Tu știi care sunt beneficiile alimentației sezoniere?

legume variate Foto de Daria Shevtsova via Pexels

Consumul alimentelor în sezonul lor reprezintă un concept care există în diferite culturi, această modalitate de hrănire fiind considerată sănătoasă și benefică pentru sistemul imunitar, respectiv pentru prevenția bolilor.

Cine își mai amintește de salatele bogate, colorate și gustoase care apăreau la masa de prânz doar la începutul primăverii? Sau de căpșunile pe care le savuram exclusiv în timpul verii? De altfel, chiar și cu disponibilitatea constantă a salatei, a roșiilor, a castraveților și a unei game largi de fructe în market-uri, și azi așteptăm cu toții apariția salatei și a ridichilor, a fructelor, pe măsură ce apar pe tarabele din piețe.

legume verzi

Foto de Lou Liebau via Unsplash

Top 4 beneficii ale alimentației sezoniere

Alimentația sezonieră permite experimentarea gusturilor reale ale legumelor și fructelor, dar adoptarea acestui obicei de consum al alimentelor mai are și alte beneficii, în afară de aromă:

Preparate mai gustoase

Fie că le vei pregăti la cuptor, ca supe sau ca alte preparate, fie că îți plac mai mult crude în salate și alte gustări, legumele și fructele de sezon sunt mai delicioase. Fructele și legumele au un gust optim atunci când au fost lăsate să se dezvolte natural, fiind culese la maturitate deplină, fără a fi forțate. Această practică alimentară încurajează producătorii locali să investească și să depună în continuare eforturi pentru cultivarea și comercializarea fructelor și legumelor.

salată variată

Foto de Ella Olsson via Pexels

Protejarea mediului și reducerea emisiilor de carbon

Da, alimentația sezonieră e prietenoasă cu mediul! Atunci când te hrănești sezonier nu doar că adopți o dietă echilibrată, dar contribui direct la reducerea emisiilor de carbon, creând și un stil de viață sustenabil. Dacă cererea fructelor și legumelor în extra-sezon scade, atunci sunt reduse și resursele utilizate pentru cultivarea acestora (depozitare, transport, produși chimici necesari pentru accelerarea creșterii legumelor și fructelor etc.) și vei susține totodată și agricultura și producătorii locali.

Economie în bugetul de cumpărături

Cele mai multe fructe și legume sunt mai ieftine în timpul verii, lucru care îți va permite să te bucuri de o dietă predominant vegetală. Va fi opțiunea ideală dacă adori tartele cu fructe și salatele și tocănițele aromate cu ierburi și condimente de sezon.

Bineînțeles că nu recomandăm reducerea și eliminarea varietății alimentare, ci doar susținem reducerea consumului de fructe și legume specifice țării noastre, a căror perioadă de coacere nu este în timpul sezonului rece. Citricele sunt vedetele sezonului rece, așa că ai înlocuitori plini de vitamina C pentru fructele tale preferate de vară.

În plus, românii și-au păstrat obiceiurile de conservare a legumelor și fructelor, așa că te vei bucura de varză murată și de alte specialități de murături, de savoarea fructelor preferate în dulcețuri, gemuri și compoturi. În aceeași manieră, vei găti paste delicioase cu sosurile de casă preparate în toamnă și vei pregăti rapid o gustare apreciată de toată lumea – câteva felii cu zacuscă sau zacuscă picantă. Nu mai pomenim de ceea ce poți păstra la congelator.

Asigurarea necesarului de nutrienți

Cât mai mult verde în farfurie primăvara, diversitate și culoare vara și multe citrice pe timpul iernii – fiecare dintre categoriile de fructe asigură nutrienții necesari pentru a face față specificului sezonului în care ne aflăm. Salata verde, ștevia, urzicile sunt aducătoare de fier, care este benefic la început de primăvară, varietatea de legume din timpul verii permite alimentația ușoară, iar citricele conțin vitamina C, atât de necesară pentru întărirea sistemului imunitar, pentru a face față răcelilor și gripei. Găsești aici informații despre plantele de primăvară și beneficiile acestora, precum și câteva rețete delicioase, în acest articol.

portocale

Foto de Rogerio Martins via Pexels

Poți afla ce fructe și legume poți consuma în funcție de sezon, dacă parcurgi ghidul nostru de alimente specifice fiecărui anotimp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *