Cum se prepară corect pseudocerealele și ce trebuie să știi despre ele

pseudocereale Imagine de Denise Johnson via Unsplash
Citește mai multe articole despre

Pseudocerealele au căpătat din ce în ce mai multă popularitate în ultimul timp. Acestea sunt bogate în proteine, uleiuri vegetale și nu conțin gluten, ceea ce le face accesibile chiar și pentru bebeluși.

În comparație cu cerealele clasice, pseudocerealele reprezintă o sursă importantă de carbohidrați, chiar sunt folosite în dietele vegane pentru a înlocui cu succes carnea, se digeră mult mai ușor. iar organismul le tolerează mai bine.

Îți propunem mai jos o listă a celor mai cunoscute pseudocereale, felul în care acestea se prepară și ce beneficii au pentru organism.

Nu uita: pseudocerealele se hidratează înainte de a fi mâncate, iar acest lucru se face pentru că trebuie redus acidul fitic, care poate împiedica într-o anumită măsura absorbția substanțelor nutritive de către organism. Dacă sunt hidratate corespunzător, se digeră mai ușor și mai repede, și pot elibera mai ușor enzimele din compoziție.

  • Quinoa este o proteină completă, care conține toți aminoacizii de care are nevoie organismul. Aceasta are în componență o substanță care se numește lizină și care este un adjuvant pentru creșterea și refacerea țesuturilor. Quinoa conține multe fibre și nutrienți, iar în magazine se găsește în trei variante: albă, roșie și neagră. Este important de menționat că boabele de quinoa necesită o spălare temeinică înainte de a fi puse la fiert. Acestea conțin un strat protector care le face să fie amărui.

    Quinoa se hidratează timp de două ore, apoi se pune la fiert în raport de 1:2 (o parte quinoa la două părți de apă), până se absoarbe toată apa și boabele se desfac singure. De obicei au nevoie de 15-20 de minute de fierbere. Se poate combina cu fructe sau legume, niciodată cu o altă proteină. Quinoa previne îmbătrânirea prematură a pielii.

Încearcă și tu această supă. Se prepară foarte repede:

Supă de quinoa și ciuperci

  • Amarantul este o pseudocereală foarte bogată în minerale și proteine. Acesta se hidratează însă pentru 8-10 ore, se fierbe în raport de 1:3 pentru 20 de minute.

    De obicei amarantul se folosește în deserturi sau se poate combina cu legume. Nu trebuie asociat niciodată cu o altă proteină. Amarantul reduce riscul apariției unor afecțiuni precum diabetul sau boli cardiovasculare.

Amarantul se află în topul celor mai sănătoase alimente. Verifică lista și vezi ce altceva mai poți introduce în alimentația ta pentru a te menține sănătos:

Raport: cele mai sănătoase 50 de alimente pentru om și pentru planetă

  • Hrișca este bogată în vitamine precum E, complexul de vitamine B, reprezintă o sursă importantă de proteine, carbohidrați, fibre, fosfor, magneziu, zinc și fier. Aceasta nu conține gluten, se hidratează pentru o oră sau două înainte de fierbere.

    Hrișca se găsește pe piață sub formă de făină sau fulgi. Se folosește atât pentru a prepara deserturi, dar este excelentă și cu legume. Proprietățile sale ajută la ținerea sub control a tensiunii arteriale, dar și a glucozei din sânge.

Vrei să adopți o dietă fără gluten? Iată ce trebuie să știi:

Mic ghid în dieta fără gluten

  • Meiul este bogat în vitamine din complexul B, conține magneziu, fier, potasiu, fosfor, proteine și fibre. Semințele de mei trebuie spălate foarte bine și au nevoie de o hidratare de 8 ore înainte de a fi supuse procesului de gătire și se fierb pentru 20-30 de minute.

    Meiul se găsește sub formă de semințe, făină sau fulgi. Și el se folosește atât la desert, dar și în preparate alături de legume și este de un real ajutor atunci când te confrunți cu indigestie, balonare sau senzație de greață.

  • Bulgurul este de fapt o cereală integrală. Conține fibre, proteine, fier, magneziu și are un indice glicemic scăzut.

    Bulgurul nu are nevoie de hidratare, se folosește atât la desert, cât și cu legume și este un înlocuitor de seamă al orezului.

  • Cușcușul conține riboflavină, care ajută la formarea anticorpilor, vitamina B6, acid folic, vitamina B1, vitamina B5, proteine și fibre. Proporția este de 1:1 în procesul de fierbere. După ce apa a dat în clocot, se adaugă cușcușul și se acoperă cu un capac pentru 5 minute. Nu te speria dacă absoarbe toată apa, așa se prepară el pentru a fi sigur pentru consum. După cum am spus, nu necesită hidratare.

    Cușcușul este extraordinar în salate, în mâncare alături de legume, dar și cu lapte sau fructe ca desert. Pe piață puteți întâlni mai multe tipuri de cușcuș: marocan, libanez și israelian. Cel marocan este cel mai des întânit, dar și cel mai ușor de preparat.

Pregătește-te din timp pentru Sărbătorile Pascale. Iată o rețetă delicioasă:

Chifteluțe de miel și cușcuș

  • Semintele de chia nu conțin gluten, au un conținut mare de proteine, vitamine, minerale, fibre, antioxidanți, Omega 3, 6 și 9. Chia este mult mai ușor de folosit decât restul pseudocerealelor pentru că nu necesită mult timp pentru hidratare, 10 minute sunt suficiente. Proporția pentru etapa de hidratare este de 1:10, iar atunci când semințele sunt hidratate complet arată ca o gelatină. Seamănă mult cu macul la textură.

Citește articolul de mai jos și sigur vei introduce chia în alimentația ta:

5 motive să iubești semințele de chia

Beneficiile pseudocerealelor sunt multe, dar poate cel mai important este faptul că te ajută să ai un stil de viață cât mai sănătos. Deși în cazul pseudocerealelor procesul de preparare poate părea dificil, pentru că există etapa de hidratare, imediat ce te-ai obișnuit cu ele, totul va fi mult mai simplu.

Tu ce pseudocereale consumi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *