5 rețete unioniste de 1 Decembrie

Drapele românești Imagine de Mircea / Pixabay

Nu-i așa că nici tu nu scapi vreun prilej de a mânca ceva bun într-o companie plăcută?1 Păi atunci să profităm de Ziua Națională și de toate celelalte zile libere din preajma ei.

Regulile gastronomice ale lui 1 Decembrie nu sunt nici pe departe la fel de clare și de multe ca în cazul sărbătorilor populare sau religioase, mai vechi decât veacul. De Ziua Națională ar trebui să vorbim totuși de o masă bogată, una cu preparate “de-ale noastre”, neaoșe. Și, ca și acum 160 de ani, când, pe timpul lui Cuza, România își serba ziua de naștere în mijlocul iernii, vorbim despre feluri de mâncare specifice anotimpului rece. Un bun prilej de a exersa pentru festinurile sărbătorilor de iarnă.

Mica noastră colecție începe cu o ciorbiță, fiindcă o masă ca la carte așa se pornește. Continuăm cu rețete “cu greutate”, unioniste din punctul de vedere al ingredientelor, “cu de toate” mai pe șleau, cum ne stă bine nouă românilor, măcar din când în când. Alege una sau, hai, două, dar mai lasă și pentru Crăciun. În schimb, te invităm pe tine să te gândești la cel mai potrivit desert și să hotărăști cu ce veți uda toate bunătățile astea… în afară de strămoșescul vin, șampanie sau omniprezenta bere, desigur!

Și încă ceva… Data zilei naționale a României s-a tot schimbat de-a lungul timpului odată cu vremurile, și ele cam schimbătoare pe aici. De când a apărut statul român modern, aceasta a fost, pe rând, 24 ianuarie, 10 Mai, 23 august, iar din 1990 încoace, 1 decembrie. Cum în partea asta de lume tot trage curentul istoriei, nu garantăm că la un moment dat ziua nu va fi schimbată din nou, fie revenindu-se la una mai veche, fie preferându-se una nou-nouță. Însă chiar dacă peste alte zeci de ani, mai multe sau mai puține, Sărbătoarea Națională va avea o nouă dată, va fi și atunci, ca întotdeauna, un bun prilej de a ne aduna în jurul unei mese ca să mâncăm bucate alese. Suntem convinși!

Uniți în jurul mesei – 5 rețete pentru 1 Decembrie

1. Ciorbă de spanac cu afumătură

Vrei să dai un plus de gust vestitei ciorbe de spanac? Avem noi aici câteva sugestii… Am adăugat puțină slănină afumată, numai bună pentru a-și lăsa aroma în ciorbă. Dar, asta nu e totul. Fă separat o omleta cu mărar, taie-o în felii subțiri și adaug-o în ciorbă înainte de a o servi. Sigur vei observa un plus…

ciorba-de-spanac-cu-afumatura

2. Ciolan afumat cu fasole, la cuptor

Ciolanul de porc este o specialitate culinară care merită încercată. Este un preparat savuros, pe care îl vom întâlni și în alte regiuni ale globului precum Asia. Cel mai gustos ciolan este cel afumat, iar o garnitură cu care se potrivește de minune este fasolea. Gătește preparatul în cuptor pentru a combina mai bine toate aceste arome.

ciolan-afumat-cu-fasole-la-cuptor

3. Iahnie de fasole

O iahnie de fasole boabe caldă este numai bună când te ia cu frig, indiferent de anotimp. Totuși vrem să fie o mâncare ușoară, așa că de data asta nu punem carne, ci doar turnăm un pic de supă de vită pentru aromă. În rest, aruncăm în tigaie și ceapă, și morcov, și țelină verde, și roșii, ba chiar și o frunză de kale, pentru că așa-i românul, un pic cosmopolit. Iar dacă vrem o aromă cât de cât tradițională, apelăm la vreo două-trei frunze proaspete de busuioc.

Iahnie-de-fasole

4. Tocăniță de porc cu fasole roșie și bacon

Dacă vrei să scoți maximum de la această tocăniță, nu te zgârci la bacon aka costiță afumată. Bacon-ul va da gustul acela sărat și afumat cu care tocănița ta poate deveni una memorabilă. Este o mâncare de iarnă și prinde numa’ bine atunci când este servită fierbinte într-o zi friguroasă.

tocanita-de-porc-cu-fasole-rosie-si-bacon

5. Mămăligă la cuptor cu dovleac și carne tocată

Mămăliga merge de minune cu cârnații, dar de data asta le servim pe amândouă într-o formă nouă: alături de puțin dovleac și parmezan. Fă-ți mămăliga așa cum îți place și tai-o în forme rotunde, peste care vei adăuga o tocăniță delicioasă de cârnați. Se poate servi alături de salată sau, de ce nu, murături!

mamaliga-la-cuptor-cu-dovleac-si-carne-de-carnati

_____________
(1) Ai văzut? Eram sigur!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *