Ce înseamnă bain-marie? Când și cum se folosește

tehnica bain-marie Foto: Skeeze / Pixabay
Citește mai multe articole despre

Bain-marie este o tehnică des întâlnită în gastronomie și deși este un cuvânt de origine latină, aceasta a devenit cunoscut la noi prin filieră franceză. Pentru prima dată acest procedeu a fost folosit în alchimie, dar noi cunoaștem termenul ca fiind o tehnică utilă în bucătărie. Apelezi la bain-marie atunci când este nevoie să pregătești preparate care nu trebuie să primească transfer brusc de căldură.

Pe scurt, bain-marie înseamnă să gătești în baie de abur. Chiar dacă sună foarte complicat, procedeul în sine este simplu și se poate realiza cu vase pe care cu siguranță le ai deja în bucătărie.

Ustensile

Există un vas special dedicat tehnicii bain-marie care conține două oale ce se potrivesc perfect, capac și mânere. Dar dacă nu vrei să mai umpli dulapurile cu ustensile pe care le folosești de prea puține ori ca să merite investiția, atunci trebuie să ai în dotare două oale, una mai mică și una mai mare, iar pe cea mică să o poți sprijini cu mânerele de cea mare, fără să existe riscul să cadă în interior în timpul tehnicii de fierbere.

PS: Cel mai bine este să existe cât mai puțin spațiu între pereții celor două oale!

La ce se folosește bain-marie

BiggerBolderBaking.com scrie că acest procedeu se utilizează atunci când trebuie să gătim alimente la temperaturi joase. Poți face sosuri, creme pentru prăjituri, dar poți în același timp să topești ciocolată fără să riști să se mai lipească de oală. Cum este posibil? Ingredientele nu sunt supuse acțiunii directe a focului.

Este de-asemenea o tehnică bună și atunci când trebuie să încălzești preparate cu o textură fină și cremoasă. Dacă supa-cremă sau piureul de cartofi ți-au ieșit demențial și nu vrei să le strici încălzindu-le la cuptorul cu microunde, atunci apelează la bain-marie și le vei păstra textura mult-dorită.

Cum se procedează

În oala mai mare se pune apă și se aduce în punctul de fierbere, iar apoi se menține la foc mic. Deasupra se pune oala mai mică și se sprijină bine mânerele ei pe oala mai mare. Aceasta este oala în care vei găti propriu-zis. Trebuie menționat că oala mică trebuie să fie înconjurată de apa clocotită doar până la jumătate. Aburii și apa din oala mai mare o vor încălzi pe cea mică și vor menține o temperatură constantă pentru preparatul tău.

Poți folosi tehnica bain-marie atât pe ochiul de la aragaz sau plită, dar și la cuptor atunci când de exemplu sterilizezi conservele pentru iarnă!

Cum să topești ciocolată

La ce se folosește bain-marie

– la topirea ciocolatei
– la prepararea cremelor pe bază de ou
– la prepararea cremei de zahăr ars
– la prepararea sosurilor Hollandaise
– la încălzirea mâncărurilor

Te-am convins? Ce bunătăți te tentează să pregătești la bain-marie?

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *