Cum păstrezi corect alimentele în frigider

Cum păstrezi corect alimentele în frigider O s-o luăm raft cu raft și o să-ți explicăm cum păstrezi corect alimentele în frigider. (Imagine de Stevepb / Pixabay)
Citește mai multe articole despre

Frigiderul tău este corect organizat? Ai idee cum păstrezi corect alimentele în frigider? O să ne spui că fiecare îl aranjează după bunul plac, iar al doilea cel mai des întâlnit răspuns ar fi că nu contează cum punem alimentele atâta vreme cât respectăm termenul de valabilitate. Dar nu e chiar așa…

Frigiderele au compartimente distincte pentru fructe, legume, brânzeturi etc. pentru că, după cum bine știm, temperatura diferă în interior în funcție de înălțimea raftului. Ce te interesează de fapt este să păstrezi cât mai mult timp alimentele proaspete în frigider și să eviți contaminarea lor cu bacterii.

Cum păstrezi corect alimentele în frigider – reguli de bază

Ce depozitezi pe raftul de sus al frigiderului? Aici temperatura nu riscă fluctuații foarte mari, de aceea se pot pune alimente proaspete, dar și mâncarea gătită. Tot pe raftul superior regăsești cea mai înaltă temperatură din interiorul frigiderului, de aceea poți depozita de exemplu unt, brânzeturi, dar și mâncare preparată deja termic.

Desigur, fiecare aliment trebuie depozitat în recipientul lui. De menționat că înainte de a pune mâncarea gătită în frigider, aceasta trebuie răcită până ajunge la temperatura camerei. Și asta din două motive. Întâi, pentru a nu reduce timpul de depozitare al celorlalte alimente lângă care o plasezi în frigider, pe care le-ar reîncălzi parțial. În al doilea rând, pentru ca frigiderul să nu se defecteze sau să consume mult prea mult curent electric.

Rafturile din mijloc sunt de obicei destinate preparatelor pe bază de carne, dar se păstrează desigur regulile de depozitare amintite mai sus.

Rafturile de jos ale frigiderului au temperatura cea mai mică, așadar ele sunt numai bune pentru a păstra alimente precum carnea crudă, peștele, lactatele sau ouăle. Atât lactatele cât și ouăle trebuie păstrate în ambalajul original. Dacă de exemplu primești ouă de la țară, atunci acestea necesită spălare și uscare înainte de a intra în frigider. La fel procedezi și cu brânza vrac: o speli și o înfoliezi corespunzător.

Pe ușa frigiderului este bine să păstrezi alimentele pe care le consumi rapid și care nu necesită o atenție sporită, nu sunt foarte sensibile. Din cauza faptului că deschizi destul de des ușa frigiderului, alimentele care sunt depozitate aici sunt cele mai expuse schimbărilor de temperatură. Potrivit TheKitchn.com, aici se păstrează de obicei băuturile, sosurile, apa.

Sertarul pentru fructe și legume are o umiditate controlată, de aceea este bine să plasezi aici fructe care sunt mai sensibile, dar și pe cele pe care vrei să le păstrezi cât mai mult timp.

Acesta este un articol despre cum păstrezi corect alimentele în frigider. Însă unele legume și fructe, precum roșiile, cartofii, bananele, ceapa, usturoiul, nu au nevoie să fie păstrate în frigider. Altele precum nectarinele, piersicile, perele, avocado, mango trebuie păstrate la temperatura camerei pentru a se coace. Abia apoi pot fi transferate în frigider pentru a se păstra cât mai mult timp în condiții optime.

Verdețurile și salata necesită spălare și uscare înainte de a se pune în frigider. Pentru salată este indicat ca aceasta să fie depozitată într-o caserolă cu capac. Și nu uita să îi așezi hârtie de bucătărie umezită deasupra, ca să îi prelungești durata de viață și prospețimea.

Tot ce trebuie să știi despre buna funcționare a frigiderului

  • Temperatura optimă pentru păstrarea alimentelor în frigider este între 1° – 5° Celsius. În acest interval, bacteriile care se pot dezvolta în frigider nu pot contamina alimentele.
  • Trebuie verificat periodic termenul de valabilitate al produselor din frigider.
  • Niciodată nu trebuie să abuzezi de capacitatea maximă a frigiderului. Dacă ajungi să înghesui alimentele, nu vei face decât să îngreunezi căutarea atunci când vei avea nevoie de ceva. În plus, vei împiedica buna circulație a aerului între produse.
  • În cazul alimentelor conservate, acestea nu mai pot fi păstrate în frigider în cutia originală după ce aceasta a fost deschisă.
  • Alimentele proaspete din frigider și cele congelate nu trebuie să intre în contact.

Acum, că ai aflat cum păstrezi corect alimentele în frigider, organizarea acestuia îți poate aduce numai beneficii: acces facil la alimente, prospețime îndelungată, păstrarea la distanță a bacteriilor și evitarea contaminării alimentelor. Succes la (re)organizat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *