Greşeli frecvente atunci când preparăm ceai

ceasca cu ceai Foto: Pixabay
Citește mai multe articole despre

Plantele au nevoie de grijă şi de atenţie, chiar şi după ce s-au uscat, doar aşa va ieşi un ceai perfect din ele.

Pentru că plantele şi pliculeţele cu ceai sunt fragile şi delicate, va fi nevoie să le oferim temperatura potrivită, multă atenţie şi apă de calitate!

Greşeli frecvente în prepararea infuziilor

Greşeli frecvente atunci când preparăm ceai - 1

Foto: Giftpundits.com

Adăugăm apă mult prea fierbinte

Apa foarte fierbinte dăunează frunzelor uscate şi pliculeţelor de ceai, mai ales că le deteriorează proprietăţile, în special aroma. Dacă noi nu putem consuma un ceai extrem de fierbinte, de ce am lăsa infuzia să se altereze plantele în tot acest timp, până să se răcească?

Fie lăsăm deoparte apa fiartă, preţ de câteva minute, şi abia apoi o turnăm în cană, peste frunze sau peste pliculeţ, fie achiziţionăm un fierbător cu termostat care ne ajută să reglăm temperatura apei. Ne pot fi de folos inclusiv etichetele produselor, astfel că putem citi cu atenţie instrucţiunile şi le putem urma corespunzător. Să nu uităm că fiecare tip de ceai are nevoie de o anumită temperatură a apei pentru a-şi atinge și păstra intensitatea aromei.

Folosim aceeaşi apă şi aceeaşi infuzie de mai multe ori

Cu cât folosim mai des aceleaşi pliculeţe de ceai, cu atât riscăm să nu mai simţim băutura noastră preferată din cauză că se vor pierde savoarea şi culoarea. În schimb, frunzele uscate îşi pot păstra din proprietăţi mai mult timp. O altă problemă comună este refolosirea apei pentru ceai. Cu fiecare fierbere în plus, apa îşi va pierde din aportul de oxigen şi de nitrogen, necesare pentru ca infuzia să fie una reuşită.

„O soluţie mai bună ar fi încălzirea ceaiului, în cuptorul cu microunde, timp de 15-20 de secunde. Din punct de vedere ştiinţific, moleculele din alcătuirea apei doar se vor «mişca» şi nu se vor pierde, iar acest proces nu va afecta aroma ceaiului”, explică William Gorman, preşedintele unei asociaţii din UK, care promovează beneficiile consumului de ceai.

Pentru a nu folosi aceeaşi apă de mai multe ori, cel mai bine este să fierbem de fiecare dată cu măsură şi să consumăm doar atât vrem să bem pe moment, probabil că echivalentul unei căni.

Nu respectăm cantitatea recomandată pentru fiecare ingredient

Prea multe plante uscate ori prea multe pliculeţe pot da un gust amărui infuziei, în timp ce prea multă apă poate „dizolva” savoarea şi gustul plantelor cât ai clipi! Ideal ar fi să respectăm eticheta cu instrucţiuni a produselor ori să adăugăm o linguriţă cu plante uscate (2,5 grame) la 150 ml de apă.

Pliculeţele sunt de plastic

Ceaiurile la plicuri din plastic sunt dăunătoare sănătăţii din simplul fapt că acestea eliberează miliarde de nanoparticule şi microplastic în infuzia fierbinte, potrivit unui studiu publicat în septembrie 2019, într-un jurnal de ştiinţă şi tehnologie.

De altfel, şi ceaiurile pot conţine pesticide. Ultimul raport privind monitorizarea pesticidelor în România a fost publicat în 2018, având rezultatele din 2016, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Prelungim timpul de preparare a infuziei… prea mult

Atunci când lăsăm infuzia noastră preferată să „stea” prea mult timp în cană, gustul ceaiului va deveni amar din cauza compuşilor chimici care se eliberează, şi anume taninurile. Ceaiul negru are cea mai mare concentraţie de tanin (între 12 şi 15%).

Apa nu este de calitate

Apa poate deveni dură din cauza concentraţiei mari de minerale precum calciu şi magneziu pe care o dobândeşte în anumite contexte, iar dacă locuim într-o astfel de zonă, unde nivelul de duritate a apei este ridicat, ar trebui să investim într-un filtru de apă potabilă care se poate achiziţiona online sau în magazine.

Pe de altă parte, efortul de a face ceai așa cum trebuie merită cu prisosință. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care beau ceai au o funcţie cerebrală mult mai bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *