Cât de sigure sunt cateringul şi cumpărăturile din magazin în timpul pandemiei de coronavirus?

fata cu masca in magazin Foto: Anna Shvets via Pexels
Citește mai multe articole despre

Dacă te întrebi cât de sigure sunt serviciile de food delivery sau mersul la magazin în această perioadă, iată ce explică specialiştii.

Chiar dacă mulţi dintre noi s-au aprovizionat deja cu tot ceea ce le trebuie prin gospodărie, în acest moment în care citeşti sunt persoane care încă mai merg la cumpărături, cu sau fără mănuşi şi mască de protecţie. În schimb, cateringul îl foloseşte oricine, şi cel care are provizii prin bucătărie şi are poftă de altceva, şi cel care nu a apucat să fie ca furnica cea harnică din binecunoscuta fabulă. Dar cât de sigure sunt aceste două opțiuni?

Livrarea la domiciliu

Spre deosebire de virusurile stomacale, cum ar fi norovirusul și hepatita A, care adesea îmbolnăvesc oamenii prin consumul alimentelor contaminate, virusul corona provoacă COVID-19, o boală respiratorie şi nu una gastrointestinală, potrivit Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA.

În prezent, nu există dovezi ştiinţifice care să confirme faptul că alimentele ar fi un factor declanşator pentru pandemia de coronavirus.

„Există un risc foarte scăzut, probabil cu mii sau cu milioane de şanse mai puţine, de a contracta virusul atunci când ne ridicăm comanda de la un punct de lucru sau de la restaurant. Contaminarea reală se referă la persoana care pregăteşte şi serveşte comanda. În acest caz, angajatul care ar putea să fie infectat cu virusul corona poate transmite mai departe. În marea majoritate a acestor situaţii, serviciile de catering îşi fac meseria la cele mai bune standarde, iar angajatorii respectă politica de sănătate a angajaţilor şi recomandările autorităţilor de a-i ţine pe aceștia acasă”, explică Benjamin Chapman, specialist în siguranţa alimentelor la Universitatea Carolina de Nord, pentru CNN.

Nu este niciun pericol atât timp cât nu ai contact cu cel care livrează comanda, iar preluarea acesteia se face corespunzător: de la uşă sau de pe scări, efectuând înainte plata online.

Cum să-ți faci provizii și ce să mănânci în cazul unei epidemii de coronavirus

Recent, rezultatele unui studiu au arătat că primele simptome ale infectării cu virusul corona (pe cale respiratorie) apar la nivelul sistemului digestiv. De exemplu, lipsa poftei de mâncare sau diareea au fost probleme comune în cazul pacienţilor bolnavi de Covid-19.

Dar chiar dacă există posibilitatea ca alimentele să fie contaminate cu acest virus, specialiştii precizează că în urma consumului acestora nu există şanse de apariţie a bolii. Cu alte cuvinte, sistemul digestiv asigură eliminarea lui din organism.

Doar în cazul persoanelor vârstnice şi al celor care au un sistem imunitar fragil, situaţia este mai sensibilă, iar specialiştii le recomandă folosirea mănuşilor de protecţie atunci când preiau şi desfac comanda împachetată, apoi aruncarea acestora şi igienizarea imediată a mâinilor cu apă şi săpun.

„Bucătăria noastră este asemănătoare celei din incinta unui spital. Întreaga echipă se dezinfectează pe mâini o dată la 30 de minute, aruncându-şi mănuşile de protecţie, de fiecare dată, între operaţiuni diferite. În cazul infestării cu coronavirus, pericolul stă, de fapt, la finalul preparării felului de mâncare. Regula este să nu-l mai mânuieşti şi să nu răsufli spre el”, explică Lucas Sin, un chef în vârstă de 26 de ani, originar din Hong Kong, fondatorul restaurantului Junzi Kitchen din New York.

Lucas Sin se află pe lista Forbes în Top 30 cei mai buni bucătari sub vârsta de 30 de ani. Potrivit spuselor lui, nu mâncarea ar trebui să te îngrijoreze, cât cine o atinge.

„Cateringul nu trebuie să fie privit ca un lux. Sunt persoane cu dizabilităţi fizice sau bolnave care nu-şi pot găti. Este ceea ce se numeşte siguranţă alimentară proprie”, precizează Caitlin Welsh, directorul unui program de securitate alimentară, la nivel mondial.

Apelează deci cu încredere la acest gen de servicii, dar fii precaut și păstrează o bună igienă după preluarea produselor și manipularea lor.

Cum să pregătești conservele cumpărate în pandemie de coronavirus

Cumpărarea produselor de la raft

Mulţi dintre noi se pot simţi anxioşi atunci când merg la cumpărături în această perioadă, printre persoane care încă mai tuşesc ori strănută, şi mai ales când rafturile sunt golite de produse.

„Orice persoană care nu se simte bine sau care anticipează că ar putea fi bolnavă, trebuie să evite să meargă la cumpărături şi ar trebui să ia în considerare faptul că ar putea să-i infecteze pe cei din jur. Oricine se află în această situaţie, de preferat este să folosească serviciul de catering, unde nu ar avea contact cu nicio persoană”, precizează Don Schaffner, specialist american în microbiologia produselor alimentare.

În cel mai rău caz, poţi contracta virusul dacă o persoană deja infectată a apucat să strănute sau să tuşească spre acele produse de la raft, mai degrabă decât dacă le-ar fi atins deja. Chiar şi aşa, riscul de a te infesta cu virusul corona crește semnificativ atunci când atingi suprafeţele contaminate, apoi îţi atingi faţa, în zona ochilor, nasului și a gurii.

Starea de urgență și coada la supermarket: reportaj din vremea coronavirusului

Majoriatea supermarket-urilor şi hipermarket-urilor au atât la intrare, cât şi la ieşire aparate de dezinfectare a mâinilor, ceea ce recomandă specialiştii să faci de fiecare dată înainte şi după ce ai atins un produs de la raft.

De asemenea, la casa de marcat este de preferat să plăteşti cu cardul în locul banilor cash.

Indiferent de soluția aleasă, cu puțină atenție și multă străduință, vei reduce semnificativ orice riscuri de contaminare. Sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *