E mult mai avantajos să cumperi un pui întreg și să gătești mai multe preparate din el, decât să cumperi pachete separate de piept, pulpe sau aripi. Dar ce poți să faci cu un pui întreg, în afară de a-l găti la cuptor? O mulțime de lucruri! În plus, îți spunem și cum să-l tranșezi.
Am învățat de mică să ciopârțesc o găină întreagă. În zilele noastre se numește să o tranșezi sau să o porționezi. Iar găina e, de cele mai multe ori, pui cumpărat. Dar nu contează, e cam aceeași mâncare de… găină, important e să știi să o faci.
De obicei, nu cumperi pui întreg, îl cumperi pe bucăți, în funcție de ce vrei să gătești: ciocănele, piept – cu sau fără os, pulpe – întregi sau superioare, aripioare, spate sau măruntaie. Dar uneori e mai simplu să cumperi un pui întreg, să îl porționezi și să gătești din el pentru o zi întreagă, să zicem că pentru două persoane. Însă un pui poate fi – dacă știi să gestionezi resursele – suficient și pentru patru persoane.
Dincolo de faptul că, folosind un pui întreg, nu-ți mai bați capul să cumperi separat carnea pentru diferite feluri de mâncare, e și mai ieftin. Vei vedea că scoți mai puțini bani din portofel dacă îl cumperi pe tot odată, nu separat.
Cum să tranșezi un pui întreg
O să-ți împărtășesc puțin din experiența mea cu porționatul unui pui întreg, apoi trecem la idei de preparate pentru o zi întreagă.
Așadar, dacă ai un pui fără cap și intestine, spală bine puiul și, dacă are și măruntaie, pune-le separat. Pe acestea le poți folosi la supă sau într-o tocăniță. Începe să tranșezi puiul tăind mai întâi pulpele. Începe să tai dinspre interior spre exterior, căutând încheietura oaselor. Pulpele de pui le poți găti întregi sau poți separa pulpele superioare de cele inferioare (ciocănele). Urmează aripile, folosind aceeași procedură (dinspre interiorul aripei, căutând încheietura oaselor). Apoi, taie pieptul, începând din partea inferioară, unde se termină osul, și tăind în lateral, urmând linia oaselor, până la locurile de unde ai tăiat aripile. Pieptul de pui poate fi gătit cu os sau fără. Nu e deloc complicat să scoți carnea de piept de pe os, trebuie doar să folosești un cuțit ascuțit și să ai grijă la degete.
Ce poți să gătești pentru doi oameni, dintr-un pui întreg
Dacă e vorba despre o singură masă, e destul de simplu, poți să faci pui la cuptor sau pui pe sticlă. Dar dacă vrei să faci mâncare variată, pentru o zi întreagă? Ei bine, dintr-un pui întreg poți să faci o mulțime de preparate, timp să ai! Și, dacă tot vorbim de timp, îți recomand să gătești puiul într-o zi de weekend sau când stai acasă și vrei să te relaxezi în bucătărie.
Ce să pregătești pentru prânz
Supă. Pentru masa de prânz, ar fi bine să faci o supă și un fel principal. Fierbe spatele de pui și fă o supă cu găluște sau cu legume. În această supă poți adăuga, dacă vrei, și măruntaiele. Scoate spatele de pui, dar nu arunca oasele înainte de a scoate de pe el carnea rămasă. Nu e multă carne pe spatele de pui, dar o poți folosi altădată la o omletă sau într-un sandviș. Pune-o într-o punguță și păstreaz-o în frigider, dacă știi că o vei folosi curand!
Pulpe de pui cu… orice garnitură. Pulpele de pui pot fi gătite la slow cooker, în tigaie, la cuptor sau la grătar. Fie le marinezi puțin, fie le faci o crustă de ierburi aromate sau, mai simplu, le presari cu sare și piper proaspăt râșnit. Cât despre garnitură, alegerile sunt aproape infinite! Îți recomand un orez gătit cât mai simplu și puțin spanac tras la tigaie. Desigur, poți să combini pulpele de pui cu legume sotate, bulgur, piure din cartofi sau alte legume. Dacă decizi să faci pulpele la cuptor, poți pune lângă ele niște morcovi, cartofi, țelină sau broccoli, apoi să le rumenești împreună.
Dacă sunteți mai mult de doi la masă, fă supă mai multă! Cât despre felul principal, poți împărți pulpele în ciocănele și pulpe superioare și, astfel, la masă vor avea loc patru persoane! În acest caz, poți folosi și aripioarele, pe care să le împarți mesenilor.
Ce să pregătești pentru cină
Ți-a rămas pieptul de pui. Și din acesta poți găti pentru două sau patru persoane. Ce-ai spune de piept de pui tras la tigaie cu o salată de verdețuri luate direct din piață? Sau o salată de roșii cu castraveți și ceapă roșie? Sau orice salată îți place mai mult?
Din pieptul de pui mai poți face degețele de pui, șnițele sau frigărui, pe care să le combini cu un sos tzatziki, care e foarte răcoritor. Orice ai alege, nu mânca nici mult, nici gras seara. Pieptul de pui e perfect cu o salată răcoritoare sau un sos ușor.
Ce să pregătești pentru micul dejun de a doua zi
Cum am promis la început, vorbim despre ce să gătești dintr-un pui întreg o zi întreagă, dar am sărit micul dejun. Însă am făcut-o cu bună știință. L-am lăsat la final, pentru că vorbim despre micul dejun de a doua zi.
Așadar, dacă ai resturi rămase de pe spatele de pui sau de la cină (poate ți-au rămas niște bucăți de pui gătite la cuptor sau la grătar), nu le arunca! Mărunțește carnea și folosește-o a doua zi, la micul dejun, în omletă sau sandvișuri. Dacă nu ai timp sau e deja luni, poți să-ți pui sandvișul la pachet. Pe la ora 10.00 o să fie divin să ai o gustare sățioasă și delicioasă!