Ți s-a întâmplat să vrei să-ți impresionezi rudele cu o masă în familie, să cumperi bucată frumoasă de carne și, în loc de o friptură mare și rumenită, să scoți din cuptor o „biată“ fleică micșorată? Asta e partea proastă. Partea bună e că nu e doar în mintea ta, iar multe alimente pierd din greutate după prepararea termică. Altele, dimpotrivă.
Cu siguranță de când a început pandemia nu ai mai gătit mese pantagruelice. Dar trece și ea, iar atunci când vei vrea să-ți impresionezi din nou rudele și prietenii, va trebui să știi exact cât și ce să cumperi. Așa că am alcătuit o listă cu cele mai importante alimente și greutatea pe care o vor avea la finalul procesului de preparare termică. Multe alimente pierd din greutate, dar altele cântăresc mai mult la finalul procesului de gătire.
Citește și
Masa la restaurant nu va mai fi la fel. Cum să fii în siguranță când mănânci în oraș
Carnea este unul dintre ingredientele care dă cele mai mari bătăi de cap. Nu vorbim de două cotlete frumos ambalate într-o caserolă, ci de situațiile în care este gătită în cantități mari. Atunci când este preparată termic, carnea pierde din sucurile sale, astfel că proteina animală din componența ei se micșorează. De aceea, regula pentru carnea gătită este că pierde din greutatea inițială. În general, carnea de pui, vită și pește pierd aproximativ 25 % dacă sunt fierte și 30% dacă sunt fripte la grătar. Carnea de porc are pierderi mai mari, 30%-40% din greutatea inițială.
Greutate carne
100 g cotlet de porc = 70 g fiert = 60 fript la grătar
100 g pulpă de porc = 70 g fiartă = 60 g la cuptor
100 g mici = 80 g mici la grătar
100 g cârnați = 70-75 g prăjiți sau la grătar
100 g piept de pui fără piele și os = 75 g piept fiert = 75 g piept fript la grătar = 70-75 g piept la cuptor
100 g carne macră de vită = 75 g carne fiartă sau la grătar = 70 g friptură la cuptor
100 g pește = 80 g pește fiert = 75 g pește fript
100 g carne tocată = 75 g carne fiartă/prăjită
Greutate legume
Și legumele au pierderi importante în timpul gătirii, mai ales acelea care conțin cantități mari de apă. În plus, se adaugă pierderi din curățarea cojilor, a cotoarele și semințelor.
100 g vinete = 70 g vinete coapte
100 g ciuperci = 65 g ciuperci fierte = 45-50 g ciuperci fripte sau la cuptor
100 g roșii = 75 g roșii fierte
100 g dovlecel = 50 g dovlecel fiert = 60 g fript la grătar
100 g varză = 55-60 g varză fiartă/călită
100 cartofi = 75 g cartofi copți = 65 g cartofi prăjiți
* Excepția o constituie cartofii fierți, aceștia absorb apa și cântăresc puțin mai mult după preparare
100 g cartofi= 110 g cartofi fierți
Greutate paste, orez, leguminoase
În cazul în care ții o dietă, e important să știi că unele alimente nu numai că au un aport caloric mare, ci au și o greutate mai mare după ce sunt preparate. De aceea este indicat să le cântărești înainte de gătire, pentru a putea ține socoteala caloriilor consumate.
100 g orez brun = 200 g orez brun fiert
100 g orez alb = 300 g orez alb fiert
100 g paste = 300-350 g paste fierte (depinde cât de mult le fierbi, dacă le preferi al dente sau bine fierte)
100 g leguminoase (fasole boabe, năut, linte) = 300-320 g leguminoase fierte.