Își merită spanacul reputația?

Își merită spanacul reputația? - 1 Imagine de Clara Sander de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Primăvara trezește la viață toată natura. Natura umană este și ea împrospătată de abundența de verdețuri bogate în nutrienți importanți pentru sănătatea noastră. Printre ele – spanacul.

Încă din zilele de glorie ale lui Popeye Marinarul, spanacul a devenit renumit pentru capacitatea sa de a te face puternic și plin de mușchi. Deși aceste biete frunze nu-ți vor contura bicepșii așa, ca în desenele animate, spanacul rămâne totuși foarte bogat în vitamine și minerale, cu puține calorii și extrem de versatil.

Spanacul este de fapt un superaliment. Frunzele lui de un verde închis, aduc beneficii organismului nostru și întăresc pielea, părul și oasele. De asemenea, spanacul este una dintre cele mai bune surse de potasiu și magneziu, doi electroliți foarte importanți, necesari pentru menținerea sănătății umane. Spanacul oferă o cantitate de 839 mg de potasiu la o cană (fiartă). Ca o comparație, o cană de banane feliate are aproximativ 539 mg de potasiu.

Spanacul (Spinacia oleracea) este o legumă verde cu frunze care își are originea în Persia. Acesta a fost folosit de diverse culturi de-a lungul istoriei, în special în bucătăriile mediteraneene, din Orientul Mijlociu și din sud-estul Asiei. Poate fi încorporat destul de ușor în orice dietă, deoarece este ieftin și ușor de preparat.

Valoarea energetică a spanacului

O cană de spanac brut conține:

  • 7 calorii
  • 0,86 g proteine
  • 30 mg calciu
  • 0,81 g fier
  • 24 mg de magneziu
  • 167 mg de potasiu
  • 2.813 unități internaționale (UI) de vitamina A
  • 58 micrograme de folat

Spanacul conține, de asemenea, vitamina K, fibre, fosfor și tiamină. Majoritatea caloriilor din spanac provin din proteine ​​și carbohidrați.

Aceste frunze sunt o sursă foarte bună de zinc, fibre alimentare, fosfor, vitamina B1 și colină. Spanacul conține un amestec unic și benefic de fitonutrienți, precum și anti-oxidanți, flavonoide și carotenoizi.

Beneficii ale consumului de spanac

  • Reglează glicemia – spanacul conține un antioxidant cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care s-a dovedit a scădea nivelul de glucoză.
  • Previne anemia
  • Susține sănătatea oaselor, părului și pielii
  • Reduce riscul apariției astmului
  • Susține digestia
  • Ajută în sarcină, prin aportul de acid folic

Cum să îl introduci în dietă?

Spanacul se găsește primăvara peste tot. Poate fi consumat atât crud, în salate cât și gătit. Este ușor de preparat și poate fi adăugat în diverse rețete culinare, printre care supe, paste, sandvișuri, salate, smoothie-uri, pentru a fi cât mai prezent în dieta ta. Dacă nu ești inspirat, poți să începi cu acest preparat.

Nu uita să îl congelezi, ca să îl ai la îndemână mai mult timp.

Contraindicații

Spanacul este considerată o vegetală cu o valoare mare de pesticide. Asigură-te că îl cumperi din surse certificate, de preferință organic, și spală-l bine înainte de utilizare. Dacă rinichii nu sunt pe deplini funcționali, o cantitate prea mare de potasiu nu îți va face bine și va pune multă presiune pe aceștia. De aceea un consum moderat nu va constitui o problemă.

Spanacul conține și oxalați, care pot fi dăunători pentru cei cu probleme la rinichi sau vezica biliară. Acumulările mari de oxalați în organism ne pot afecta sănătatea.

Dar, una peste alta, să luăm exemplul lui Popeye Marinarul: să mâncăm spanac pentru o sănătate de fier!

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *