Când ne mutăm într-o casă nouă sau pur și simplu vrem să ne renovăm locuința, de cele mai multe ori bucătăria este cea care ne captează toată atenția. Costurile nu sunt întotdeauna mici, dar pentru a nu face greșeli și a ne bucura de un spațiu și frumos și util, este bine să apelăm la un arhitect. Laura Boghiu ne-a răspuns la câteva întrebări de bază, iar informațiile primite sperăm să îi ajute pe toți cei care își doresc o bucătărie de vis.
Care este prima întrebare pe care o primești de obicei din partea unui client?
Crezi că reușești să creezi o bucătărie cu multe spații de depozitare, spațiu de lucru și cu toate electrocasnicele pe care mi le doresc? (Asta e întrebarea frecventă pentru spațiile mici de bucătării).
Ce contează pentru majoritatea: prețul sau calitatea?
La primele discuții pe care le avem, calitatea primează. Pe parcurs lucrurile se schimbă în cealaltă direcție. Majoritatea oamenilor își doresc frumos, calitate, dar ieftin. Într-o locuință, cele mai scumpe încăperi sunt bucătăriile și băile. Le recomand să țină cont mai mult de calitate, pentru că orice produs de calitate are durata de viață mai lungă și nu va fi necesară schimbarea lui an de an.
Ce face diferența într-o bucătărie?
Din punct de vedere al designului putem discuta ore întregi, dar sunt câteva lucruri de care ar trebui să țină cont toată lumea: o bucătărie, oricât de mică ar fi ea, are nevoie de spații de depozitare închise; spațiile dintre electrocasnice să aibă o ordine logică și coerentă pentru a-ți ușura munca; culorile și texturile alese pentru fronturile bucătăriei, blaturi și zona de backsplash, să fie în armonie și să nu fie încărcate vizual pentru că devin plictisitoare și obositoare.
Există reguli pentru amenajarea unei bucătării. Care ar fi prima dintre ele?
În orice încăpere se ține cont de fluxuri și sunt bine de urmărit. Într-o bucătărie cu insulă trebuie ținut cont de distanțele dintre corpuri, și anume, dintre insulă și corpurile de la perete. Această distanță trebuie să fie de minim 60-70 cm, pentru a trece o persoană. Dacă spațiul permite, se poate lăsa o distanță de până la 120 cm (nu mai mare). Mai sunt câteva reguli standard: distanța dintre corpurile suspendate și blatul de lucru trebuie să fie de 60 cm pentru a putea fi accesate dulapurile de sus. Înălțimea blatului de lucru este de 90-95 cm. Sunt multe criterii care ar trebui urmărite.
Ordinea corectă a poziționării electrocasnicelor este…
Recomand frigiderul să fie într-o extremă, lângă un perete, alături să fie soldatul cu un cuptor cu microunde și cuptorul mare, un spațiu de lucru de 40-60 cm urmat de plită. Dacă ne permite suprafața bucătăriei, se poate lăsa un spațiu mai mare între plită și cuptor, iar între cele două să fie blatul de lucru pentru gătit. La interior, în partea de jos, lângă chiuvetă, poate sta mașina de spălat vase.
Majoritatea nu cunosc caracteristicile materialelor. Tu ce variantă recomanzi cel mai des?
Recomand materiale în funcție de bugetul fiecărui client. De cele mai multe ori recomand MDF-ul vopsit pentru că este cel mai rezistent, blat din cuarț și backsplash din ceramică sau tot din cuarț, ca o prelungire a blatului.
La televizor, impactul vizual este esențial, dar știm că într-o bucătărie, utilitatea contează cel mai mult. Visuri la Cheie de ce ține cont?
În timpul scurt pe care îl aveam la dispoziție, îmi doream foarte mult ca noua bucătărie să fie funcțională din toate punctele de vedere. Cu frumosul puteam jongla, după ce reușeam să fac o bucătărie utilă.
Care a fost pentru Laura Boghiu cea mai grea sarcină în timpul emisiunii, atunci când a avut de amenajat o bucătărie?
Îmi aduc aminte că am avut o bucătărie, într-un apartament în Slobozia, care era cât o cămară. Era minusculă încăperea, mai avea și un geam destul de mare pe un perete și, bineînțeles, centrala termică. A fost cea mai mare provocare să introduc în acea bucătărie un frigider, o plită, o chiuvetă, un cuptor și o mașină de spălat rufe. Și, evident, să mai rămână și spațiu de lucru pentru gătit și spații de depozitare. Spre uimirea mea, după zeci de încercări, a ieșit o bucătărie minunată, cu suficiente locuri de depozitare, de gătit și am incorporat perfect și toate electrocasnicele.
E mai complicat să amenajezi o bucătărie mică sau una mare?
Clar o bucătărie mică. Lipsa spațiului dă bătăi de cap întotdeauna.
Ce este mai indicat să alegem: spații de depozitare închise sau deschise?
Eu sunt adepta spațiilor închise, din simplu fapt că este mult praf peste tot și spațiile de depozitare închise dau senzația de ordine și curat.
Ce influențează cel mai mult prețul unei bucătării?
Bineînțeles, calitatea materialelor. Balamalele și sistemele de închidere sunt iar niște accesorii care influențează prețul unei bucătării. Accesoriile, în general, sunt niște piese foarte scumpe. Dacă beneficiarul își dorește sertarele accesorizate și despărțitoare pentru tacâmuri, pentru farfurii, cratițe și tigăi, își mai dorește și un sertar cu sistem Jolly, deja prețul bucătăriei crește substanțial cu undeva la peste 30-40%.
Cât durează amenajarea unei bucătării?
Orice încăpere are un timp alocat pentru amenajare. Contează mult și starea de spirit pe care o avem când începem un proiect nou, dacă clientul a fost suficient de explicit în ceea ce își dorește sau dacă ne dă mână liberă, și mai ales, dacă inspirația este prezentă.
Stilurile sunt diferite și se pot demoda în timp. Cu ce nu vom da greș niciodată?
Bucătăriile în stil minimalist, în culori neutre, nu se vor demoda niciodată. E ca și în design vestimentar: jeans-ul, oricum ar fi el, va fi prezent în viața oricărui om.
View this post on Instagram
Ce culoare are bucătăria visurilor tale?
Timp de 11 ani am avut toată bucătăria neagră glossy, în linii drepte. O bucătărie simplă și frumoasă, la timpul ei. Anul trecut am făcut o schimbare și am o bucătărie albă cu fronturi din lemn în partea de jos și arată spectaculos, doar că e alt stil. Cred că aș rămâne oricum în direcția asta și bucătăria visurilor mele ar fi cu mult alb, nuanțe de gri și negru, toate materialele mate, nimic glossy.
Ce recomandă Laura Boghiu
1. Bucătărie deschisă sau închisă?
Recomand bucătărie închisă pentru persoanele care gătesc foarte mult și bucătărie deschisă, dar cu o hotă puternică, pentru persoanele care gătesc ocazional. Bucătăria este un spațiu important într-o locuință, spațiul în care familia petrece mult timp împreună.
2. Mobilier modular sau proiect personalizat?
Ca o bucătărie să arate impecabil și să nu existe spații inutile sau goluri lăsate între mobilă și pereți, clar trebuie corpuri pe comandă, personalizate. Eu sunt pro mobilă personalizată pentru ca orice spațiu să fie atât util, cât și frumos. Nu sunt împotriva mobilierului modular, să nu mă înțelegeți greșit. Doar că un mobilier modular are corpurile standard și majoritatea locuințelor nu sunt gândite de la bun început pentru așa ceva.
3. Blat din PAL termorezistent sau granit?
Americanii sunt înnebuniți după blaturile din granit și da, sunt unele din cele mai rezistente blaturi. Mie una nu-mi plac. Sunt mult prea încărcate. Prefer blaturile din PAL termorezistent sau cele din cuarț sau compozit. Cele din compozit sunt cele mai rezistente blaturi din ce știu. Este o gamă foarte largă de texturi și culori pentru blaturile din cuarț sau compozit, chiar și pentru cele din PAL termorezistent.
4. Gaz sau inducție?
Aici e cu dus și întors. Știi cum se spune: gătitul la flacără e sfânt. Mulți clienți își doresc inducție, pentru că e un produs nou și estetic. O plită prin inducție arată mult mai bine. Cred că ține foarte mult de stilul de gătit al fiecărui om. Și de obișnuință.
5. Lemn masiv sau MDF?
Lemnul masiv este special. În schimb, MDF-ul are o gamă mult mai largă de culori și decoruri. Lemnul masiv lucrează în timp, ca orice lemn natural, mai ales la umiditate. Trebuie tratat foarte bine și necesită o întreținere periodică, comparativ cu MDF-ul. Contează foarte mult și stilul ales într-o locuință pentru a decide dacă folosim lemn masiv sau MDF. Într-o locuință modernă, minimalistă, se va folosi mai mult mobilier din MDF, dar se pot folosi și piese mai mici de mobilier din lemn masiv.
6. Rafturi sau dulapuri?
Spațiile de depozitare deschise, precum rafturile, creează haos. Dacă te consideri un om dezordonat, care nu-și ține vesela la linie, îți recomand dulapuri. Bucătăriile cu rafturi deschise sunt spectaculoase. Au farmecul lor și te introduc într-o poveste. Vesela și cratițele la vedere sunt frumoase, doar că trebuie să fii mega ordonat și organizat în același timp. Dulapurile sunt niște spații de depozitare comode, protejează și lucrurile de praf, pe când rafturile nu.
View this post on Instagram
Preferințele Laurei Boghiu:
Ce nu lipsește niciodată din proiectele de bucătărie ale arhitectului Laura Boghiu?
Frigiderul incorporabil.
Dacă ți se dă „mână liberă”, ai un stil preferat?
Nu-mi plac lucrurile complicate. Toate amenajările le gândesc ca și cum ar fi pentru mine. Mă întreb dacă mie mi-ar plăcea să locuiesc în acel loc, măcar temporar. Acum am un stil preferat, stilul hygge, dar nu e un stil care se potrivește oricui.
Restaurantul al cărui design îți place cel mai mult? Dar cel a cărui mâncare te-a cucerit?
În momentul de față, restaurantul meu preferat, ca și design interior, este POTstories, din București. Stilul hygge se regăsește în acest spațiu. Ca și mâncare, n-aș ști să răspund. Îmi place mâncarea bună, dar de cele mai multe ori mănânc că trebuie, nu de poftă. Dar sunt o mare fană a bucătăriei italienești și îmi place mult mâncarea de la Restaurantul Grano, tot din București.
Gătești des acasă?
Nu. Nu-mi place să gătesc. Gătesc foarte rar acasă și doar dacă e neapărat nevoie.
Rețeta ta preferată, pe care ai recomanda-o și cititorilor SoDelicious este…
Rețeta de Lava Cake, pe care am învățat-o de la sora mea.
*
Mai multe idei și sfaturi despre amenajare, găsiți și pe site-ul Laurei Boghiu.