INTERVIU: cu Chef FOA la piață și în vacanță + 5 ingrediente afrodisiace recomandate!

Chef Foa
Citește mai multe articole despre

Charismaticului Chef Foa nici nu trebuie să îi mai facem vreo prezentare, pentru că atunci când îi pronunți numele te gândești clar la zâmbetul lui, dar și la pofta cu care îl vezi că gătește de fiecare dată.

Ne place de el, ne plac și mâncărurile cu care ne „răsfață” papilele și… pupilele, dar am vrut să descoperim și mai multe. Așa că am intrat în „culisele” MasterChef și l-am luat la întrebări pe Chef Foa.

Îți aduci aminte de începuturile tale în bucătărie? Care a fost prima rețetă pe care a gătit-o Chef Foa?
O salată italienească cu ou moale, prosciutto cotto, roșii, ceapă, castravete și parmezan.

A existat competiție între tine și ceilalți doi frați ai tăi (și ei tot bucătari)?
Între noi tot timpul a fost competiție, indiferent despre ce este vorba, dar na, ne place să credem că suntem toți firi competitive. Însă în bucătărie suntem mai degrabă parteneri decât competitori. Am tras toți în aceeași direcție tot timpul, indiferent cine ieșea pe primul loc dintre noi, tot noi câștigam.

Cum a fost experiența alături de Jamie Oliver? Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la el?
Nu am lucrat direct cu Jamie Oliver, însă experiența în cadrul diviziei lui de catering „Fabulous Feast”, din Londra, a fost una minunată. Acolo, alături de fratele meu, Shoo, am văzut ce înseamnă abordarea lui Jamie Oliver în materie de catering și am învățat enorm.

Îți plac mai degrabă evenimentele private, cu puține persoane, sau te atrag evenimentele mari?
Îmi plac și evenimentele mici și evenimentele mari pentru că fiecare are identitatea, personalitatea și vibe-ul lui, indiferent de dimensiune sau de numărul de „pacienți”, așa cum îmi place mie să zic.

E interesant să descoperi lucrurile astea la fiecare eveniment: cele mici sunt mai private, mai intime, up-close, iar cele mari sunt mai provocatoare din punct de vedere fizic, te stârnește să le faci față.

Ce i-ai gătit Ioanei prima dată? Cu ce ai cucerit-o?
Cu o salată cu sardine, salată romană, șalotă, lămâie și quinoa.

Există alimente care au diferite proprietăți (calmante, energizante, afrodisiace). Chef Foa ne recomandă ceva anume?
Da, sunt o groază de plante, de ierburi, ingrediente folosite în bucătărie care au și astfel de proprietăți. Cele afrodisiace sunt în general condimentele ca ardeiul iute, nucșoara, anasonul, cardamomul sau ciocolata.

Un ingredient energizant este ghimbirul, fiind și antiseptic. Iar usturoiul sau ceapa sunt ingrediente calmante, perfecte și pentru un boost de imunitate. Evident, le recomand pe toate.

Pe cel mic îl implici într-ale gătitului? Care e felul lui de mâncare preferat?
Îl implic în gătit, dar nu îl invit cu un „Hai să gătim împreună!”. Eu pur și simplu mă apuc de gătit, sunt absorbit de ceea ce fac, iar asta îl atrage și pe el. Pe lângă că împărtășim aceeași bucurie de a găti, satisfacția lui e mai mare când vede ce creează.

Felul lui de mâncare preferat se schimbă continuu. Acum cred că îi plac pastele gătite cu sos de roșii, bacon de casă și parmezan (parmigiano reggiano).

Ai povestit cu alte ocazii că în copilărie te urcai pe bicicletă și făceai piața cu plăcere. Mai faci piața și acum? Pe unde anume?
Da, așa este, eu făceam piața, de cele mai multe ori, pentru că îmi plăcea foarte tare. Merg și acum în tot soiul de piețe – de exemplu, sunt rezident la cea din Băneasa –, dar cel mai mult îmi place să merg când sunt plecat de acasă, în vizite, în explorări, în piețe locale.

Care este cea mai de neuitat mâncare pe care ai gustat-o vreodată?
Într-un restaurant din Africa, unde am luat prânzul și am mâncat o căprioară Springbok. Masa și ingredientele pe care le-am descoperit acolo au fost minunate. De-asta, în contextul în care eram, totul a rămas în memoria mea ca o experiență de neuitat.

Există o bucătărie din gastronomia lumii care te atrage mai mult decât altele sau care ți-a influențat stilul de a găti?
Cred că bucătăria asiatică a lăsat o urmă asupra identității mele pentru că mă atrage în mod deosebit și mă influențează, îmi semnează stilul. Ador condimentele și ierburile proaspete specifice locului, combinațiile culinare, chiar și zonele din Asia – toate sunt minunate.

Ai fost criticat pentru asocierea pe care ai avut-o cu un celebru lanț de restaurante fast-food?
Da, sigur, sunt criticat pentru multe lucruri. Pentru mine asocierea pe care o am cu lanțul de restaurante fast-food este de fapt o oportunitate ca eu să fac ceea ce îmi place, să creez, să mă distrez să și să pot face dreptate ingredientelor, ajungând la cât mai multă lume.

Iar dreptatea începe și se formează undeva, ușor-ușor, cu ingrediente locale, cu combinații de gusturi și preferințe culinare.

Cum te simți în rolul de jurat Master Chef? E greu să fii ”rău”?
Mă simt ca acasă în rolul de jurat la MasterChef. Eu am mai participat și mi-a plăcut mult, m-am simțit bine și probabil s-a văzut. La fel se întâmplă și în sezonul 8, unde jurizez alături de Radu și Hadad, iar distracția nu lipsește nici acum.

Nu știu de ce par eu a fi cel rău, dar nu e greu să fii așa, mai ales dacă te enervezi pe bune, fără să fie ceva ce îți propui.

Cred că sunt mai degrabă exigent, pentru că îmi doresc de la concurenții MasterChef să se bucure de toată experiența și să livreze mâncare așa cum o cerem noi, în funcție de regulile jocului.

Ar trebui să profite atât de platforma MasterChef, cât și de vizibilitatea pe care o au datorită canalului PRO TV, de marketingul gratuit pe care îl au datorită producției.

Iar cine nu vrea să profite de oportunitățile astea, și de posibilitatea de a câștiga marele premiu, pentru mine înseamnă că fură șansa altcuiva – de aici și exigența mea. Plus că eu sunt ca un copil, vreau să fiu surprins de fiecare dată (râde).

Ce preferă Chef Foa

Fusion sau street-food?
Și fusion, și street-food. Sau de ce nu? Chiar și împreună.

Fois gras sau guacamole?
Îmi plac amândouă pentru că sunt preparate grase. Ficatul e gras că d-aia îi zice foie gras (râde), însă sunt două abordări diferite, pe care le apreciez în egală măsură, nu știu dacă pot să aleg între ele. Dacă totuși aș fi forțat, probabil aș alege foie gras-ul.

Dulce sau amar?
În principiu dulce, dar, câteodată apreciez și combinația dintre dulce și amar. Dar dacă ar fi să aleg strict între dulce sau amar, aș alege de fiecare dată dulce.

Vin sau whisky?
Whisky, dacă vrei să alegi un drum mai scurt. Vin dacă vrei să te bucuri de o experiență mai interesantă, mai lungă, plină de… vă las pe voi să completați.

Cel mai ciudat lucru pe care l-ai mâncat…
Am mâncat în Honk Kong vezică de șarpe deshidratată. Pe lângă asta, tot soiul de alte nebunii, ciorbiță de șarpe sau ouă fermentate.

Cu ce mâncare asociază Chef Foa copilăria?
Nu cred că pot să etichetez mâncarea copilăriei mele într-un cuvânt sau o frază, pentru că mama gătea multe acasă și continuă să o facă.

Când eram mic se gătea în funcție de sezon: venea primăvara, iar piața era plină de ierburi proaspete, ridichi, salată, ceapă verde, usturoi, leurdă, o frenezie de mirosuri și culori.

După, se schimba sezonul și mâncam ciuperci, ciulamale, fasole verde cu usturoi sau fără, tocăniță de cartofi, de legume, măzărică. Iar duminica era zi de pui la cuptor cu piure și salată.

În preajma Crăciunului pomana porcului, iar în jurul sărbătorii de Paște – cozonaci și toată nebunia cu preparate din miel. În funcție de sezon mâncarea era diferită și deci, mai gustoasă.

Cea mai grea sarcină pe câte ai avut-o în bucătărie a fost când…
Cea mai grea sarcină pe care am avut-o și o am în continuare în bucătărie este să țin echipa fericită. Asta poate că nu face parte din job description-ul meu, dar știu că o echipă fericită poate livra rezultate minunate și e o provocare continuă să reușești asta.

Preparatul cu care ai fost impresionat de către un concurent Master Chef…
Maria Stănciuc m-a impresionat prin tehnica folosită ca să facă burrata din mozzarella.

Rețeta preferată, pe care Chef Foa ar recomanda-o și cititorilor SoDelicious:
Întotdeauna fac recomandările într-un mod total subiectiv – după poftele mele. Așa că le recomand cititorilor un preparat la care poftesc și eu acum, o carne grasă cu legume, poate din cele fibroase.

De la ce vine FOA din Chef Foa?
A pornit de la Marius, fratele meu mai mare. Când eram mici, nu putea să pronunțe Florin, l-a transformat în Foa și așa am rămas. Practic, sunt Foa de când mă știu și gătesc tot de pe atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *