STUDIU: evitați sucul de fructe, consumați fructele întregi

O portocală Nu consumați sucul de fructe, ci fructele întregi. Foto: Pixabay

Vă întrebați probabil cum este posibil ca sucul de fructe să fie periculos, mai ales atunci când fructele proaspete au fost stoarse acasă și nu au nici un fel de adaos de zahăr sau alți îndulcitori.

Fructele conțin fructoză, un tip de zahăr specific lor. Ingerarea fructozei are urmări asemănătoare consumului de zahăr, fiindcă diferența dintre cele două este una infimă. Avantajul fructozei în comparație cu zahărul, este dat de absorbirea sa mai lentă de către organism, dar numai atunci când este consumată împreună cu fibrele din pulpa fructului.

Și nu o spunem numai noi, ci și Dr. Walter Willett, profesor de medicină la Harvard Medical School și profesor de epidemiologie și nutriție la “T.H. Chan” School of Public Health a aceleiași universități, co-autor al unui studiu pe această temă. Cercetătorul, preluat de CNN Health, arată clar cum este mai bine să consumi fructele: dacă mănânci, de exemplu, trei portocale, vei avea parte nu doar de senzația de sațietate, dar și de asimilarea treptată de către organismul tău a zahărului din ele, pe măsură ce acesta le digeră. În schimb, sucul de fructe din trei portocale stoarse îl bei cât ai clipi. Cel mai probabil va mai urma un pahar și încă unul, iar zahărul (sub forma fructozei) va intra în organismul tău foarte repede și în cantitate mult mai mare. Și uite așa te trezești în fața PET-ului gol: ai băut echivalentul unui coș de portocale, însă fără fibrele care ar fi păstrat un echilibru în asimilarea zaharurilor ingerate.

Împrumutând un termen pe care ne-am obișnuit să-l auzim astăzi mai mult în legătură cu lumea drogurilor, dr. Willett vorbește despre o veritabilă supradoză (overdose) de zahăr pe care o introducem în organism într-un timp mult prea scurt atunci când alegem să consumăm sucul de fructe, fie el și complet natural. Urmările, despre care s-a vorbit de atâtea ori, sunt cele cunoscute: prea multe calorii și prea multă glucoză în sânge într-un timp prea scurt. Dacă repeți procesul de suficient de multe ori, corpul tău s-ar putea să dezvolte rezistență la insulină, sindrom metabolic, diabet și obezitate, plus altele asemenea.

De fapt sunt ani de când lucrurile au început să devină clare în acest sens, iar copiii sunt poate cei dintâi vizați de acest pericol. Într-un articol apărut în 2017 în revista Pediatrics a Academiei Americane de Pediatrie, citat de același CNN Health și la fel de actual pentru 2024, se sugera să se renunțe la sucul de fructe sau să se reducă drastic consumul acestuia, cantitatea maximă recomandată fiind de 230 ml pe zi pentru cei cu vârste între 7 și 18 ani, deci aproximativ o cană. Recomandările aveau în vedere în mod direct nu doar evitarea apariției cariilor, ci și reducerea aportului de calorii. Căci caloriile în exces se stochează sub formă de grăsime, iar de acolo cutia Pandorei e larg deschisă. Și pentru copii și pentru adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *