6 sfaturi utile: cum poți evita risipa alimentară?

roșii stricate Foto de Wendy Wei via Pexels
Citește mai multe articole despre

Risipa alimentară este o problemă de actualitate, mai mare decât ți-ai putea imagina. Dar soluții există.

Este estimat că peste 30% din totalul de alimente produse sunt irosite, valoarea totală a pierderilor atingând până la un trilion de dolari. Iar motivele pentru adoptarea unui consum responsabil de alimente nu se referă doar la pierderi financiare, ci înseamnă și o conduită morală și stoparea efectelor nocive pe care le are risipa de mâncare.

Iată câteva dintre efectele nocive ale risipei de alimente:

  • emisii inutile de gaze cu efect de seră;
  • risipă de resurse (apă, energie, resurse financiare).

Pe lângă impactul catastrofal asupra mediului înconjurător, risipa de alimente este o dovadă de imoralitate, având în vedere că există încă oameni care se confruntă cu foametea.

Așadar, cum poți să eviți aruncarea preparatelor și a produselor alimentare cumpărate?

Creează o listă de cumpărături

Obiceiurile alimentare dictează lista de cumpărături periodică – săptămânală, lunară -, nefiind nevoie să cumperi cantități mari, mai ales când este vorba despre alimente perisabile. Cât despre alimentele care au termen de valabilitate mai mare, asigură-te că ții evidența celor cumpărate și depozitate în debara, în cămară sau în rafturile din bucătărie.

listă de cumpărături

Foto de Cathryn Lavery via Unsplash

Depozitează corect alimentele

Așezarea corectă a alimentelor în frigider, pe rafturi, în dulapuri și în debara  reprezintă unul dintre pașii esențiali pentru a te asigura că alimentele rezistă conform termenului de valabilitate. Învață cum să le depozitezi corect în frigider, pe rafturile mobilei de bucătărie, în debara – în toate spațiile de depozitare de care dispui.

Uite cum poți să stochezi corect alimentele în frigider:

Cum păstrezi corect alimentele în frigider

Planifică mesele

Planificarea meselor îți permite să gătești sănătos și gustos, având certitudinea că astăzi poți adăuga un aliment unei rețete preparate ieri, din care a rămas o anumită cantitate, pentru a obține un fel de mâncare gustos și sănătos. De asemenea, îți permite să gătești inclusiv conform unei diete stricte, pe baza unui tabel nutrițional, în cazul celor cu restricții alimentare cauzate de anumite afecțiuni – acute sau cronice. Despre alte beneficii care dovedesc utilitatea planificării meselor poți citi și aici.

Adoptă alimentația sezonieră

O altă manieră de a evita risipa alimentară privește adoptarea unei alimentații preponderent sezoniere. Mai exact, achiziționarea fructelor și legumelor locale, pe măsură ce acestea ajung la maturitate în mod natural. Poți să citești câteva informații despre beneficiile alimentației sezoniere și în articolul de mai jos:

Tu știi care sunt beneficiile alimentației sezoniere?

Învață să gătești de toate

În unele situații, este nevoie de achiziționarea unor cantități mari de produse alimentare, pentru care va fi nevoie să acorzi atenție specială, pentru a evita expirarea unora dintre ele în timpul depozitării. Diferite contexte, de amploare mai mică sau mai mare, generează crearea unor liste mai mari de cumpărături de alimente, respectiv a stocurilor de conserve și alte alimente în spațiile de depozitare. Vei găsi aici mai multe variante de pregătire a meselor delicioase, pentru a folosi toate produsele stocate:

Cum să pregătești conservele cumpărate în pandemie de coronavirus

Donează surplusul de alimente

Dacă ai trecut în revistă toate conservele, pungile și cutiile de paste, făină și mălai și remarci că nu vei avea timp să le consumi până la data expirării, donează surplusul – există numeroase asociații care prepară o masă caldă pentru familiile nevoiașe și cei fără adăpost.

6 sfaturi utile: cum poți evita risipa alimentară? - 1

Foto de Perry Grone via Unsplash

Sharing is caring!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *