Alimentele pe care le găsim în magazine sunt pline de E-uri. Conțin aceste substanțe într-un număr mare, unele dintre ele neavând niciun impact asupra sănătății noastre, în timp ce altele sunt extrem de periculoase.
E-urile sunt de fapt aditivii alimentari care se adaugă în produsele pe care le găsim pe rafturile magazinelor pentru a le prelungi termenul de valabilitate sau ca potențatori de culoare și gust. Rolul aditivilor este de a face produsele din comerț să fie mai atractive pentru ca afacerile producătorilor să fie cât mai profitabile, dar specialiștii în nutriție spun de mult timp că aditivii nu ar trebui să facă parte din alimentația noastră pentru că sunt dăunători pentru organism.
Litera “E” folosită să reprezinte aditivii alimentari simbolizează faptul că aceste substanţe au fost testate minimum şase ani în spaţiul Uniunii Europene.
Deși există 24 de categorii de aditivi alimentari, 7 dintre ele sunt cele mai cunoscute și mai intens folosite:
- Conservanții sunt aditivii alimentari care prelungesc durata de viață a alimentelor. Aceștia sunt cuprinși între E200 și E299.
- Corectorii de gust sunt aditivii alimentari care se folosesc pentru a scoate în evidență o anumită aromă a produselor. Corectorii de gust sunt cuprinși între E600 și E699.
- Coloranții sunt aditivii alimentari care se folosesc pentru a face alimentele să pară mai apetisante și deci mai ușor de vândut. Coloranții au indicatorul cuprins între E100 și E 180. Aceștia pot fi naturali sau sintetici.
- Îndulcitorii sunt folosiți ca înlocuitori ai zahărului în produse destinate persoanelor care suferă de diabet sau pentru produse cu eticheta “zero zahăr”. Aceștia au indicatori de la E900 la E999.
- Emulgatorii și întăritorii sunt aditivi alimentari care care se folosesc pentru a combina ingrediente care în mod normal nu se pot asocia, de exemplu uleiul și oțetul. Aceștia au indicatori între E400 și E499.
- Antioxidanții și corectorii de aciditate se folosesc pentru a încetini procesul de degradare a alimentelor. Au indicele cuprins între E300 și E399.
- Agenții de îngroșare sunt aditivi care eliberează gaz atunci când sunt supuși unor surse de căldură. Sunt cunoscuți după indicatorul cuprins între E500 și E599.
Pentru că de obicei nu se găsesc în natură, acești aditivi alimentari nu ar trebui să existe în alimentația oamenilor. Sunt dăunători pentru că organismul nu îi recunoaște, iar efectul lor de respingere este unul imediat. Aceștia nu sunt necesari organismului și nici nu oferă un plus de calitate din punct de vedere nutrițional pentru produsele în care se folosesc, atrag atenția medicii. Majoritatea acestor aditivi sunt în general inofensivi, cantitatea în care sunt ei consumați este problema.
Lista E-urilor periculoase
- E954 sau zaharina este un îndulcitor sintetic care este de aproape 500 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit. Este intens folosit pentru băuturi, deserturi, produse de patiserie, conserve de fructe sau de pește. Deși s-a demonstra de-a lungul timpului că are potențial cancerigen, Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat că testele despre efectele sale au fost efectuate până acum numai pe animale și nu sunt aplicabile și în cazul oamenilor.
- E407 sau caragenan are rol emulgator, stabilizator și de îngroșare și se folosește cel mai adesea în lactate, creme, sosuri, pateuri vegetale. Este un aditiv sintetic care este toxic pentru rinichi și poate crește riscul de ulcer și cancer de colon.
- E330 sau acidul citric este un potențator de aromă. Se folosește în produsele cu fructe sau lapte și în produsele pentru copii. Acesta are efect nociv asupra organismului dacă este consumat în cantități foarte mari și atunci poate afecta tubul digestiv.
- E210 sau benzonatul de sodiu este un conservant care de obicei se folosește în băuturi, conserve, gemuri, deserturi. Cele mai întâlnite efecte secundare se referă la reacții alergice. În plus, E210 poate agrava starea persoanelor care suferă de astm sau ADHD. Dacă este ingerat în cantități prea mari poate provoca gastrită, vărsături sau probleme renale.
- E151 sau negru briliant este un colorant care se adaugă de obicei în produsele din pește, produsele din cofetării, gemuri, conserve. Poate produce alergii sau intensifică simptomele persoanelor care suferă de astm sau ADHD. Este un aditiv alimentar nociv, dar care a fost interzis până acum doar în câteva țări.
- E621 sau monoglutamat de sodiu este un potențator de aromă care se folosește cel mai des în băuturi sau preparate fast-food. Acesta poate cauza amorțeală, tremur, amețeală, dureri de cap sau vărsături.
- E120 sau carmin este un colorant care se folosește în băuturi, carne, legume, fructe, dulciuri sau produse de patiserie. Acesta poate provoca alergii, cel mai adesea severe.
- E951 sau aspartamul este un îndulcitor sintetic care este sursa a zeci de boli. Dacă este consumat în exces, poate favoriza gripa, poate afecta plămânii sau poate cauza infecții grave în zona intestinelor. Alte efecte secundare mai sunt tulburările de vedere, de auz sau de memorie, insomnia, oboseala sau palpitațiile.
- E223 sau metabisulfit de sodiu este și el un aditiv care se află în categoria aditivilor periculoși și poate provoca alergii, astm sau afecțiuni la nivelul intestinelor.
- E1520 sau propilen glicol este un agent de îngroșare care se folosește de obicei în esențe sau băuturi alcoolice. Acesta afectează sistemul nervos sau cardiac. Și pentru că în ultimii ani s-a înregistrat o creștere considerabilă a problemelor cardiace, oamenii au început să ia măsuri. Citește aici despre alimentele care îți pot curăța arterele.
De altfel, există o nouă teorie a cercetătorilor, legată de alimentele procesate:
Deși de-a lungul timpului oamenii au ajuns să asocieze E-urile cu substanțe periculoase, trebuie menționat faptul că există și aditivi alimentari care nu reprezintă niciun risc, dar nici nu este neapărată nevoie de prezența lor în produsele alimentare.
În categoria E-urilor inofensive intră:
- E100 sau curcumina, un colorant natural care provine din rădăcina de turmeric sau ghimbir și este folosit pentru a colora.
- E306 sau vitamina E (tocoferoull), o substanță extrasă din măsline și floarea soarelui, un antioxidant natural .
- E322 sau lecitina este o substanță galben-brună care îndeplinește rolul de a omogeniza anumite alimente. Se extrage din boabele de soia, semințele de rapiță, din cele de bumbac sau din semințele de floarea-soarelui.
- E101, vitamina B sau riboflavina este un aditiv alimentar natural care se folosește pe post de colorant. Este interzisă în produsele pentru copii.
- E300, vitamina C sau acidul ascorbic este folosit ca agent de creștere.
- E140 sau clorofila este unul dintre cei mai cunoscuți aditivi alimentari naturali și este folosit în special în cazul băuturilor din fructe sau legume verzi.
- E901 este folosit ca un “înveliș” (pentru citrice) sau ca potențator de aromă.
- E570 sau acidul stearic este un aditiv alimentar care oferă aroma de unt produselor de patiserie.
- E414 sau guma arabică îndeplinește rolul de stabilizator, emulgator și agent de îngroșare. Este extrasă natural din arborele Acacia snegal, o specie de salcâm din Africa.
Efectele consumului de E-uri
Așa cum am menționat mai sus, în cazul în care nu se exagerează cu ingerarea aditivilor alimentari, riscurile nu sunt foarte mari. Aceste substanțe toxice pot însă provoca sau favoriza afecțiuni grave dacă se acumulează în organism.
Cantitatea este din nou marea problemă. E-urile devin toxice în doze mari. Fie că are aditivi sau nu, orice tip de aliment poate deveni nociv dacă este consumat în exces, de exemplu și dacă mănânci cantități prea mari de broccoli crește riscul de cancer. Citește eticheta alimentelor oricât de plictisitor ar fi. Din păcate, pe etichetă nu sunt trecute și efectele acestor substanțe toxice asupra organismului, dar dacă cunoști aditivii care îți fac rău, te poți feri foarte ușor de ei, spun specialiștii.
Pentru că E-urile au invadat piața produselor din comerț, trebuie să îți iei câteva măsuri de precauție astfel încât să te ferești cât mai mult de ele: consumă cât mai rar produse care sunt puternic colorate, evită pe cât posibil mezelurile, încearcă să eviți pe cât de mult poți alimentele care au o listă lungă de ingrediente, consumă cât mai multe fructe și legume proaspete și evită conservele indiferent de compoziția lor.
Pentru a avea o imunitate de fier trebuie să ai grijă de sănătatea ta și mai ales de alimentele pe care le consumi. Ai mai jos o listă cu câteva alimente pe care trebuie să le consumi cât mai rar, dacă nu poți să renunți complet la ele:
Este responsabilitatea ta să fii cât mai atent la ceea ce consumi și să ai grijă de sănătatea în orice moment, nu numai atunci când simți că ceva te doare sau ai un disconfort.