ESA: „Nu există noţiunea de gustări nesănătoase pe rafturile magazinelor alimentare”

rafturi magazin alimentar Photo by NeONBRAND on Unsplash
Citește mai multe articole despre

Sebastian Emig, directorul general din cadrul Asociaţiei Europene a Producătorilor de Gustări (ESA), a adus câteva precizări în ceea ce priveşte concluziile unui studiu din Ţările de Jos. Oamenii de ştiinţă au folosit expresii precum mâncare „sănătoasă” şi „nesănătoasă”, termeni cu care reprezentanţii asociaţiei nu au fost de acord.

Lucrarea se numeşte „Gustarea cu de toate. Ce presupun snacks-urile ideale” şi va fi publicată de la 1 septembrie în revista ştiinţifică Appetite.

„Am fost surprinşi (n.r. membrii asociaţiei) să observăm că autorii lucrării de faţă folosesc expresia «mâncare nesănătoasă», termeni cu care noi nu suntem de acord. Explicaţia este că nu există «mâncare sănătoasă» ori «nesănătoasă». Dacă un produs este încadrat ca fiind unul «nesănătos», alimentul nu va mai ajunge pe rafturile magazinelor alimentare. Mai degrabă, recomandarea este să ne referim la «la o alimentaţie sănătoasă sau nu», unde adoptarea unei «diete sănătoase» face parte dintr-un stil de viaţă echilibrat”, a spus Sebastian Emig.

Acesta a mai adăugat că numărul de participanţi şi nivelul lor de înţelegere asupra alimentaţiei nu sunt tocmai un exemplu potrivit pentru a putea spune cum arată gustarea ideală.

„Am fost din nou surprinşi să observăm că metoda de cercetare a studiului nu include o zonă geografică mai mare, ci se limitează la o comunitate dintr-un oraş din Ţările de Jos. Nici participanţii nu au foarte multe cunoştinţe în înţelegerea alimentaţiei”, a mai explicat directoul ESA.

Citeşte şi:

Ce E-uri de origine animală conţin produsele pe care le consumă vegetarienii

La ce concluzie au ajuns cercetătorii străini

Pentru studiul citat au fost recrutate 1087 de persoane din care 55% au fost femei, 35% bărbaţi şi 10% fără gen declarat, din diferite locaţii, cum ar fi un târg de produse de tip wellness, licee, campusuri universitare şi alte spaţii publice, dar şi prin intermediul social media. Aceştia au completat un chestionar, un efort care a durat în medie cinci minute.

  • Cinci cele mai comune sinonime pentru gustarea ideală au fost: dulce, rece, cald, savuros şi sănătos;
  • Cele mai frecvente trei categorii în care au fost încadrate gustările ideale sunt sandviş (sănătos), fruct şi baton cu cereale;
  • Top cinci cele mai folosite cuvinte pentru a descrie o gustare sănătoasă au fost: gustos, conţinut scăzut de zahăr, sănătos, vitamine, conţinut scăzut de calorii;
  • Top cinci cele mai folosite cuvinte pentru a descrie o gustare nesănătoasă au fost: grăsimi, zahăr, sare, gustos, nociv pentru sănătate.

Fie că vorbim despre produsele sănătoase sau nesănătoase, participanţii le-au perceput, mai întâi, în funcţie de beneficiile sau riscurile pe care le produc («Dacă îl consum, îmi face bine sau îmi face rău?»), apoi în funcţie de examenul organoleptic, bazat pe gust, miros, văz şi atingere.

Conform studiului, multe persoane ar putea mânca sănătos, dacă nu ar face parte dintr-un mediu care încurajează consumul de produse nesănătoase.

Citeşte şi:

Ce sunt E-urile și care sunt cele mai periculoase dintre ele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *