6 alimente pentru întărirea imunității

Alimente pentru întărirea imunității Imagine de Dan Gold via Unsplash
Citește mai multe articole despre

Alimentația joacă un rol esențial pentru sistemul imunitar, de aceea ne-am gândit să îți propunem o listă cu alimente pentru întărirea imunității, cu atât mai mult cu cât prevenția este cheia succesului în vremurile pe care le trăim.

Pentru că pandemia de COVID-19 a luat întreg globul prin surprindere și pentru că se pare că va trebui să învățăm să trăim cu acest nou virus, cel puțin până când se va descoperi un vaccin, cel mai indicat sfat este să păstrezi cu sfințenie regulile de igienă și să ai grijă de sistemul tău imunitar.

1. Usturoiul și ceapa

Sunt două alimente banale, dar care sunt la îndemâna oricui și care sunt considerate adevărate medicamente naturale.

Usturoiul are numeroase beneficii pentru organism și în timp și-a căpătat renumele de antibiotic natural. Acesta conține o substanță, alicina, care are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antioxidante. Este de un real ajutor sistemului imunitar pentru că are în compoziție o mulțime de vitamine, A, B1, B2 și C, dar și minerale importante precum fosfor, potasiu, iod și calciu.

Ceapa este o sursă importantă de vitamina C, lucru care o face să fie pe lista alimentelor ce susțin imunitatea. Este de asemenea bogată și în vitamina B9 și B6, conține potasiu, seleniu și zinc, despre care se știe că sunt adjuvanți ai sistemului imunitar.

2. Legumele crude

Este vremea lor și este păcat să nu beneficiezi de proprietățile pe care le au. Legume crude precum ardeiul, roșiile sau varza se găsesc peste tot în această perioadă. Noi îți spunem cum te ajută, iar tu mai trebuie doar să le cumperi, nimic complicat, nu-i așa?

Ardeiul gras are în compoziție o cantitate mare de vitamina C, poate chiar mai mare decât citricele și este și o sursă importantă de betacaroten.

Varza conține acid folic, vitamina C, complexul de vitamine B și vitamina U. Deși nu este atât de populară, vitamina U este extrem de benefică pentru întărirea sistemului imunitar, dar și pentru protejarea stomacului de bacterii și viruși.

Roșiile conțin și ele o cantitate mare de betacaroten, un nutrient important pentru întărirea sistemului imunitar.

Și spanacul este o sursă importantă de betacaroten, dar și de vitamina C, despre care se știe cât de eficientă este în lupta cu răcelile și infecțiile. Află din articolul de mai jos ce beneficii aduce spanacul organismului:

Își merită spanacul reputația?

3. Fructele de pădure

Consumă fructe care sunt recunoscute pentru efectele lor puternice asupra imunității. Merișoarele conțin cantități importante de Vitamina C, K și A și sunt un adevărat antioxidant natural.

Fructele de cătină sunt imunostimulatoare și conțin vitaminele C, A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, dar și minerale precum: betacaroten, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, fier sau sodiu.

Afinele conțin vitaminele A, B1, B2, C, E, F, PP și antioxidanți care protejează organismul de infecții. Au în compoziție și nutrienți ca manganul sau potasiul care ajută la purificarea organismului.

Murele sunt și ele o sursă importantă de vitamina C, K sau A, dar au și fibre sau antioxidanți care ajută la întărirea imunității și la protejarea tractului digestiv.

4. Citricele

Lămâia este cunoscută de atâta timp drept sursă principală de vitamina C, deci ajută organismul datorită proprietăților antivirale și antibacteriene. Dacă suporți gustul amar, încearcă și grepfrut – un fruct bogat și el în vitaminele A și C.

5. Alimentele ce conțin iod

De-a lungul timpului, studiile au arătat că iodul este un adjuvant al celulelor sănătoase și ferește organismul de toxine, deci este un compus care nu lasă bacteriile, virușii sau ciupercile să se dezvolte. Alimentele care sunt surse de iod sunt fasolea neagră, algele, ouăle, tonul.

Ouăle au vitamina E, luteină, seleniu și acid folic. Toate acestea au funcții cruciale în procesele organismului tău și îți îmbunătățesc vederea, sănătatea creierului. Citește articolul de mai jos și vezi ce alte beneficii mai au aceste alimente-minune:

Ar trebui să mănânci ouă zilnic? Aflăm acum!

6. Cereale, nuci și semințe

Consumă în egală măsură și cereale integrale pentru ca tractul digestiv să funcționeze corect. Dacă sănătatea bacteriană este în regulă, atunci nici sistemul imunitar nu este afectat. Poți opta pentru grâu integral, ovăz, secară, orz, quinoa.

Nici semințele nu trebuie ignorate. Consumă semințe de pin, de susan, de floarea-soarelui sau nuci, curmale, alune, migdale. Acestea conțin cantități mari de Omega 3, vitamine importante pentru organism precum A, D, E, K și le face aliați ai sistemului imunitar.

*

Motivele sunt clare, iar beneficiile sunt spectaculoase. Organizează-ți meniul zilnic și nu uita să strecori în el, cât de des poți, ingredientele din lista de mai sus, pentru că numai așa vei avea un organism sănătos:

De ce să incluzi nuci și semințe în dieta ta zilnică

Dacă ai grijă de sănătatea ta și îți păstrezi o dietă alimentară echilibrată, organismul tău poate lupta cu orice virus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *