Cu mierea națională la târg (5-7 aprilie 2024)

Miere Imagine de Roman Odintsov
Citește mai multe articole despre

Nu suntem doar o țară a strugurilor și a prunelor(1). Suntem și o țară a mierii. Ca în fiecare primăvară(2), pe tot cuprinsul țării au loc târguri ale mierii. Ce zic? Din iarnă deja, apicultorii se adună ici și colo ca să se fălească cu produsele (albinelor) lor. Supranumit Național, târgul din București este printre cele mai mari(3), iar mult-așteptatul anunț al ținerii sale a fost făcut.

Aflăm din comunicatul oficial că la această a 26-a ediție sunt așteptați pe Platforma apicolă(4) din Ficusului 42 peste 100 de expozanți. Miile de vizitatori pe care mizează organizatorii vor (re)găsi acolo produsele stupului și derivatele lor, iar apicultorii vor avea acces la instrumentar apicol și vor putea schimba impresii. Rezervările de standuri s-au putut face până la 15 martie.

Ultimii ani nu au fost deloc ușori pentru apicultură și această realitate s-a reflectat în participarea la târg. Potrivit lui Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine, târgul din primăvara lui 2016 s-a bucurat de o participare largă: peste 120 de standuri ocupate, la o cerere de peste 150. Interesul publicului pentru produsele melifere era atunci evident și se așteptau în jur de 5000 de vizitatori. O creștere clară față de evenimentul anterior (toamna 2015) cu 3500 de vizitatori. A fost un vârf. Mai mult, obiceiul încetățenit era acela de a ține două ediții în fiecare an, una de primăvară și una de toamnă. Așa a fost și în anul anterior 2015. La fel în 2017 (primăvarătoamnă), 2018 (primăvarătoamnă), 2019 (primăvarătoamnă). Toate desfășurate cu aproximativ 100 de expozanți.

Apoi a venit pandemia “gestionată” mai degrabă arbitrar și ineficient de politicieni, întreruptă la rândul ei de războiul lui Putin, la care s-au adăugat anii secetoși și vremea capricioasă cu care deja ne-am obișnuit. Târgurile din 2020 au fost anulate. După această pauză, s-a permis reluarea târgului în toamna 2021. Ioan Fetea afirma atunci că producția de miere fusese modestă în anii de pauză, cu o ușoară îmbunătățire în 2021.  Participarea și vizitarea târgului au fost, desigur, îngreunate de “restricții”(5).

În acest fel, ediția de primăvară a dispărut pentru o vreme. Târgul s-a ținut din nou doar toamna și în 2022, un alt an dificil, când s-a obținut jumătate din producția de miere din 2021. Tot numai toamna s-a ținut și în 2023. Numărul de apicultori participanți a părut să fie cât de cât constant în toți acești ani, conform estimărilor cel puțin, fiind același aproximativ 100 sau peste 100. Cifrele reale par să fie totuși sub 100.

Așa cum era de așteptat, greutățile sunt mari pentru albinari, iar 2022 și 2023 par să reprezinte un minim al producției melifere. Variațiile mari de temperatură afectează producerea de nectar și polen de către florile câmpului și ale pomilor, iar albinele slăbite ajung să fie hrănite artificial. Această hrană este mai scumpă decât mierea și, colac peste pupăză, prețul mierii este ținut jos de tsunamiul de miere scurs anual peste Europa dinspre struțo-cămila capitalist-comunistă numită China. Aceeași influență negativă a schimbărilor climatice face ca munca albinei să fie îngreunată de căldurile mari și prin consumul unei cantități sporite (de la min. 10-00) de energie, atât de necesare asigurării microclimatului în stup.

Când scriu aceste rânduri, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură a fost deja la un târg, fără Complexul Apicol; un târg mai mic de produse românești, ținut la mijloc de martie undeva prin sectorul 4. Nerăbdare de primăvară? Ediția anunțată acum a Târgului Național al Mierii este, oricum, prima de primăvară după toată această perioadă restrictivă. Poate nu e doar o floare din acelea care vor musai să facă ele singure primăvara, ci un întreg câmp plin cu flori pentru albine.

Cu mierea națională la târg (5-7 aprilie 2024) - 1

Cam asta e schema stupului. Sursa: A.C.A.R.

_________________________________________
(1) Unii ar spune a vinului și a țuicii. Tu alegi perspectiva.
(2) Sau toamnă. Târgurile apicole se țin și toamna la încheierea anului apicol. Se uzitează organizarea a două ediții, de toamnă și de primăvară.
(3) O mențiune aparte merită cel din… Câmpina, foarte popular și care se bate cu Bucureștiul ca număr de participanți: 110-112 în 2020.
(4) Organizatorii sunt Asociația Crescătorilor de Albine, Complexul apicol “Veceslav Harnaj” și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură, care alcătuiesc o structură comună.
(5) La doar câteva zile după târgul restricționat, 5000 de delegați ai unui mare partid se îngrămădeau ca în zi de târg la congresul lor extrem de important ca să-și aleagă il capo dei capi. Cât despre aplicarea “restricțiilor” în cazul lor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *