Alimentele procesate sunt și mai nocive decât știam

Alimentele procesate sunt și mai nocive decât știam Alimentele procesate sunt și mai nocive decât știam
Citește mai multe articole despre

Câteodată am impresia că sunt ca o placă stricată atunci când vorbesc despre alimentele procesate și toate lucrurile care sunt în neregulă cu ele. Dar două noi studii științifice ridică semnale de alarmă în legătură cu aceste alimente. Așa că mi se pare folositor să mai vorbim, încă o dată, despre alimentele procesate. 

Sunt clar în topul celor mai rele alimente pe care le poți consuma. Iar știința nu ne poate explica încă exact „de ce” sunt atât de nocive pentru noi, chiar dacă sunt consumate sporadic. Dar dovezile că într-adevăr alimentele procesate sunt nocive cresc de la o zi la alta.

Există o nouă teorie a cercetătorilor, legată de alimentele procesate. Este vorba de bacteriile bune din intestine, care au o funcție extrem de importantă atât timp cât ele sunt echilibrate. Dar alimentele precum chips-urile, biscuiții din comerț și așa mai departe conțin atât de mult zahăr, sare și grăsimi nesănătoase încât pot duce la dezechilibre periculoase în ecosistemul bacteriilor respective.

Două noi lucrări științifice publicate în jurnalul BMJ studiază impactul alimentelor procesate (și ultraprocesate, adică alimentele produse la scară industrială) asupra unei persoane obișnuite. Rezultatele sunt ceva… de speriat. Studiile spun că, cu cât mănânci mai multe asemenea alimente, cu atât ai șanse mai mari să te îmbolnăvești și chiar să mori de timpuriu.

Unul dintre studii spune că atunci când consumi alimente procesate ești predispus să suferi de probleme cardiovasculare. Cel de-al doilea studiu observă o legătură între aceste alimente și un risc ridicat al decesului din tot felul de cauze.

Alimentele procesate te încurajează să mănânci excesiv

Deci, de ce se întâmplă acest lucru? Știm deja că chipsurile, biscuiții și alte tipuri de mâncăruri nesănătoase și gustări sunt pline de zahăr, grăsimi, sare și calorii. Așa că cercetătorii au început să creadă că aceste elemente ne ridică riscul de a deveni obezi și de a face diabet.

Pe lângă elementele nocive, alimentele procesate nu au destulă fibră care să te ajute cu dugestia mâncărurilor. Există trilioane de bacterii în intestinele și colonul tău care trebuie să fie într-o stare de echilibru pentru ca tu să fii bine – fizic și chiar și emoțional. Dacă bacteriile sunt perturbate, ai putea ajunge să mănânci excesiv și să suferi de boli cronice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *