Pericolul din bucătărie! Care sunt cele mai toxice ustensile

ustensile toxice din bucătărie Imagine de Stefano Ferrario via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Faci sport, bei apă, ai grijă să nu te lași prea mult afectat de stresul cotidian… Ai mâncare sănătoasă în frigider, dar te-ai gândit vreodată dacă ea este modificată în procesul de gătire de vasele în care o prepari? În continuare îți prezentăm pe scurt care sunt cele mai toxice ustensile din bucătărie și cu ce pot fi ele înlocuite.

1. Ne-am bucurat cu toții când pe piață au apărut tigăile antiaderente. Sunt extrem de utilizate, se încing ușor și nu mai trebuie să folosești ulei atunci când prepari mâncarea, iar de curățarea lor nu mai vorbim, este floare la ureche. Chiar dacă au o mulțime de avantaje, se pare că acestea sunt cele mai toxice ustensile din bucătărie.

tigaie din teflon

Imagine de freestocks.org via Pexels

În primul rând trebuie să ai în vedere calitatea tigăilor antiaderente pe care le folosești. Se găsesc în magazine o mulțime de modele, dar nu toate sunt corespunzătoare, din punct de vedere calitativ. Apoi trebuie să ai grijă ce fel de unealtă folosești atunci când amesteci mâncarea. Dacă folosești o lingură de inox de exemplu, poți zgâria suprafața din teflon și mâncarea se va contamina imediat. Studiile spun că nu trebuie să ne îngrijorăm, particulele de material se vor elimina din organism, dar reutilizarea tigăii nu mai este sigură.

Cel mai mare pericol în ceea ce privește tigăile din teflon se referă însă la efectele nocive ale fumului emanat atunci când sunt încălzite la temperaturi înalte. Acidul perfluorooctanoic (PFOA), elementul toxic emanat de tigăile din teflon, îți poate da simptome asemănătoare celor de răceală sau gripă. Chiar dacă este în cantitate mică, PFOA se acumulează în timp în organism, nu trebuie să te sperie, dar este bine de știut că există opțiuni mai sigure.

Care sunt variantele sănătoase pentru tigăile din teflon? Fonta și inoxul. Studiile arată că cele mai sigure vase de gătit sunt cele din fontă, chiar dacă par de modă veche. Nu au substanțe chimice adăugate, deci nimic nu poate afecta calitatea mâncării. Inoxul este și el la fel de sigur pentru sănătatea organismului. Nu există posibiltatea ca bucăți de material să se desprindă și să ajungă în mâncare, fiindcă este un material rezistent la coroziune.

2. Caserolele din plastic. Nu există bucătărie în care să nu fie măcar o caserolă din plastic. Sunt ușoare, ocupă puțin spațiu și sunt foarte la îndemână dacă vrei să îți iei mâncare la pachet. Dar trebuie să afli un lucru: caserolele din plastic nu sunt chiar o opțiune sănătoasă. Nu degeaba se spune că atunci când folosești recipiente din plastic trebuie să fie te ferești de BPA. Acesta este o subtanță care împreună cu altele, PVC și ftalați, pot contamina mâncarea.

caserole din plastic

Imagine de Ella Olsson via Pexels

BPA (bisfenolul A) este un produs chimic care afectează sistemul endocrin. Deși această substanță poate acționa în organism asemenea unor hormoni, Food and Drug Administration din Statele Unite, după mai multe studii, a cerut ca BPA să fie eliminat doar din recipientele pentru bebeluși.

Recomandările însă sunt clare: Este foarte important să nu încălzim mâncarea în caserole din plastic la cuptorul cu microunde. Temperaturile înalte favorizează eliminarea substanțelor toxice în alimente.

Varianta sănătoasă este și ea la îndemâna oricui: recipientele din sticlă.

3. Tocătoarele din plastic. După ce le folosești îndelung la tocat și mărunțit, plasticul se deteriorează, iar în micile tăieturi își fac loc bacteriile. Deși ai crede că plasticul este mai ușor de spălat, singura soluție prin care poți scăpa de bacterii de pe suprafața tocătorului este să îl cureți în mașina de spălat vase.

tocătoare din plastic

Imagine de Vlad Chețan via Pexels

Oricât de mult te-ai fi atașat de un anumit tocător, dacă are prea multe zgârieturi și tăieturi pe suprfață, acela este cel mai bun semn că trebuie schimbat.

Opțiuni: tocătoarele din lemn sau bambus. Acestea au proprietăți antibacteriene naturale și chiar dacă regăsești tăieturi și pe acestea, bacteriile nu au cum să se înmulțească. De-asemenea este important să ai tocătoare separate pentru carne și legume și să le igienizezi așa cum spun specialiștii.

Fie că îți place sau nu, acesta este adevărul: dacă vrei să ai grijă așa cum se cuvine de sănătatea ta, trebuie să acorzi atenție tuturor acestor detalii. Acum te lăsăm la tine în bucătărie să faci inventarul tuturor vaselor și ustensilelor la care trebuie să renunți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *