Masa de sărbători fără gluten și lactate? Da, se poate!

Mâncare fără gluten și fără lactate Imagine de Karolina Grabowska de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Mai sunt doar două zile până la Crăciun și regimul tău special îți impune rețete fără gluten sau fără lactoză? Există soluții.

Intoleranțele alimentare nu ar trebui să stea în calea  unei sărbători reușite. Chiar dacă pare o provocare să adaptezi rețetele tale de Crăciun la restricțiile de care vorbeam, ca să nu calci strâmb şi apoi să regreţi, ţi-am pregătit câteva sfaturi.

Sfaturi pentru  menținerea regimului pe timpul sărbătorilor

  1. Nu pleca în vizită. Fii tu gazda și pregătește o masa specială fără gluten și proteine din lapte, colorată, ușoară și spectaculoasă. Te poți ajuta de salate, fructe, nuci, carne, legume cât mai diverse. De asemenea, poți încerca decoruri impresionante și platouri originale care să te îmbie să le guști.
  2. Asigură-te că ai cumpărat suficiente alimente din care să poți alcătui un meniu special pentru intoleranțele tale și să simți că ai ce consuma fără să te înfometezi.
  3. Dacă simți că nu poți găti și e prea stresant pentru tine, roagă pe altcineva să gătească în locul tău. Scopul e să te simți bine, mulțumită, și să profiți la maximum de beneficiile unui regim care, cu siguranță va rezolva multe din problemele tale.

Că să poți alcătui un meniu de sărbători și să te organizezi cum trebuie, mai întâi trebuie să îți faci o listă cu rețetele pe care le dorești pentru masa de Crăciun. Apoi, cu lista gata făcută, alegem toate ingredientele de care avem nevoie și ne punem pe gătit.

Un meniu tradiţional pentru masa de sărbători este alcătuit din cozonaci, sarmale, friptură, salate felurite, prăjituri de casă, de la cornuleţe la prăjitura Albă-ca-zăpada etc.

Poţi face cozonaci fără gluten folosind doar faină speciala gluten-free şi lapte vegetal. De asemenea poți prepara cozonac raw-vegan din ingrediente vii, cu un aport nutriţional ridicat. Reţeta o poţi găsi la acest video.

Aperitivele pot fi bărcuțe de legume cu diverse creme vegetale, legume, ciuperci umplute şi carne slabă.

Imagine de RitaE de la Pixabay

Prăjiturile fără gluten sunt câteodată mai gustoase decât cele tradiţionale, pentru ca sunt uşoare şi simple. Poţi folosi piureuri de fructe, făinuri speciale, blaturi raw-vegane din curmale, smochine etc. Trufele de ciocolată vegane pot fi un desert minunat, negresa delicioasă, plus alte dulciuri aromate pot da o savoare deosebită mesei tale de sărbători.

trufe-de-ciocolata-vegane

Sărbătorile sunt despre alegeri bune și bucurie. Alege să fi sănătos, să te bucuri și să mănânci doar ce îți face bine.

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *