Cum să deguști ciocolata, de la A la Z

deguști ciocolata Imagine Alexander Stein prin Pixabay

Majoritatea dintre noi suntem îndrăgostiți cu gustul și textura unei bucăți de ciocolată. Sau chiar a unui baton întreg. Dar oare știi cum să deguști ciocolata ca un expert? O carte recentă are câteva sfaturi extrem de folositoare. 

Cartea “Cocoa: An Exploration of Chocolate, With Recipes” („Cacao: O explorare a ciocolatei, cu rețete”), scrisă de Sue Quinn, explorează această mare plăcere pe care o împărtășesc mulți dintre noi. De la cum să deguști ciocolata ca un expert, la cultura și istoria ciocolatei, acest volum se ocupă de toate. Chiar îmi doresc să aflu mai multe, în timp, despre unul dintre deserturile mele preferate.

Un detaliu care mi-a atras atenția este legat de faptul că atunci când deguști ciocolată, mirosul are o însemnătate mai mare decât ai crede. Poți să guști în timp ce îți ții nasul și nu inspiri, dar s-ar putea să nu simți prea mult în ceea ce privește aromele.

Poate ciocolata neagră nu este atât de sănătoasă precum unele studii ne-au lăsat să înțelegem (dar se pare că ne ajută cu tusea puternică), dar câteodată trebuie să ne satisfacem pofta de dulce. Și chiar dacă nu putem consuma prea multă, câteodată ajută să citim despre lucrul la care poftim. Mai ales dacă scriitura este plastică. Iar cea din cartea de față chiar este.

Deci cum deguști ciocolată ca un expert și ce poți învăța din asta? Hai să aflăm.

5 sfaturi ca să deguști ciocolată ca un expert

1. Nu toată ciocolata bună e scumpă

Nu e nevoie să alegi să deguști ciocolată obscen de scumpă, mai ales că există mai multe mărci pe piață disponibile la un preț decent.

Dacă tot te gândești la ciocolată acum, poate te convingem să încerci aceste brioșe de ciocolată cu caju și curmale!

2. Contează momentul când deguști ciocolată

E important să nu încerci să deguști ciocolată la puțin timp după ce ai consumat mâncare picantă sau orice cu aromă puternică. Elementele picante pot bloca nuanțele de aromă din ciocolata pe care o mănânci. Bea apă înainte de a degusta. Sue Quinn menționează că a primit niște mămăligă la o desgustare de ciocolată, pentru ca apoi să fie cât mai deschisă la desert.

3. Evaluează vizual

Uită-te la ciocolată și evaluează culoarea și aspectul vizual. Suprafața trebuie să fie netedă și strălucitoare. Dacă nu e cazul, atunci este posibil să fi existat o problemă în procesul de temperare a ciocolatei. Nu ar trebui să existe variații în ceea ce privește culoare sau textură.

4. „Citește” cu nasul

Așa cum am menționat mai devreme, mirosul este o parte integrală a desgustării de ciocolată (și cam orice altceva), din cauza modului în care se construiește aroma în simțurile noastre. Limbile pot simți doar cele patru gusturi de bază: dulce, sărat, amar, acru și umami. Aroma este percepută și de limbă, și de nas.

Încă ceva: nasurile recunosc arome diferite pe inspirație și pe expirație, așa că încearcă-le pe amândouă când deguști ciocolată!

Cu siguranță îți va face plăcere să deguști acest tort brownie cu Nutella!

5. Acum gustă!

Ca să deguști ciocolată ca un expert, rupă o bucățică și las-o să se topească în gura ta. Nu mușca din ciocolată și nu o ronțăi. Topitul lasă moleculele de aromă să fie eliberate și îți oferă o experiență ceva mai nuanțată. Observă și textura în timp ce guști. Este cremoasă sau mai grunjoasă? Concentrează-te pe arome, în încercarea de a simți nuanțele gustului.

Și la final, încearcă să devii conștientă și de gustul pe care îl lasă în urmă ciocolata. Pentru că vor rămâne câteva note în urmă, pe limba ta. Sperăm cî după acest mic tutorial, vei înțelege mai bine cum funcționează ciocolata și cât de miraculos este gustul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *