Kombucha este o băutură acidulată, cu un gust dulce-acrișor, care se prepară cu ceai. Este o băutură care se consumă de peste 2000 de ani, originară din China, dar a devenit populară în Europa abia în secolului 20.
Există o mulțime de articole care vorbesc despre beneficiile kombucha pentru organism, de unde și marea popularitate a acestei băuturi. Este bine de menționat încă de la început că o kombucha autentică se obține prin fermentarea ceaiului care se folosește pentru preparare.
Din ce este făcută kombucha
Kombucha are la bază ingrediente simple precum drojdia, zahărul și ceaiul negru sau ceaiul verde. Toate ingredientele enumerate mai sus formează un amestec care trebuie lăsat deoparte 7 zile sau chiar mai mult, timp în care se formează bacteriile și acizii prin procesul de fermentare.
Cum se prepară kombucha
Acest tip de băutură se prepară de obicei din:
- zahăr;
- apă rece;
- ceai negru/verde;
- ciuperca de kombucha care se mai numește și cultura mamă și care se găsește foarte ușor și la noi în țară, în magazinele naturiste.
Pentru a obține kombucha, frunzele de ceai negru sau verde și zahărul sunt înmuiate în apă fiartă și sunt lăsate să se răcească înainte de a adăuga cultura mamă. Recipientul în care se prepară trebuie să fie unul care se poate închide, se lasă acoperit și trebuie să fermenteze pentru aproximativ o săptămână.
Mai apoi, amestecul obținut se poate pune într-un recipient etanș, la care se adaugă zahăr și se mai lasă să se odihnească pentru încă câteva zile. Cu cât este lăsat mai mult, cu atât va fi mai efervescent. La acest amestec se pot adăuga mirodenii sau fructe, în funcție de preferințe.
Beneficiile kombucha pentru organism
Acest tip de băutură ajută în primul rând la reglarea digestiei. Se spune că ajută la eliminarea toxinelor din organism și crește nivelul de energie din corp.
Kombucha este ideală pentru întărirea sistemului imunitar. Aceasta reușește să mențină sub control radicalii liberi și procesul de oxidare la care sunt supuse celulele din organism.
Miraculoasa băutură se spune că ajută și la scăderea în greutate dacă se obține din ceai verde. Contribuie la arderea caloriilor, reduce stratul adipos din zona abdominală, dar poate regla chiar și nivelul de zaharuri din sânge.
Dacă alegi să prepari kombucha cu ceai verde, atunci trebuie să-ți spunem că ea poate acționa asemenea unor antioxidanți, despre care deja se știe că protejează celulele de radicalii liberi.
Băutura are un conținut mare de fier care se formează în timpul procesului de fermentare. Kombucha este populară printre sportivi, care o consumă după orele de pregătire din sala de antrenament.
Efectele adverse ale consumului de kombucha
Așa cum am spus și mai sus, prin prepararea ei kombucha presupune creșterea unor bacterii benefice pentru organism, dar dacă băutura nu este preparată corect, pot apărea și bacterii dăunătoare.
Studiile despre kombucha spun că dacă este preparat corect, atunci nu există niciun fel de riscuri sau efecte adverse pentru organismul uman. Nu este indicat ca această băutură să fie consumată de femeile însărcinate, cele care alăptează sau de către persoanele care suferă de diabet.
Dacă este prima dată când o încerci, este recomandat să consumi kombucha în mod gradual, fără să faci excese. Fiind vorba despre o băutură fermentată, nu trebuie să consumi mai mult de 60 de grame per porție pentru a putea vedea care sunt efectele asupra organismului tău.