Cum se folosește corect hârtia de copt

Pentru că este atât de des folosită în bucătărie am decis să îți prezentăm în câteva rânduri care sunt beneficiile și cum se folosește corect hârtia de copt Foto: Aline Ponce / Pixabay
Citește mai multe articole despre

Hârtia de copt pe care o cunoaștem noi și care este nelipsită din orice bucătărie are o istorie lungă și a fost descoperită abia în secolul XX. Este o hârtie tratată special, menită să reziste la temperaturi înalte, iar rolul ei este să împiedice lipirea preparatelor de tavă.

Pentru că este atât de des folosită în bucătărie am decis să îți prezentăm în câteva rânduri care sunt beneficiile și cum se folosește corect hârtia de copt.

Beneficiile hârtiei de copt

1. Se poate folosi pentru toate tipurile de tăvi atunci când acestea sunt utilizate în cuptor. Indiferent de dimensiuni sau material, hârtia de copt crează un strat subțire și aerisit între materialul tăvii și preparatul tău. Acest lucru înseamnă că temperatura înaltă din cuptor va fi distribuită uniform, iar preparatul se va coace fără probleme.

2. Mâncarea nu se va lipi de tavă dacă folosești hârtie de copt, scrie brit.co. Fie că vorbim despre biscuiți, carne, aluaturi sau blaturi de tort, hârtia de copt te va ajuta să scoți mai ușor preparatul din tavă.

3. Hârtia de copt te ajută chiar și atunci când vrei să ai un aspect plăcut în farfurie. Dacă pui hârtie de copt în tavă, poți să scoți preparatul mai ușor doar apucând-o de margini. Îl așezi cu tot cu hârtia pe blatul de lucru sau chiar pe masă, îl porționezi cum vrei și abia apoi îndepărtezi foaia de copt. În acest fel vei putea tăia mai bine preparatul și cu siguranță nu vei mai avea în farfurie margini rupte de prăjitură sau sos întins neuniform.

4. Să mai spunem că dacă pui corect hârtia de copt în tavă, nu vei mai petrece timpul spălând vasele? Imediat ce ai terminat de pregătit mâncarea, iei hârtia de copt, o arunci la gunoi și nu mai trebuie să freci ore în șir vasul în care ai pregătit-o. O simplă clătire cu apă caldă va face ca tava să fie gata pentru următoarea utilizare.

5. Dacă înfășori carnea în hârtie de copt înainte de a introduce tava în cuptor, aceasta se va găti mai repede datorită aburului ce o va pătrunde mai bine. Rezultatul? O carne moale, fragedă și gătită corect.

Vrei să pregătești ceva gustos pentru cină? Iată 4 rețete de pui la cuptor în foaie de copt

Vă prezentăm în continuare câteva filmulețe cu sfaturi despre cum se folosește corect hârtia de copt pentru modele diferite de tăvi.

Pentru tavă rotundă

Pentru tavă de chec sau cozonac

Pentru tavă pătrată

Pentru tavă dreptunghiulară

Atenție!

Hârtia de copt nu este periculoasă pentru sănătate, dacă se folosește la temperaturi de până în 200 de grade, scrie southernliving.com.

Știai toate aceste lucruri? Tu la ce altceva mai folosești hârtia de copt?

7 comentarii

    • Pot fi mai multe motive. Uneori cauza e în compoziția aluatului, care nu conține suficientă grăsime / ulei. Alteori pot fi de vină temperatura prea mare sau durata de coacere prea îndelungată. Se mai poate întâmpla să dați și peste o hârtie de proastă calitate. Un remediu înainte de coacere e să stropiți hârtia cu un spray de gătit. După ce s-a întâmplat „nenorocirea” recomandarea specialiștilor e să plasați aluatul cu folia prinsă de el pe un șervet cald și umed, care – după câteva minute – va ajuta hârtia să se desprindă mai ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *