Frăția ișlerelor. Breasla Cârciumarilor Brașoveni reînvie un desert istoric

Frăția ișlerelor. Breasla Cârciumarilor Brașoveni reînvie un desert istoric
Citește mai multe articole despre

Pentru ardeleni, ișlerul e sfânt. Pentru restul României este, cel mai probabil, un cuvânt dificil de pronunțat. Cârciumarii brașovenii au decis să-l facă faimos și să-l pună acolo unde îi este locul: în farfuriile clienților. Dar ce e, de fapt, ișlerul?

O prăjitură delicioasă, un fursec dublu, cu unt și alune de pădure, umplut cu o cremă fină de ciocolată (sau altele, după cum veți vedea), acoperit cu glazură mătăsoasă de ciocolată. Un împărat al fursecurilor. Căci, spune legenda, a fost creat pentru nimeni altul decât Franz Joseph I, împăratul Austriei. Ișlerul (Ischler) a fost inventat în 1849, în localitatea austriacă Bad Ischl (de aici și numele), unde suveranul avea reședința de vară. Mai târziu, în anii 1950, acest desert a fost reinventat, a ajuns în Ungaria, unde a devenit foarte popular și, ulterior, a ajuns și în zona Ardealului.

Ideea „reabilitării“ acestui desert i-a aparținut Oanei Coantă, chef și antreprenor la Bistro de l’Arte, în Brașov.

Citește și

Mâncarea ca religie. Sau cum să fii cea mai bună femeie bucătar din România

„Cei care au învățat la Liceul Pedagogic din Brașov acum ʼjde ani știu că prin gardul din spate ieșeai spre o casă unde o doamnă vindea la geam, ișlere. De atunci, am tot căutat ceva la fel de bun. Am nimerit peste aluaturi tari ca piatra. Creme grețoase cu margarină. Glazuri chioare cu apă și cacao. N-am priceput, toată viața mea, de ce să îți bați joc de mâncare? Care e rațiunea din spatele schimbatului rețetelor bune? Și, mai ales, cum ieși tu, bucătarul, printre clienți și le urezi poftă bună știind că nu-i nimic de laudă? În fine, fiecare face ce vrea. Eu mi-am făcut ișler. O să avem, în curând, și la bistro“, scria aceasta cu puțin timp în urmă pe pagina sa de Facebook.

A fost declicul necesar pentru ca Breasla Cârciumarilor brașoveni să-și unească forțele, talentul, mixerele, rețetele și imaginația pentru a da naștere noii generații de ișlere. Chefii de la 15 restaurante care fac parte din această breaslă au adaptat rețeta de ișler, fiecare după imaginația și specificul localului său, astfel că brașovenii și turiștii pot face un tur de forță pentru a încerca diverse variante ale desertului lor preferat.

„E desertul pe care brașovenii îl știu de zeci de ani, cei doi biscuiți din aluat cu nucă și unt, lipiți cu cremă bună și acoperiți cu glazură de ciocolată. L-am ales ca desertul Breslei Cârciumarilor, ca element comun care să ne unească și identifice. Fiecare din noi l-a făcut cât mai asemănător cu el, cu restaurantul, bistroul, pubul, cafeneaua sau brutăria. Îl găsiți de azi în Brașov, la o parte din cei care sunt membri în Breasla Cârciumarilor“, a anunțat pe pagina de Facebook Breasla Cârciumarilor din Brașov.

Astfel, în oferta restaurantelor din „Frăția ișlerelor“ regăsim: ișler cu biscuit fraged cu unt și nucă umplut cu ganache montée, cremă de colivă, zmeură, acoperit cu glazură de ciocolată neagră, fistic sărat și petale de trandafiri (Bistro de lʼArte), ișler cu biscuit de casă cu unt și nucă, cremă de ciocolată, topping de dulceață din bere Guinness și smochine (Deane’s Irish Pub & Grill), ișler cu ganache de ciocolată cu lapte, cremă de caise, biscuit cu nucă și unt, glazură de ciocolată neagră, pudră de nucă sărată. (Pilvax) sau ișler cu ganache de ciocolată cu lapte, ardei iute ori sare, biscuit cu nucă și unt, glazură de ciocolată neagră (Taverna Sârbului Brașov). Cu siguranță toate demne de un împărat!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *