Câte tipuri de sare există și cum le poți folosi

sare Imagine de Philipp Kleindienst via Pixabay
Citește mai multe articole despre

Sarea este poate cel mai simplu condiment, cel mai utilizat și cel mai versatil pentru că se folosește și în mâncăruri sărate și în preparatele dulci.

Cu toate acestea, trebuie să știi că nu există numai un tip de sare care poate fi folosit în bucătărie. În afară de sarea iodată clasică, sunt puțini oameni care le recunosc pe celelalte și știu cum să le folosească.

Tocmai de aceea am făcut o listă cu…

Cele mai importante tipuri de sare

  • Sarea de masă se extrage de regulă din mină și este unul dintre cele mai procesate și mai rafinate tipuri de sare. Este sarea pe care o ai și tu acasă, iar de cele mai multe ori conține și niște aditivi pentru a rămâne o perioadă mai mare de timp extrafină.

Dacă vrei să reduci consumul de sare, urmărește articolul de mai jos și vezi ce variante ai la îndemână:

Cu ce poți înlocui sarea în mâncare

  • Sarea de mare se obține prin evaporarea apei de mare și este cel mai folosit tip de sare, mai ales în țările fără rezerve subterane de sare. Este o sare foarte apreciată pentru mineralele pe care le conține.
  • Sarea roz de Himalaya este extrasă din a doua mină ca mărime din lume, o mină din Pakistan, are o culoare de un roz plăcut și este un tip de sare poate la fel de cunoscut precum sarea de masă.
  • Sarea kosher este un tip de sare care este folosit în religia iudaică pentru extragerea sângelui din carne. Ca textură este grunjoasă, are o structură cu cristale mari care se pot da foarte ușor la o parte după ce au colectat sângele. Este asemănătoare la gust cu cea de masă, dar sarea kosher nu are deloc aditivi în compoziție.
  • Sarea celtică este un tip de sare originar din Franța, este o sare cu o textură umedă și conține niște minerale care îi dau o tentă de gri. Este ideală pentru feluri de carne grasă și pentru rădăcinoase pregătite la cuptor, dar și în patiserie.
  • Sarea din Marea Moartă este un tip de sare care nu este comestibil, dar care are în compoziție o mulțime de alte minerale, ceea ce o face perfectă pentru industria cosmetică sau balneoterapie.
  • Sarea organică este orice tip de sare care este extras din zone nepopulate.
  • Sarea pentru murături este o sare cu o textură grunjoasă, are cristale mari și de obicei nici ea nu are în compoziție aditivi alimentari. Este 100% clorură de sodiu și este unul dintre cele mai pure tipuri de sare.
  • Mai există diverse tipuri de sare exotică precum sarea neagră vulcanică din Hawaii care este amestecată cu lavă vulcanică și care se potrivește cu carnea de porc sau fructele de mare, sarea de mare arsă în bambus care este un tip de sare originar din Coreea și se obține în urma încălzirii la temperaturi foarte mari în interiorul tulpinilor de bambus, sau sarea afumată care este obținută prin afumarea la foc de lemn a sărurilor obișnuite și este de regulă indicată pentru carnea la grătar sau pentru cartofi.
  • Sarea cu arome precum sarea cu aromă de trufe, lămâie sau ierburi aromatice. Sarea cu aromă de trufe se folosește de obicei în prepararea unui risotto, în preparate pe bază de carne roșie, iar cea cu aromă de lămâie se utilizează de regulă în prepararea cocktailurilor sau atunci când faci legume la grătar.

În afară de faptul că are rol de condimentare, sarea mai poate avea multiple utilizări. Printre acestea se numără:

  • Sarea determină fierberea mai rapidă a apei, în acest fel reducându-se timpul de gătire.
  • Sarea te poate ajuta să verifici dacă un ou mai este bun sau nu pentru consum. Cum? Un ou care plutește la suprafața unui pahar cu apă sărată nu mai este proaspăt.
  • Dacă freci carnea de pasăre cu puțină sare înainte de a o pregăti, aceasta va avea o aromă mai plăcută și este mult mai fragedă.
  • Frișca se bate mult mai ușor și mai repede dacă adaugi puțină sare. La fel se întâmplă și în cazul albușurilor de ou.
  • Știai că dacă adaugi puțină sare în sticla de lapte acesta va rămâne mai mult timp proaspăt?

Tu ce alte tipuri de sare mai cunoști? Recomandarea noastră este ca sarea să fie utilizată cu moderație în alimentație. Încearcă să folosești toate tipurile de sare și să te bucuri de beneficiile naturii cât mai mult.

Ține cont de sfaturile de mai jos și cu siguranță vei reuși:

5 reguli care te ajută să consumi mai puțină sare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *