Pentru a treia oară, în ceea ce priveşte cercetările ştiinţifice, s-a ajuns la rezultate similare: consumul regulat de ardei iute scade şansele de a suferi un deces din cauza bolilor de inimă.
Ardeiul iute este o sursă excelentă de vitamine şi de minerale, dar chiar şi aşa, părerile sunt împărţite când vine vorba despre beneficiile şi contraindicaţiile consumului de ardei iute.
Ce spun studiile de specialitate?
Un grup de cercetători italieni a avut curiozitatea de a analiza îndeaproape efectele consumului de ardei iute, mai ales că, în zona de unde provin aceştia, dieta mediteraneană este comună, iar ardeiul iute face parte din alimentaţia obişnuită a locuitorilor. Specialiştii au avut ca punct de plecare alte două studii, publicate atât în Jurnalul de Medicină din Marea Britanie („The BMJ”) , cât şi în revista ştiinţifică „PLOS One”. Ambele studii de cohortă din China (2015) şi din SUA (2017) au ajuns la concluzia că ardeiul iute, consumat într-o cantitate mai mare, reduce rata mortalităţii, mai ales când vine vorba despre afecţiunile vasculare ale creierului sau ale inimii.
Pentru a verifica aceste rezultate, grupul de italieni a luat informaţiile dintr-un studiu longitudinal anterior (Moli-Sani), cercetare care s-a întins din 2005 până în 2010. Cei 22811 de bărbaţi şi femei din regiunea Molise, care au luat parte la un chestionar, aveau peste 35 de ani. În urma răspunsurilor, s-a stabilit că 24,3% dintre participanţi consumau ardei iuţi de patru sau mai multe ori pe săptămână, în timp ce 33,7% dintre aceştia fie mâncau rar, fie deloc ardei iuţi.
„(…) Consumul regulat de ardei iute a fost asociat cu un risc cu 23% mai mic de a suferi un deces, comparativ cu cei care obişnuiau să-l mănânce rar ori să nu-l consume deloc, cu menţiunea că, şi în acest caz, cel al completării studiului, rezultatele au rămas neschimbate”, au precizat autorii lucrării.
Pe parcursul studiului longitudinal, s-a înregistrat un număr de 1236 de decese cauzate de cancer ori de bolile cardiovasculare. De altfel, efectele consumului de ardei iute sunt independente faţă de factorii de risc ai bolilor de inimă şi faţă de urmările dietei mediteraneene. Rezultatele italienilor au fost publicate recent în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.
Ardeiul iute, beneficii şi contraindicaţii
Gătit, murat, crud ori sub formă de pudră, ardeiul iute sau „Capsicum annuum” este preferat, în întreaga lume, de către iubitorii de „ceva picant”. Ceea ce-i conferă gustul aprig şi înţepător este capsaicina, substanţa activă care se găseşte în componenţa ardeiului iute. Apropo, ştiai că cei mai buni ardei iuţi îi găseşti în apropiere de Bucureşti?
Extractul de capsaicină se poate găsi și în diferite produse naturiste datorită proprietăţilor de ameliorare a durerii, astfel că se poate administra sub formă de creme, loţiuni, injecţii, emulsii ş.a. Pe de altă parte, efectele secundare ale extractului de capsaicină pot fi durerea şi uscăciunea locale, prurit (extern) sau hipertensiune, dureri de cap, tuse (intern). Nu este recomandat persoanelor care suferă de astm.
Ardeiul iute este o sursă excelentă de vitamine A, C, B6, K1 şi de minerale, precum potasiu şi cupru. De altfel, consumul de ardei iute te poate ajuta să pierzi în greutate şi îţi poate calma tractul digestiv prin reducerea acidităţii.
Cum nu toţi specialiştii sunt de acord că un consum crescut de ardei iute ar putea aduce beneficii, Ming Li, cercetător australian, a ajuns la posibila concluzie că un astfel de obicei creşte riscul de deteriorare cognitivă şi de memorie. Studiul său longitudinal a fost publicat în iunie, anul acesta, într-o revistă ştiinţifică de nutriţie. Totodată, consumul de ardei foarte iute îţi poate produce dureri de cap intense.
Până se pun savanții de acord, tot aripioarele picante rămân preferatele noastre atunci când vrem să mâncăm ceva bun. Ai aici o delicioasă reţetă de aripioare picante, de făcut în stil asiatic!