Spiritul Istanbulului într-un sandviș: balik ekmek

Spiritul Istanbulului într-un sandviș: balik ekmek
Citește mai multe articole despre

Hărmălaia s-a mai domolit, turiștii s-au mai împuținat, iar vocile vânzătorilor ambulanți se aud un pic mai rar în bătrânul Istanbul. Pandemia l-a obosit un pic, dar nu i-a frânt spiritul. Iar parte din spiritul metropolei este un preparat iconic: balik elmek – sandvișul cu macrou.

Când bați agale orașul la picior, dinspre podul Galata spre Eminonu, ajungi într-o lume care e visul oricărui gurmand. Bărcile ancorate în acea zonă a portului, transformate în restaurante plutitoare, își așteaptă mușteriii cu un preparat unic: sandvișul cu macrou. Plăcerea e aproape ritualică: mai întâi, mirosul care plutește în aer te atrage hipnotic spre cârciumioare, apoi vezi cu ochii minunea: zeci de bucăți de pește sfârâind rumene pe o plită încinsă. Ajung pe loc în sandvișul tău, iar tu te așezi la o masă micuță și mănânci fericit și deloc distanțat, alături de turci bătrâni cu fes, de soțiile lor cu hijab, de turiști tatuați și de hipsterii Istanbulului.

Balik ekmek: pește-pâine

Este de neiertat să mergi la Istanbul și să nu mănânci balik ekmek, unul dintre cele mai bune preparate de street food din întreaga lume. În traducere mot a mot, balik ekmek înseamnă pește-pâine și este exact așa cum îi spune numele: o bucată generoasă de franzelă albă și pufoasă, care adăpostește în interior un file de macrou fript pe plită. Câteva legume vor completa sandvișul: șuvițe de salată verde și felii subțiri de ceapă.

La mesele micuțe te așteaptă un recipient mare cu sare și unul cu suc de lămâie. Atât de simplu este acest preparat, dar, odată ce ai mușcat din el, vei savura o lume întreagă de arome care se completează: macroul gras, suculent, gătit perfect, nici prea fript, nici prea moale, legumele crocante, prospețimea sucului de lămâie. Iar vânzătorii ambulanți se strecoară printre mese cu încă o tentație: pahare cu murături mixte, în saramură, reci și crocante.

Pandemie sau nu, zi sau noapte, turiști și localnici se adună aici și mănâncă laolaltă balik ekmek, căci acesta nu este doar un simplu fel de mâncare pentru a-ți potoli foamea, este parte din spiritul Istanbulului și chiar un brand global.

Încă din anii ʼ60, pescarii care-și ancorau bărcile în Cornul de Aur preparau pe loc captura zilei și o vindeau direct clienților. Adică pește și pâine, învelite într-o bucată de ziar. În prezent, din cauza pescuitului excesiv și a poluării, macroul a devenit o specie pe cale de dispariție în apele Istanbulului, astfel că peștele este importat. „E macrou norvegian“, îmi spune Fatih, managerul unui restaurant din port. Acest lucru le permite restaurantelor să vândă sandvișurile la un preț rezonabil: 15 lire turcești (aproximativ 9 lei). Însă chiar și așa, în acest an vânzările au scăzut din cauza pandemiei. „Depinde de zi, depinde dacă e weekend sau nu. Dar au venit mult mai puțini turiști în vara aceasta în Istanbul. Putem vinde și 500 de sandvișuri pe zi, și o mie“, mi-a mărturisit el.

Așa că, atunci când vei ajunge la Istanbul, fă-ți drum și timp pentru un balik ekmek. Da, te vei murdări pe mâini și la gură. Da vei trăi câteva zile controlându-te de simptome COVID, dar vei mânca una dintre cele mai bune mâncăruri din acest oraș. Este de neiertat s-o ratezi!

Citește și

Cum să mănânci ca un sultan la Istanbul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *