Cu vinul și miedul prin Europa

Bottles of wine on display Imagine de Adrien Olichon
Citește mai multe articole despre

Între 10-12 martie se va desfășura la Düsseldorf ediția anuală a târgului ProWein cu 6000 de expozanți din 61 de țări. An de an acest mega-târg atrage nu doar producătorii de vinuri. Sunt așteptați și producători de mied, de băuturi tari, de bere artizanală, cidru artizanal sau ape minerale. Sunt căutați și producătorii de accesorii sau cei din IT, atâta timp cât ofertele lor au legătură cu producerea și comercializarea vinului și a altor băuturi sau cu gastronomia. Se poate găsi literatură de specialitate și se oferă servicii legate de toate acestea.

Cu vinul după noi în Westphalia

Din paginile rezervate de gazde scurtei prezentări a expozanților, aflăm că din România participă 21 de producători grupați sub egida asociațiilor APEV (Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din România) și APVR (Asociația pentru Promovarea Vinului din România). Dacă ai drum pe acolo, îi vei găsi în sala 13 la standul D10 în imediata apropiere a standurilor Ungariei (Wines of Hungary) și Bulgariei (Bratanov Winery). APEV și APVR sunt cele două mari inițiative de asociere din industria vinului românesc, apărute din dorința de a aduce vizibilitate și de a ușura promovarea vinurilor noastre.

APEV-ul grupează cei mai importanți producători și exportatori de vinuri de la noi din țară, însumând cam 70% din totalul exporturilor de vin și cam tot atât din piața internă a vinului. Așa cum se prezintă și pe pagina ProWein asociația, apărută în 2001, și-a propus să acționeze ca un organism promoțional comun pentru brandurile viticole românești și să susțină turismul viticol autohton. Din păcate, se pare că nu întotdeauna APEV a și “livrat” ceea ce a promis. Poate de aceea producători precum Știrbey și Recaș au preferat să participe pe propriile speze în alți ani. De altfel și anul acesta, Recaș cel puțin, se reprezintă singur. Vei găsi vinurile timișene la micul stand aflat chiar între ungurii de la Cabolo Kft și Grand Tokaj. Prezența on-line a APEV lasă și ea mult de dorit. Se vede cu ochiul liber.(1)

Poate că asocierea asociațiilor e mai bună căci altfel stă treaba cu APVR. Aceasta apare ca Premium Wines of Romania, alături de APEV în prezentarea de expozant a ProWein. Activă din 2014, și ea promovează interesele producătorilor de vin români, dar la un nivel net superior . De fapt, APVR a fost înființată aproape ca un protest, ca un răspuns la neîndeplinirea obiectivelor APEV. Poate pentru că managerul Rodica Ana Căpățână are un background solid în companii de origine germană și, timp de 10 ani, a lucrat pentru Reh Kendermann Gmbh care a preluat crama Oprișor.

Cramele participante în asociere reprezintă toată țara. Cele mai multe sunt, bineînțeles din zona viticolă prin excelență cunoscută ca Dealu Mare, acea regiune de podgorii înlănțuindu-se una după alta pe pantele sudice ale dealurilor Istriței ce străbat Buzăul și Prahova. De aici sunt cramele Domeniile Franco-Române(2), Viile Metamorfosis, DeMatei, DaVino, Ceptura, Budureasca și Aurelia Vișinescu. Tot din Muntenia, dar mai din sud e crama Dropia. Din Oltenia sunt Cramele/Domeniile Sâmburești, din Dobrogea sunt Rasova, Murfatlar, Domeniul Bogdan și Caii de la Letea. Banatul vine cu crama Oprișor(3), Ardealul cu Liliac, Jidvei și Familia Darabonț, iar Moldova cu Hermeziu, Gîrboiu, Cotnari și Domeniile Averești.

standuri

Dacă ajungi la Messe Düsseldorf în perioada respectivă, găsești România la D10 și Recașul la B01. Ți-am marcat noi…

Ca o curiozitate de la târg, întâlnim printre vinurile producătorului spaniol Javier Sanz Viticultor S.L. din regiunea Valladolid, un cupaj din soiurile Verdejo (înghețați în prealabil 10 zile) și… Grasă de Cotnari (Gorda de Moldavia). Strugurii noștri pentru vinul V Dulce de Invierno, căci despre el este vorba, sunt culeși târziu cuando su contenido de azúcar es mayor. (Hai că înțelegeți voi.) Mergeți în sala 11 la standul I63.

Și o altă surpriză. Dacă te strecori printre standurile Cehiei, Turciei și Armeniei, ajungi la standul Wine of Moldova cu 44 de crame! Moldova de peste Prut, adică. Acea Moldovă care este marcată ca Premium Exhibitor.

Cu miedul în Polonia

Încă două cuvinte, fiindcă la târgul ținut în Messe Düsseldorf au participat și producători de mied, e adevărat nu de la noi. Încă.

Totuși cei de la Miedăria din Pătârlagele (iar Buzău) și-au luat inima în dinți și au trimis mostre din produsul lor cu procentaj alcoolic scăzut în Polonia la concursul Mead Madness Cup, desfășurat între 22-23 februarie, the largest mead competition in Europe. Concursul se ține din 2018 și primește atât producători la scară mare (grupa Pro) cât și “miedari” de casă (grupa Home). Sunt vizate tot soiul de tipuri de mieduri jurizate separat. Dintre aceste zeci de categorii de mied supuse competiției, la categoria Medium Session Mead – Polslodkie (demi-dulce), din cei 10 participanți a câștigat Miedăria buzoiană. La grupa Pro.

Acum, ce-ar fi dacă ar trimite mostre mai mulți producători români? Complexule apicol “Viaceslav Harnaj”, care faci mied bun și ești poate cel mai mare producător de mied din România, se aude și la tine albina?

_________________________________________
(1) O pagină albă ca neaua cu mesajul it’s working mic mic în colțul din stânga  (la data vizitării 05.03.2024).
(2) Este vorba despre firma Chateau Pietrosărății cu podgorii la Săhăteni, menționată stângaci alături de cele două asociații în titlul paginii de expozant: CH. PIETROSARATII SRL APEV ROMANIA & PREMIUM WINES OF ROMANIA
(3) Cu excepția deja menționată a celor de la Recaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *