Mișcarea ajută la menținerea greutății mai mult decât restricțiile alimentare

Mișcarea ajută la menținerea greutății mai mult decât restricțiile alimentare

Liber la mâncare! Un studiu recent arată că mișcarea ajută la menținerea greutății mai mult decât restricțiile alimentare, în cazul persoanelor care au ținut deja o cură de slăbire.

Un nou studiu, realizat la o universitate din Colorado, SUA, arată că activitatea fizică ajută mai mult la menținerea greutății decât restricțiile alimentare în cazul persoanelor care au slăbit deja, potrivit sciencedaily.com.

“Studiul a cercetat de ce atât de multe persoane nu reușesc să-și mențină greutatea constantă pe o perioadă lungă de timp după ce au reușit să slăbească. Am încercat să clarificăm relația dintre mișcare și menținerea greutății prin faptul că am studiat un grup de persoane care au avut succes în a-și menține greutatea având o activitate fizică ridicată, nu prin limitarea excesivă a consumului de alimente calorice”, a spus cercetătoarea Danielle Ostendorf.

Rezultatele arată că persoanele care au succes în menținerea greutății reușesc să găsească un echilibru între caloriile pe care le mănâncă și cele pe care le ard prin mișcare, nu prin a se abține de la mâncare.

Cum a fost realizat studiul

Studiul a fost realizat pe un grup de persoane care au reușit să-și mențină greutatea, comparat cu alte două grupuri: un grup de control format din persoane cu o greutate normală (cu un indice de masă corporală asemănător cu al grupului studiat) și un grup de control de persoane supraponderale și obeze (cu un indice de masă corporală asemănător cu al grupului studiat, înainte ca participanții la studiu să slăbească). În cazul acestui studiu, au fost considerate persoane care au avut succes în a-și menține greutatea cele care au reușit să-și mențină vreme de peste un an o greutate mai mică cu 13 kilograme (sau mai mult) decât înainte de a slăbi.

Greutatea medie a celor care au reușit să-și mențină greutatea (grupul studiat) a fost de 68 de kilograme, la fel ca media greutății normoponderalilor. Cei din grupul de control format din supraponderali și obezi aveau o greutate medie de 96 de kilograme.

Cum s-a constatat că mișcarea ajută la menținerea greutății

Mișcarea ajută la menținerea greutății mai mult decât restricțiile alimentare

Cum s-a ajuns la concluzia că mișcarea ajută la menținerea greutății? Persoanele care au reușit să-și mențină greutatea (grupul studiat) au ars (dar au și consumat) o cantitate mai mare de calorii pe zi față de persoanele cu o greutate normală (grupul de control 1), dar diferența nu a fost mare față de persoanele supraponderale sau obeze (grupul de control 2).

Așadar, cei care au reușit să-și mențină greutatea au ars aproape la fel de multe calorii ca supraponderalii. Totuși, din totalul caloriilor arse zilnic, cei care au reușit să-și mențină greutatea au ars o parte importantă făcând mișcare, spre deosebire de cei cu o greutate normală sau supraponderali. Deși unei persoane supraponderale sau obeze îi trebuie mai multă energie ca să miște un corp mai mare, cei care au reușit să-și mențină greutatea au consumat mai multă energie nu doar prin a se deplasa, ci având activități fizice mai intense.

Ideea că mișcarea ajută la menținerea greutății mai mult decât restricțiile alimentare este suținută și de faptul că cei care au reușit să rămână la o greutate constantă după ce au slăbit au mers mai mult (12.000 de pași pe zi) decât normoponderalii (9.000 de pași pe zi) și decât cei supraponderali sau obezi (6.500 de pași pe zi).

“Rezultatul cercetării arată că cei care au succes în a-și menține greutatea consumă o cantitate asemănătoare de calorii pe zi ca persoanele supraponderale sau obeze, dar nu se îngrașă din nou deoarece compensează printr-un nivel ridicat de activitate fizică”, a spus Victoria A. Catenacci, cercetător și specialist în gestionarea greutății corporale.

Studiul a fost realizat folosind metode mai exacte decât chestionarele și jurnalele de alimentație și a ținut cont de arderea de calorii care are loc în stare de repaus și în activitatea fizică.

Citește și: Dieta mediteraneană. De ce a fost desemnată dieta anului 2019.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *