deși tu poate aveai nevoie doar de vreo 3-4 produse. Rafturile parcă sunt unse cu miere și te atrag spre ele. Iar tu, cum ai putea să le refuzi? Și uite așa se îngroașă gluma și sacoșa, dar se subțiază portofelul. În plus, alegerile pe care le faci în grabă nu sunt întotdeauna cele mai potrivite. De multe ori poate cumperi produse slabe calitativ, care ulterior îți pot afecta sănătatea. Nici nu te bucuri de ele, dar mai și cheltui inutil.

De aceea, data viitoare când pleci la cumpărături, fă-ți un mic plan de atac. Eventual, chiar o listă.

Iată un ghid practic pentru a face cumpărături în cunoștință de cauză:

Educația nutrițională începe cu modul în care faci cumpărăturile: informează-te și cumpără produse alimentare de calitate, la prețul corect. Când cumpărăm un produs alimentar, trebuie să ne amintim că „suntem ceea ce mâncăm”. Da, produsele achiziționate sunt destinate să ajungă în corpul nostru, să devină parte din noi, cu riscul ca uneori acest lucru să ne afecteze starea de sănătate. Cumpărăturile și modul în care le facem joacă un rol foarte important în viața noastră.

Iată câteva sfaturi pentru a face față mai bine momentului „cheltuielilor”:

  • Fă-ți o listă cumpărături, pentru a-ți  aminti tot ce este necesar de cumpărat și pentru a evita să pui în coș lucruri de care nu ai nevoie.
  • Pe cât posibil, cumpără fructe și legume proaspete și de sezon și evită să cumperi cantități mari.
  • Preferă materiile prime și produsele vrac pentru: fructe și legume, carne și pește, evitând produsele ambalate, pre-gătite și pâinea cu termen prea mare de garanție.
  • Verifică data de expirare a produselor achiziționate; de multe ori produsele cu prețul cel mai mic sunt cele apropiate de data expirării.
  • Mergi la cumpărături după ce ai mâncat, pentru a evita cumpărarea de alimente care nu sunt utile decât pentru a-ți satisface o poftă de moment.
  • Învăță să citești etichetele alimentelor evitând, în special, alimentele cu o lungă listă de ingrediente. Eticheta reflectă calitatea produsului și trebuie să conțină diverse informații, inclusiv: numele produsului, adresa producătorului, greutatea netă, metodele de depozitare, lista substanțelor alergene, numărul lotului de producție, data expirării și lista ingredientelor produsului. De asemenea, nu uita că lista ingredientelor include (în ordinea descrescătoare a cantității) și substanțe aromatizante și aditivi.
  • Nu te lăsa atras de ofertele „3 la preț de 2” sau „2+1 gratis” (cu excepția cazului în care chiar ai nevoie de o cantitate mai mare), care servesc doar pentru a ne face să cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Astfel, vei evita risipa.
marfă magazin

Ai grijă la așa zisele „oferte”!
Foto: Pixabay

O cale sinuoasă

Cumpărăturile săptămânale sunt o nevoie și adesea o povară cu care ne confruntăm toți. Pentru mulți a merge la cumpărături este și o sursă de stres, o luptă împotriva timpului. Chiar și starea noastră de spirit poate juca un rol important în achizițiile pe care urmează să le facem. Uneori ne umplem coșul cu lucruri care nu ne sunt utile, doar pentru a ne potoli sentimentele de tristețe, furie sau plictiseală. Acesta este motivul pentru care cumpărăturile nu sunt doar o acțiune care să ne satisfacă nevoile, ci fac parte dintr-un sistem complex în care publicitatea, obișnuința, emoțiile și felul în care sunt aranjate produsele pe rafturi ne influențează alegerile și obiceiurile.

Și pentru că zilele acestea cumpărăturile sunt o sarcină pe lista tuturor, cu scopul pregătirii unei mese de sărbători, încearcă să alegi cu grijă produsele pe care urmează să le cumperi.

Produse mai sănătoase, mai ieftine și mai durabile

Pentru a pregăti meniul acestor zile cu bunătăți care să rămână mai mult timp proaspete și fără a cheltui o avere, sfatul este să alegi produse locale, de sezon, legate de tradițiile zonei în care locuiești. Și mai ales, caută produse care pot fi găsite în piețe și în punctele de vânzare ale producătorilor locali din marile hipermarketuri.

Iată câteva sugestii cu privire la produsele și alimentele locale, dar și câteva internaționale, pe care să le cumperi pentru meniul de Crăciun:

legume de sezon

Cumpără întotdeauna produse de sezon
Foto: Pixabay

1) Legume de sezon, cum ar fi fenicul, broccoli, varză crudă și murată, cartofi, napi, sfeclă roșie, țelină, morcovi, hrean, praz.

2) Fructe proaspete de sezon, cum ar fi mere, pere, mandarine, clementine, portocale, lămâi, rodii, kiwi, banane.

3) Fructe uscate de sezon, precum nuci, alune, migdale, stafide, smochine, prune uscate.

4) Piftie, cârnați proaspeți, salam de calitate.

5) Brânzeturi: telemea, parmezan, mozzarella, brânză de burduf.

6) Pește: somon, păstrăv, crap, ton, macrou.

7) De băut: vin spumant sau prosecco, bere și vin.

8) Dulciuri de casă, după rețete și cu ingrediente cât mai „curate”: cozonac, prăjituri, fursecuri, turtă dulce.

De asemenea, este o idee bună să reciclezi resturile de mâncare de la prânz și cină. Mâncarea de care nu s-a atins nimeni poate fi folosită pentru a pregăti alte rețete pentru ziua următoare. Astfel nu doar că poți face o pizza delicioasă sau un chec aperitiv, dar vei reduce deșeurile.

Sunt doar câteva idei care sperăm să-ți fie de ajutor. Data viitoare, sigur va fi mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *