Cum să mâncăm corect în post?

Alimente de post Imagine de Free-Photos de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Postul înseamnă simplitate. Întoarcerea la simplitate poate fi un remediu pentru mulți dintre noi. Să începem cu modul de a ne hrăni.

Postul este o curățare a corpului nostru după iarna grea, o detoxifiere atât a gândurilor, cât și a corpului. Ca să facem acest proces benefic pentru organismul nostru trebuie să conștientizăm că toate produsele de tip “vegetal” (crenvuști, salam, pateu) care se află pe rafturile magazinelor ne fac de fapt rău și că ele nu înseamnă nicidecum să te hrănești sănătos în timpul postului.

Evită aceste alimente nocive și încearcă, pe cât poți, să aduci în farfuria ta, bogăția legumelor de primăvară. Să mănânci simplu și cât mai proaspăt. Rețetele culinare rapide sunt preferatele mele pentru că îmi trebuie puțin timp să le pregătesc, folosesc un număr redus de ingrediente, iari o parte din ele sunt folosite crude.

De cele mai multe ori, în timpul postului alegem înlocuirea produselor de origine animală cu carbohidrați “răi”:  pâine, cartofi, orez, dulciuri. Ne îngrășăm, ne simțim grei, cu mintea neclară și ne privăm corpul de vitamine și minerale atât de importante.

Ce putem face?

Primul pas e să ne informăm și să înlocuim aceste produse cu alimente sănătoase, proteine de origine vegetală, legume și fructe proaspete, semințe și nuci, fructe uscate.

Cum să mâncăm corect în post? - 1

Imagine de RitaE de la Pixabay

Care sunt alimente de origine vegetală cu proteine de calitate?

  • Quinoa – această pseudo-cereală aduce un aport important de minerale și vitamine corpului nostru în timpul postului. Este un aliment foarte simplu de folosit, poate fi integrat în numeroase rețete. Nu conține gluten, are aminoacizi esențiali și un conținut ridicat de proteine și fibre.
  • Amarant – acesta se gătește precum orezul sau quinoa.Nici el nu conține gluten, are o aromă ușor piperată. Este mai bogat în minerale și vitamine decât majoritatea legumelor şi are un  conținut ridicat de proteine.
  • Ciupercile – știm toții că mereu înlocuim carnea cu ele, atunci când gătim în post și ele dau consistență rețetelor noastre. Conțin vitamine din grupa B. Totodată conțin potasiu, calciu, fosfor și seleniu. Folosește-le cât mai des și, cu siguranță, te vei simți minunat!

Cum asociem alimentele pentru a ne hrăni corect în post?

Este foarte important să asociem corespunzător alimentele atunci când pregătim mâncarea. Specialiștii recomandă să se folosească această combinație:

Cereale + leguminoase + salate proaspete pline de verdețuri de sezon.

Exemplu:

  • mazăre cu orez
  • paste cu năut
  • linte cu mei

Nu uita! Consumă alimente din sezonul lor pentru a evita să te expui la pesticide sau alți conservați dăunători.

Cu ce înlocuim lactatele?

Dacă am vorbit mai sus despre cum înlocuim carnea, acum să vedem cu ce am putea înlocui produsele lactate pe timpul postului.

Băuturile vegetale, laptele vegetal din orez, quinoa, soia, ovăz , cocos, pot înlocui toate produsele lactate. Acestea nu conțin grăsimi săturate, au multe minerale și vitamine, iar în post sunt o hrană sănătoasă și ușoară.

Untul poate fi înlocuit cu untul de cocos tartinabil, uns pe pâine integrală, fiind un ajutor de nădejde pentru neuronii tăi. Multe studii arată cât de benefic este untul de cocos pentru sănătatea mintală.

Alte surse de calciu și alte vitamine

Semințele de toate felurile, de in, cânepă, chia, prin rotație, nucile, sucurile de fructe și legume și legumele cu frunze verzi – toate trebuie să facă zilnic parte din alimentația noastră pentru a ne asigura necesarul de vitamine importante pentru sănătate.

Cum să mâncăm corect în post? - 2

Imagine de bigfatcat de la Pixabay

Grăsimile din ce le luăm?

Grăsimile bune sunt luate din uleiurile de calitate presate la rece. Uleiul de măsline asezonează bine toate salatele, uleiul de in oferă necesarul de omega 3 într-o singură linguriță.

Condimentele dau gust mâncării preferate

Fulgii de drojdie, pătrunjelul, mărarul, oregano, busuiocul – toate acestea aduc savoare și prospețime preparatelor noastre de post.

Meniu pentru o zi de post

Dimineață – grâu cu nuci și miere

Gustare – fructe

Prânz – mâncare de linte ușor picantă cu o salată generoasă de verdețuri

Gustare – o mână de migdale

Cină – Spanac la tigaie cu usturoi și mămăligă

Fiecare dintre noi ține post pentru convingerile lui. Cert e că,  indiferent care sunt motivele pentru care vreți să țineți post, ar fi bine să o faceți pe deplin informați și cu decizia de a mânca simplu și natural.

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *