Vitamina C – cel mai renumit antioxidant

Portocale - o sursă clasică de vitamina C Imagine de Gajendra Bhati via Pexels

Vitamina C, care mai este cunoscută și sub numele de acid ascorbic, se numără printre cei mai renumiți antioxidanți, fiind unul dintre cei mai siguri și mai eficienți.

Vitamina C este solubilă în apă și este unul dintre principalii antioxidanți din corp care este necesar pentru sinteza colagenului. Colagenul este o proteină esențială pentru regenerarea pielii, întreținerea articulațiilor, tendoanelor, ligamentelor, cartilajelor și a vaselor de sânge.

Vitamina C este un antioxidant cu vechime

Din anul 1928 și până în anul 1933, două echipe de cercetători, una formată din ungurul Albert Szent György și americanul Joseph L. Sviberly și cealaltă formată din cercetătorii americani Charles Glen King și W. A. Waugh au descoperit vitamina C sau acidul hexuronic, așa cum au numit-o ei inițial. Mai apoi i-a fost schimbată denumirea în acid ascorbic, iar în anul 1937, Albert Szent György primește deja Premiul Nobel pentru medicină pentru descoperirea vitaminei C.

Vitamina C se mai cheamă și acid ascorbic după numele temutei boli cauzate de deficiența de vitamina C: scorbutul. În anul 1947, un medic de origine scoțiană a făcut un experiment și a descoperit că numai portocalele și lămâile erau utile în ameliorarea simptomelor scorbutului. De atunci, vitamina C a fost folosită și pentru îmbunătățirea imunității, dar și pentru tratarea simptomelor de gripă și răceală.

portocale

Imagine de PhotoMIX Company via Pexels

Deosebirea dintre vitamina C naturală și cea sintetică

Organismul uman își poate procura vitamina C din alimentație, dar și din suplimentele nutritive.

  • Vitamina C naturală este disponibilă în citrice, ardei roșii, fructe de pădure și multe alte fructe și legume. În natură ea este combinată cu flavonoide (flavonoidele sunt compuși care se găsesc în fructe și legume și care au propriul lor efect antioxidant și antiinflamator) și alți fitonutrienți care ajută la absorbția și utilizarea acesteia.
  • Vitamina C sintetică este o vitamină izolata din zahărul de porumb modificat genetic, care este hidrogenat și prelucrat cu acetonă. Nu include flavonoidele și ceilalți fitonutrienți care o fac să funcționeze optim.

Beneficiile vitaminei C pentru organism

  • Întărește sistemul imunitar și astfel ajută organismul să lupte împotriva factorilor externi ca bacterii, virusuri, germeni și alți microbi ce pot ataca organismul oricând.
  • Vitamina C protejează celulele și le menține sănătoase prin acțiunea antioxidantă.
  • Fără ajutorul vitaminei C, organismul uman nu este capabil să sintetizeze colagenul, principala proteină din țesutul conjunctiv.
  • Vitamina C este importantă pentru dezvoltarea oaselor, iar o deficiență poate afecta întregul sistem osos.
  • Vitamina C joacă un rol important și în reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, prevenind bolile de inimă cum ar fi hipertensiunea arterială, valorile mari ale colesterolului rău sau valorile scăzute ale colesterolului bun.
  • Vitamina C contribuie la prevenirea deficitului de fier. Acesta este absorbit mai greu de către organism, iar rolul vitaminei C este să favorizeze absorbția.
  • Așa cum am spus și mai sus, vitamina C este un antioxidant puternic și studiile au demonstrat de-a lungul timpului că aceasta ajută și la protejarea memoriei și a funcțiilor cognitive.
  • Vitamina C este în special benefică persoanelor care nu mănâncă produse animale, întrucât carnea este principala sursă de fier. Poate, în felul acesta, să ajute la controlul anemiei.
  • Alte beneficii ale vitaminei C ar fi că protejează ochii de bolile care ar putea apărea odată cu îmbătrânirea. Se pare că mai este de ajutor în tratarea osteoartritei și în cazul arsurilor solare.

Efectele vitaminei C asupra organismului

Organismul uman are nevoie de vitamina C și pentru a sintetiza cei mai importanți neurohormoni: noradrenalina, adrenalina, dopamina, produși în sistemul nervos sau în glandele suprarenale.

Atunci când te confrunți cu dezechilibre hormonale, ele pot indica și o deficiență de vitamina C, deoarece aceasta stimulează și protejează glanda hipofiză, care secretă hormonii responsabili de sexualitate, hormonii de creștere și buna funcționare a tiroidei.

Vitamina C ajută și la reglarea nivelul histaminei din organism, potrivit studiilor. Histamina este produsă de sistemul imunitar și poate crește riscul de inflamații. Consumul de vitamina C a fost demonstrat ca având un efect reglator asupra histaminei.

Ce boli tratează consumul de vitamina C

  • Vitamina C este eficientă în cicatrizarea și vindecarea rănilor survenite, de exemplu, în urma unor arsuri, a intervențiilor chirurgicale, a tăieturilor sau a arsurilor solare. Multe creme care se găsesc în farmacii și tratează astfel de leziuni au în compoziție și vitamina C.

Deși poate părea ciudat există încă persoane care nu au fost preocupate să afle cum se aplică corect o cremă de protecție solară. Expunerea incorectă la soare este cea mai frecventă cauză a arsurilor solare. Află din articolul de mai jos tot ce trebuie să știi pentru a evita această problemă:

https://greatdoc.ro/sanatate/3659/cu-ce-se-trateaza-arsurile-solare-remedii-de-la-dermatologi/

  • Cele mai recente studii au demonstrat că un consum regulat de vitamina C scade riscul de apariție a cancerului de plămâni, a cancerului localizat la nivelul corzilor vocale, la gât, a cancerului de colon sau a cancerului de esofag și stomac. Vitamina C este de mare ajutor și pentru recuperarea persoanelor care au trecut prin intervenții de extirpare a celulelor canceroase, mai ales dacă se apelează la chimio și radioterapie. Se spune că vitamina C reduce mult efectul toxic al acestor tratamente asupra organismului.
  • Una dintre cauzele declanșării diabetului este deficiența de vitamina C. Suplimentele de vitamina C sunt benefice pentru persoanele care suferă deja de această boală, pentru că ajută la procesarea insulinei și a glucozei.
  • Vitamina C ajută la dilatarea vaselor de sânge și reduce nivelul colesterolului, deci are un rol important și pentru menținerea sănătății inimii.
  • Cele mai recente cercetări din domeniul medical au demonstrat că un consum regulat de vitamina C poate reduce considerabil riscul de crize astmatice și ajută la funcționarea optimă a sistemului respirator.
  • Vitamina C ajută la lupta împotriva bolilor neurologice. Aceasta poate ameliora bolile neurologice, fiind utilă în cazul formelor ușoare de demență apărute ca urmare a unui nivel scăzut de vitamina C, betacaroten și licopen din sânge.
  • Studiile au demonstrat de-a lungul timpului că vitamina C ar putea scădea tensiunea arterială. Cercetătorii au descoperit că suplimentele de acidul ascorbic ajută la relaxarea vaselor de sânge care duc sângele la inimă, ceea ce reduce nivelul tensiunii arteriale. Oamenii de știință spun că un consum de suplimente cu vitamina C ar putea scădea, în medie, tensiunea sistolică cu 3.84 mmHg și tensiunea diastolică cu 1.48 mmHg, în cazul adulților sănătoși. În cazul persoanelor cu hipertensiune, vitamina C reduce tensiunea sistolică cu 4.85 mmHg și cu 1.67 mmHg tensiunea diastolică. Chiar dacă cifrele sunt bune, vitamina C nu trebuie să reprezinte din acest moment un înlocuitor pentru tratamentul de hipertensiune, dar merită atenție ca adjuvant.

9 alimente care vă curăță arterele

Care sunt alimentele cu cel mai ridicat conținut de vitamina C?

Fructele și legumele verzi sunt alimentele care conțin cea mai mare doză de vitamina C. Introducerea acestora în dieta zilnică îți poate asigura integral doza recomandată din această vitamină (65-90 mg / zi).

Portocalele, lămâile, ardeiul roșu, ardeiul iute, kale, varza de Bruxelles, broccoli, căpșunele, grepfrutul, guava, kiwi și ardeiul verde sunt alimentele care conțin cele mai mari doze de vitamina C. Coacăzele negre au și ele un conținut foarte mare de vitamina C. Acestea sunt fructe care pot fi consumate pe tot parcursul anului pentru că se pot păstra foarte bine în congelator și gustul lor rămâne la fel.

Dintre fructele exotice, ananasul conține 48 mg de vitamina C la 100 de grame de produs. Acesta este un aliment extrem de important pentru că ajută foarte mult la o digestie corectă, grație conținutului de fibre.

Pătrunjelul este poate cea mai la îndemână sursă de vitamina C, extrem de accesibilă ca preț, dar și foarte ușor de procurat, unde mai pui că este un aliment versatil care se poate adăuga și în mâncare, dar care poate fi consumat și ca atare în salată.

Pătrunjelul, beneficii și înlocuitori

Reacții adverse ale consumului de vitamina C

Consumul de vitamina C este sigur pentru organism, mai ales dacă recomandarea este făcută de către un medic. În unele cazuri, prea multă vitamina C în organism poate avea efecte neplăcute asupra sa precum: dureri de stomac, diaree, flatulență, amețeli, dureri în piept, erodarea danturii, arsuri în piept.

Efectul diuretic de exemplu apare din cauza faptului că vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în apă și nu se stochează în organism. Aceasta este transportată în organism prin intermediul lichidelor, iar excesul se elimină prin urină.

Durerile de stomac și crampele abdominale sunt poate cele mai frecvente efecte adverse ale dozelor prea mari de vitamina C. Acestea apar de regulă din cauza suplimentelor de vitamina C și se manifestă dacă consumi mai mult de 2000 mg de vitamina C o dată.

Doza zilnică recomandată:

Potrivit Mayoclinic.com, doza zilnică de vitamina C este diferită și este influențată de mai mulți factori.

Bărbații ar trebui să își asigure o doză de 90 de mg zilnic, femeile – 75 de mg, femeile însărcinate – 85 de mg, femeile care alăptează – 120 de mg. De asemenea, fumătorii pot crește doza cu 35 de mg pe zi, însă nu este recomandat să luați mai mult de 2000 de mg de vitamina C pe zi, pentru că se pot produce efectele adverse scrise mai sus.

Doza zilnică recomandată pentru copii:

— 0-12 luni – bebelușul ia suficientă vitamina C din laptele matern;
— 1-3 ani – 15 mg;
— 4-8 ani – 25 mg;
— 9-13 ani – 45 mg;
— 14-18 ani – 75 de mg.

Simptomele deficienței de vitamina C

O alimentație haotică, fumatul sau alcoolul în exces, sunt numai câțiva dintre factorii care pot da următoarele simptome ale deficienței de vitamina C:

  • Oboseală și slăbiciune constantă
  • Piele uscată și păr care se rupe ușor
  • Inflamarea și decolorarea gingiilor
  • Pierderi în greutate
  • Sângerări nazale sau ale gingiilor
  • Învinețirea ușoară
  • Dureri musculare și ale articulațiilor
  • Vindecarea grea a rănilor

Care sunt cauzele carenței de vitamina C în organism

Organismul poate da semne de carențe de vitamina C dacă este privat în alimentație, adică se apelează la diete sărace, deficitare, dacă există probleme cu rinichii și este nevoie de dializă sau dacă persoana în cauză fumează sau consumă băuturi alcoolice.

Principalele cauze ale carenței de vitamina C în organism sunt o dietă săracă în fructe și legume, o dietă restrictivă pe parcursul celor 9 luni de sarcină, afecțiuni ca anorexia sau bulimia, diete restrictive din cauza unor alergii sau probleme cu anumite alimente, existența refuzului anumitor alimente din cauza unor boli psihice, vârsta înaintată, pentru că în timp procesul de absorbție încetinește, diaree, deshidratare sau afecțiuni care împiedică absorbția de vitamina C și anume sindromul de intestin iritabil, boli digestive sau afecțiuni ale sistemului imunitar.

Cum se poate consuma vitamina C

Vitamina C supliment se găsește în farmacii sub formă de capsule, tablete, tablete efervescente sau chiar siropuri.

Natura ne oferă tot ceea ce avem nevoie pentru ca organismul să nu fie privat de nimic. Noi suntem singurii în măsură să ne dăm seama cel mai bine de ce are el nevoie. Trebuie doar să culegem roadele naturii și să i le oferim, iar el va funcționa în parametri optimi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *