Mango se cultivă de peste 4000 de ani în Asia și este considerat de mulți drept fructul vieții și al fericirii. Acesta este o sursă excelentă de energie și sănătate.
100 de grame de mango conțin:
- 74 kcal energie,
- 0,6 g proteine,
- 0,4 g grăsimi,
- 16,9 g carbohidrați,
- 0,4 g minerale,
- 0,7 g fibre,
- 16 mg vitamina C,
- 1.990 μg beta-caroten,
- 205 mg potasiu,
- 26 mg sodiu,
- 14 mg calciu,
- 1,3 mg fier,
- 16 mg fosfor
În plus, mango conține o mulțime de substanțe nutritive precum: vitamina C, vitamina A, cupru, acid folic, vitamina B6, vitamina E, vitamina B5, vitamina K, potasiu, mangan, tiamină, magneziu și în cantități mici – fier, calciu, fosfor, zinc, seleniu. O să îți spunem mai departe de ce sunt importante toate acestea și care sunt beneficiile aduse de consumul de mango.
Beneficiile consumului de mango
- Mango aduce un aport important de polifenoli, niște substanțe care îndeplinesc rol antioxidant pentru organism. Acesta protejează corpul de radicalii liberi care pot crește riscul de apariție al bolilor cronice.
- Pentru că are un conținut mare de vitamina C și vitamina A, mango joacă un rol important și în protejarea sistemului osos. Acesta conține și colagen, o proteină care ajută la menținerea oaselor sănătoase, dar și a tenului sau articulațiilor.
- Mango este un fruct care nu trebuie să-ți lipsească din alimentație dacă vrei să scapi de kilogramele în plus. Așa cum am spus mai sus conține puține calorii, dar și fitonutrienți care nu fac decât să grăbească arderea grăsimilor din organism.
- Conține două minerale esențiale inimii: magneziu și potasiu. Acestea ajută oricum la reglarea tensiunii arteriale, dar mango mai îndeplinește un rol important și în protejarea celulelor inimii de inflamații datorită mangiferinei, un antioxidant pe care îl are în compoziție.
- Mango conține fier și vitamina B6, două substanțe care ajută sistemul nervos să funcționeze în parametri normali. Extractul de mango stimulează memoria și protejează creierul de îmbătrânirea prematură.
- Datorită antioxidanților și colagenului, substanțe pe care mango le conține, acesta joacă un rol important și în industria cosmetică. Este folosit pentru a preveni îmbătrânirea în produsele pentru piele, dar și pentru păr, deoarece vitamina A stimulează producția naturală de sebum și ajută la hidratarea scalpului.
- Mango are un conținut ridicat de luteină și zeaxantină, substanțe nutritive esențiale pentru o vedere ageră. Acestea blochează razele ultraviolete în exces și ajută ochii atunci când sunt expuși o perioadă mare de timp la lumina albastră produsă de ecrane.
Într-o oră poți avea pe masă acest desert minunat. Te tentează? Garantăm pentru gust:
Cum alegi un mango bun
Un mango proaspăt și copt are o culoare între galben, portocaliu și roșu, are un miros plăcut și este moale, dar un pic mai gros în jurul codiței. Atunci când crezi că nu îl vei consuma imediat, poți alege și un mango crud, mai verde, dar este indicat să îl păstrezi într-o pungă de hârtie la temperatura camerei și el se va coace în cel mult șapte zile, depinde de stadiul în care l-ai cumpărat.
Cum cureți mango
Înainte de a începe să tai un mango, acesta trebuie spălat foarte bine pentru că în coaja lui se află toxine.
Primul pas atunci când vrei să cureți un mango este să tai un capac din partea mai groasă a fructului și apoi să îl așezi pe verticală. Apoi se taie pe lungime o bucată fără să ajungi cu lama cuțitului la sâmbure. Aceea este de fapt jumătatea de mango pe care o tai atât pe lungime, cât și pe lățime în interior. Cuburile care s-au format se desprind mai ușor și mai repede dacă întorci coaja spre exterior și tai de la bază pulpa fructului.
Cum poți consuma mango
Se poate consuma ca atare sau în smoothie-uri, sucuri, salate, sosuri sau deserturi. Se spune că cel mai bine vei simți gustul unui fruct de mango dacă îl combini cu fulgi de cocos, lime sau ciocolată.
Cum se depozitează mango
Este un fruct care se păstrează foarte bine. Acesta durează până la două săptămâni dacă se depozitează corect. Așa cum am spus și mai sus, dacă nu este copt, mango se poate păstra la temperatura camerei într-o pungă de hârtie. Se poate congela, chiar dacă în acest fel coaja va căpăta un aspect neplăcut: aceasta va deveni neagră, însă pulpa se va păstra foarte bine.
Mango constipa?
Nu, dimpotrivă. Îl poți folosi cu succes pentru a trata constipația. Conține fibre, apă și enzime digestive care ajută la descompunerea/asimilarea mâncării.