Trecerea la ora de vară. De ce ești mai flămând și ce să mănânci

Trecerea la ora de vară. De ce ți-e mai foame și ce să mănânci
Citește mai multe articole despre

Trecerea la ora de vară înseamnă mai multe ore de lumină, dar poate însemna și creșterea apetitului. La fel, poate însemna și mai multă oboseală. Află ce comportament alimentar te ajută să te adaptezi mai rapid.

Dacă te simți mai somnoros și mai flămând după trecerea la ora de vară, nu te gândi că ți se întâmplă numai ție. Conform unui studiu realizat în Statele Unite, o persoană pierde aproximativ 40 de minute de somn în nopțile care urmează schimbării de oră. Chiar dacă pare a nu fi mare lucru, oboseala se traduce în lipsă de atenție, accidente la locul de muncă, irascibilitate și foame. Așa se explică faptul că ți-e mai foame decât în mod obișnuit.

De ce te simți mai înfometat odată cu trecerea la ora de vară

Când pierzi o oră de somn odată cu trecerea la ora de vară, oboseala te face să-ți fie mai foame. Într-un studiu din 2012, cercetătorii au analizat obiceiurile de somn ale unor bărbați și femei pe parcursul unei săptămâni. S-a constatat că cei cărora li s-a spus să doarmă cu o oră și 20 de minute mai puțin decât dormeau în mod normal au consumat 549 de calorii în plus pe zi.

Când nu dormi destul, nivelul de leptină (hormonul care îți spune că te-ai săturat) scade, ceea ce crește pofta de mâncare și face mâncarea mai atrăgătoare.  Iar, cum adaptarea organismului la noua oră nu se face de pe o zi pe alta, mai multe zile la rând în care mănânci mai multe calorii se pot vedea și pe cântar la un moment dat.

Alte studii arată chiar că, atunci când suntem obosiți, cedăm mai ușor în fața tentației de a mânca fast food sau produse procesate. În plus, ne e mai greu să controlăm porțiile de mâncare.

Cum să mănânci ca să te adaptezi mai rapid după schimbarea de oră

Trecerea la ora de vară. De ce ți-e mai foame și ce să mănânci

În mod normal, organismului îi ia cam trei săptămâni să se obișnuiască cu trecerea la ora de vară, dar în unele cazuri poate dura și mai mult. Ca să treci mai ușor peste această schimbare, e bine să fii atent la câteva aspecte care țin de alimentație și nu numai.

Pe lângă activitate fizică ușoară în aer liber și a încerca – pe cât e posibil – să te culci mai devreme, felul în care mănânci te poate ajuta să faci față mai bine acestei treceri.

E bine să mănânci alimente mai ușoare și să incluzi mai multe legume și fructe de sezon în dietă. În felul acesta, o să te menții hidratat o perioadă mai lungă de timp.

Nu mai bea cafea sau alte băuturi care conțin cafeină după ora 17.00, pentru că îți poate afecta somnul. În schimb, bea multă apă. Apa hidratează organismul, transportă oxigenul prin celule și ne ajută, astfel, să ne odihnim mai bine.

În plus, unele alimente chiar ajută somnul. În această perioadă – dar și dacă ai în general probleme cu somnul – consumă mai multe alimente care conțin aminoacidul numit triptofan, care poate să inducă somnul și să contracareze foamea cauzată de trecerea la ora de vară. Există studii care arată că triptofanul are efecte directe asupra somnului, în sensul că ajută să ți se facă somn.

Triptofanul se găsește în cantitate mai mare în boabele de soia crude, năut, ouă, carnea de curcan și unele tipuri de pește. Însă unul dintre alimentele cele mai bogate în triptofan este orezul.

Așadar, mănâncă în această perioadă mai mult orez, în special la cină. Ba chiar poți să combini mai multe alimente bogate în triptofan ca să dormi mai bine și să treci mai ușor peste schimbările din această perioadă.

Dacă vrei, consultă și rețetele noastre cu orez, ca să te inspiri.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *