Dacă vizita la supermarket te obosește când vine vorba de cum alegi pâine, atunci ar trebui să citești care sunt greșelile principale de evitat.
Raftul de brutărie de la supermarket poate să fie epuizant din cauza a ceea ce pare a fi milioane de opțiuni. Însă de multe ori ne încurcăm în detalii și nu ne uităm la ce contează. Știi care e brieful tău când vine vorba de pâine: să fie sănătoasă, pentru că sănătatea e mai bună decât toate, nu? Atunci îți dai seama că să alegi pâine nu e chiar atât de greu dacă știi la ce să te uiți!
4 sfaturi pentru cum să alegi pâine
1. Evită mărci care au zahăr adăugat
În zilele noastre, zahărul e destul de parșiv și „se ascunde” într-o mulțime de mâncăruri. Așa este și pentru pâine: de multe ori este folosit pentru a regulariza umezeala din pâine, dar și pentru a da mai multă aromă. Una adictivă, mai exact. Dar nu-i așa că nu vrei zahăr în pâinea prăjită pe care o mănânci dimineața, la cafea? Caută pe etichetă fraze precum sirop de porumb sau miere.
2. Evită orice aditiv
Dacă tot vorbim despre „scanatul” cu atenție al etichetei, atunci asigură-te că pâinea nu are conservanți care să îi prelungească termenul de valabilitate. Oricum, ai nevoie de pâine proaspătă, nu de o pâine-mumie, cu mult prea mulți conservanți.
3. Ai grijă la sare
Corpul tău nu reacționează prea bine atunci când consumă prea multă sare. Deci, în scopul de a monitoriza câtă sare consumi zilnic, ai grijă cât sodiu este pe etichetă. Ideea este să alegi o franzelă care să aibă maxim 150 mg de sodiu într-o porție.
Și dacă vrei să consumi mai puțin sodiu în general, citește cum să faci!
4. Nu sări peste cititul etichetei!
În zilele noastre etichetele pot fi foarte înșelătoare când vrei să alegi pâine. Sau chiar orice alt produs. De exemplu, cuvinte cheie precum „produs natural” nu înseamnă mare lucru – produsul ar putea conține făină albă (și deci rafinată) sau zahăr, așa cum am zis mai sus. Desigur, e recomandat să iei pâine făcute din grâne integrale, care au mult mai mulți nutrimenți.