Cum să gătești cartofi altfel decât prăjiți și să-ți placă

Cum să gătești cartofi altfel decât prăjiți și să-ți placă
Citește mai multe articole despre

Când vrei să gătești cartofi nu trebuie să iei în considerare numai preparatele obișnuite, de care, eventual, te-ai și plictisit până acum. Mai există plăcere și dincolo de cartofii prăjiți. Și, când spunem asta, nu ne referim la piure sau ciorbă din cartofi!

Ce sarmale, ce mămăligă, ce mititei? Cartoful pare să fie alimentul național al românilor, având în vedere că multă lume îl consumă extrem de des. Are avantajul că e extrem de ieftin și se poate găti într-o mulțime de feluri.

Cel mai des mâncăm cartofi prăjiți. De ce? Nu numai că îi găsim la orice fast food, la orice colț de stradă și îi putem lua la pachet când nu avem timp să stăm la masă, dar reprezintă și unul dintre preparatele cu care am fost răsfățați în copilărie. Când mamele sau bunicile noastre nu aveau prea mult timp de stat în bucătărie și voiau să “meargă la sigur” cu mâncarea, să nu fie refuzată de copilul mofturos, o porție generoasă de cartofi prăjiți avea întotdeauna succes. De aceea, e greu ca acum, la vârsta adultă, să refuzăm un astfel de deliciu, deși știm cu toții că nu e sănătos să mâncăm cartofi prăjiți. Cel puțin, nu dacă îi avem des în meniu.

Mult blamați, cartofii nu sunt chiar cele mai rele alimente, dacă sunt gătiți cu responsabilitate. Un cartof mediu, de aproximativ 170 de grame, copt cu tot cu coajă, are 160 de calorii și 36 de grame de carbohidrați. Dar cartofii nu înseamnă numai calorii și carbohidrați. Au și proteine, fibre, vitamina C (28% din necesarul zilnic), vitamina B6 (27% din necesarul zilnic), potasiu (26% din necesarul zilnic), mangan, magneziu, fosfor, niacin și acid folic, conform healthline.com.

Cum să gătești cartofi ca să ai un meniu sănătos

Cum să gătești cartofi altfel decât prăjiți și să-ți placă

Cartofii au fost cultivați inițial America de Sud, în urmă cu 10.000 de ani. Exploratorii spanioli i-au introdus în Europa la începutul secolului al XVI-lea. Deci, când am spus că par a fi alimentul național al românilor, nu am vorbit chiar serios. Însă am vorbit serios când am spus că sunt foarte consumați în România, pentru că sunt extrem de versatili. Îi poți mânca pe post de garnitură cu orice preparat pe bază de carne. În perioadele de post sunt, de asemenea, prezenți aproape zi de zi pe mesele credincioșilor.

Printre preparatele din cartofi cel mai des întâlnite se află ciorba de cartofi, piureul și mâncarea de cartofi, iar toate acestea pot fi vegane (de post) sau nu. Dar cum alfel poți să mai gătești cartofi, ca să fie delicioși, dacă nu vrei să îi prăjești?

1. Supă cremă de cartofi cu legume

O supă cremă de legume clasică se poate face din cartofi, morcov, ardei, ceapă și dovlecel. Toate acestea, fierte bine și apoi pasate în blender, cu puțin unt sau smântână de gătit, apoi asezonate simplu, cu sare și piper. Crutoanele sunt opționale.

Rolul cartofului în supele cremă este de a lega compoziția și de a o face puțin elastică. De aceea, cartoful este folosit în aproape orice supă cremă, indiferent că el este ingredientul-vedetă, ori că are mazăre, țelină sau alte legume în cantități mai mari.

2. Salate cu cartofi

Clasica salată orientală are cartofi fierți, ceapă, măsline, și dressing. Aceasta este varianta de post, dar ea poate fi îmbunătățită fie cu legume crude, cum ar fi roșii, castraveți, ardei și ceapă verde, precum și cu ouă fierte sau pește afumat.

Însă poți face o mulțime de salate din cartofi fierți, astfel încât să ai o masă sănătoasă, sățioasă și gustoasă. Când vine vorba de salate din cartofi, doar imaginația e limita. Poți folosi avocado, diferite tipuri de brânză, pancetta, prociutto crudo, sos pesto sau o vinegretă simplă și ierburi aromate, cum ar fi mărar sau pătrunjel.

De asemenea, salatele din cartofi nu se fac neapărat folosind cartofi fierți, ci poți folosi și cartofi copți.

3. Cartofi umpluți și copți

Dacă vrei o masă simplă de tot, poți să speli bine cartofii și să îi coci cu coajă cu tot, doar stropiți cu puțin ulei de măsline și presărați cu sare și piper. Însă există și variante mai sofisticate, în care îi coci mai întâi întregi, apoi îi scobești puțin și îi umpli.

Noi am umplut unii cu ouă și le-am pus parmezan deasupra. Dar poți folosi umpluturi pe bază de carne, pește, brânzeturi sau legume. Sau le poți combina pe toate, după poftă.

4. Cartofi gratinați

Gratin e o tehnică de gătit care provine din Franța și presupune ca preparatul să fie acoperit cu pesmet, brânză răzuită, ouă sau unt și apoi dat la cuptor.

E extrem de simplu să gătești cartofi gratinați. Trebuie doar să tai cartofii în felii subțiri și să-i așezi într-o tavă, în straturi intercalate cu alte ingrediente. Poți alege dovlecei, broccoli, ciuperci, bacon prăjit, șuncă sau ouă fierte. La orice gratin este important să folosești brânză sau cașcaval! Așadar, poți găti cartofi gratinați fie și având la îndemână doar cartofi, brânză și ouă. Primăvara poți pune și leurdă sau alte verdețuri de primăvară.   

5. Cartofi zdrobiți

În loc de cartofi prăjiți în mult ulei, ce-ai spune de niște cartofi zdrobiți? Sunt extrem de gustoși cu usturoi, parmezan și verdețuri. Îi poți servi ca garnitură, dar sunt foarte buni și ca preparat principal, alături de o salată fresh.

Ca să gătești cartofi zdrobiți trebuie mai întâi să îi fierbi în coajă. Îți recomandăm să alegi cartofi mai mici și cu coajă fină, pe care să îi speli bine înainte de a-i fierbe. Apoi, îi pui pe o tavă pe care ai așezat în prealabil hârtie de copt și îi zdrobești ușor cu un pasator pentru piure. Nu trebuie să apeși prea tare. Fie îi stropești cu puțin ulei de măsline și presari sare și piper, fie le dai mai mult gust folosind usturoi, ierburi aromatice ca rozmarinul, oregano, cimbrul, diferite tipuri de condimente, de la fulgi de chili la boia afumată, sau jonglezi cu tot felul de brânzeturi. Apoi, îi dai la cuptor până se rumenesc și gata! Îi poți servi cu o lingură de smântână și o salată verde.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *