Scorțișoara, utilizări și beneficii

scorțișoară Imagine de Couleur via Pixabay

Scorțișoara este un ingredient pe care îl utilizăm cel mai des în timpul iernii și chiar dacă afară încă nu este zăpadă, considerăm că merită să îi facem cinste cu un articol pe măsura beneficiilor pe care le are pentru sănătatea noastră.

Pe piață se găsesc mai multe tipuri de scorțișoară: Ceylon, Cassia, Korintje sau Saigon. Cel mai bun tip de scoțișoară este însă Ceylon, spun specialiștii în nutriție.

Beneficiile scorțișoarei

Chiar dacă pare greu de crezut, studiile spun că oamenii care se confruntau cu fluctuații ale tensiunii arteriale au reuși să rezolve această problemă după ce au introdus scorțișoara în alimentația lor zilnică.

Scorțișoara are în compoziție substanțe antimicrobiene și anti-inflamatorii. Datorită proprietăților acestora, este utilizată de mulți ani în medicina tradițională și se spune că îmbunătățește circulația sângelui, dar contribuie și la ameliorarea problemelor digestive dacă este consumată în băuturi calde precum ceaiul.

ceai cald cu scorțișoară

Imagine de Ngô Trọng An via Pexels

Are un conținut mare de antioxidanți, ceea ce o face să fie un adevărat ajutor atunci când te confrunți cu febra musculară sau dureri menstruale, în cazul doamnelor. Scorțișoara ameliorează inflamațiile și are un rol important în tratarea lor.

Are proprietăți antimicrobiene, anti-fungice și antivirale care ajută la întărirea sistemului imunitar. Cum în sezonul rece ne confruntăm cu răceli și gripă, nu uita că ai un aliat de nădejde în acest ingredient plăcut aromat.

Extractul de scorțișoară are grijă și de dinții tăi. Protejează împotriva bacteriilor din cavitatea bucală și previne apariția cariilor sau te poate scăpa de respirația urât mirositoare.

Scorțișoara te poate ajuta chiar și atunci când vrei să slăbești. Aceasta ajută la reglarea metabolismului, iar organismul va „arde” mai repede grăsimile.

Utilizări în bucătărie

  • Scorțișoara poate fi adăugată peste plăcinte cu mere.
  • Dă o aromă deosebită biscuiților pe care îi pregătești pentru colindători în perioada Sărbătorilor de iarnă.
  • În preparatele cu dovleac: plăcinte, cheese-cake sau chiar peste dovleacul copt. Mmm… Și nu mai spunem nimic de mirosul din casă…
  • Scorțișoara este atât de bună atunci când faci orez cu lapte, nu-i așa? Gustul copilăriei nu se uită niciodată.
  • Există cineva care nu adoră înghețata? Adaugă puțină scorțișoară chiar dacă ai înghețată de vanilie sau de ciocolată. Te așteptăm să ne mulțumești în comentarii pentru sugestie.
  • Clătitele americane sunt și mai delicioase dacă adaugi în aluat puțină scorțișoară.
  • Ce spui de un iaurt cu fructe proaspete și miere la micul dejun? Presară și puțină scorțișoară. Nu vei regreta.
  • Scorțișoara nu trebuie să lipsească nici atunci când faci preparate din carne de miel.
  • Poți să folosești scorțișoară chiar și atunci când prepari sosuri pentru a marina carnea.
  • Pune scorțișoară în sosul Bechamel în loc de nucșoară, în sosul Bolognese atunci când pregătești paste.
  • Să nu uităm ce aromă oferă vinului fiert sau ciocolatei calde de casă.

Vrei să-ți impresionezi invitații? Iată cum să faci cel mai bun vin fiert pentru Crăciun

Cum păstrezi scorțișoara pentru mai mult timp

Bețișoarele de scorțișoară își păstrează cel mai bine aroma într-un recipient închis ermetic, într-un loc uscat și ferit de lumină. Pentru a te bucura de proprietățile ei o poți păstra cel mult un an de zile.

Scorțișoara măcinată este recomandat să o păstrezi în frigider, tot într-un recipient închis. Ea se păstrează cel mult șase luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *