Ai în preajmă cel puțin un junior care nu mănâncă preparatele pe care le gătești? Nu te îngrijora, nu ești prima persoană care se confruntă cu fenomenul! Din fericire, există mai multe metode pentru a-i schimba obiceiurile alimentare mai puțin sănătoase cu unele corecte.
Știm că îți dorești ca micuțul să aibă o creștere armonioasă, care implică un program de odihnă, alimentație, activitate fizică și socializare, așa că te poți folosi de următoarele informații și sfaturi pentru ca momentul meselor să fie cât mai liniștit:
Stabilește un program al meselor și respectați-l
Fie că obișnuiți să luați mesele împreună zilnic, fie că sunteți pe rând acasă cu micuțul, este bine ca pentru el să existe un program clar de mic dejun, prânz și cină. Programul nu trebuie modificat nici când este la bunici, în vacanțe sau în week-end – orice schimbare poate să dea peste cap tot ceea ce ai reușit în timpul săptămânii.
Respectă-i apetitul
Ca și tine, copilul are stări diferite și nu are mereu aceeași poftă de mâncare, așa că dacă nu vrea să mănânce toată porția pe care i-ai pregătit-o, respectă-i preferințele. Îi poți chiar prepara ceva mai ușor, o supă cremă, o salată sau o gustare sănătoasă, pentru a-l determina să mănânce.
Pregătiți masa împreună
Ori de câte ori timpul îți permite, împarte micile sarcini cu cel mic. De la aranjarea mesei, așezarea șervețelelor și a tacâmurilor și la alte lucruri mai puțin complicate, copiii sunt fericiți dacă sunt implicați în treburile casei. De altfel, responsabilizarea cu sarcinile casnice ar trebui adaptată conform vârstei copilului, fiindu-i de mare folos în dezvoltarea siguranței de sine și independenței. Vă puteți distra cu aranjarea alimentelor în farfurie – găsești inspirație și în acest text. La finalul pregătirilor, cu siguranță va fi mult mai interesat să guste ce ați pregătit împreună.
De asemenea, pe lângă aranjarea meselor, micuțul te mai poate însoți și la cumpărături, unde îl poți încuraja să te ajute.
Limitează și elimină tot ceea ce îl distrage
E comod să privească desenele animate preferate sau să asculte muzică la TV, pe laptop sau pe tabletă, dar nu e recomandat să se obișnuiască astfel. Mesele trebuie să devină prilej de comunicare cu copilul, momentul în care se hrănește pentru a avea energie, așa că orice sursă care îl distrage trebuie eliminată.
Creează un stoc de gustări sănătoase
Nu doar mesele trebuie să fie sănătoase, nutritive, ci și gustările. Este cunoscut faptul că mâncarea de tip fast-food și gustările nesănătoase afectează apetitul tuturor, nu doar pe cel al copiilor. De aceea, gustările ar trebui să fie constituite doar din fructe și legume, nuci, semințe și fructe uscate, de preferat fără zahăr. Aici găsești câteva beneficii ale integrării nucilor și semințelor în dietă.
Reține faptul că obiceiurile alimentare ale copilului nu se vor schimba de pe o zi pe alta, mai ales când este vorba despre un caz mai “dificil”. O parte foarte importantă în procesul de educare alimentară a copilului este ca tu însuți să devii un exemplu de urmat – să mănânci sănătos, să respecți programul de mese și să te asiguri că minim o masă pe zi este luată în familie.